Milan: Seedorf bejelentette, ő az új vezetőedző!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.14. 16:35
null
Seedorf edzőként tér vissza az AC Milanhoz (Fotó: Reuters, archív)
Brazíliában hívott össze sajtótájékoztatót Clarence Seedorf, aki bejelentette: felhagy a profi labdarúgással és az olasz élvonalbeli AC Milan vezetőedzője lesz. A visszavonuló holland futballista a hétfőn menesztett Massimiliano Allegrit váltja a kispadon.

 

 

A Sassuolo elleni kínos vereséget követően hétfőn az AC Milan bejelentette, amit már sejteni lehetett: menesztette Massimiliano Allegri vezetőedzőt. Ekkor a klub Mauro Tassottit, Allegri segítőjét nevezte meg ideiglenes trénernek, és felvetődött Seedorf, illetve a milánóiak Primavera-csapatát irányító Filippo Inzaghi neve is.

Sokat sejtető volt már az, hogy Seedorf kedd délutánra sajtótájékoztatót hívott össze a Joao Havelange Stadionba. Ahogy az várható volt, a 37 éves holland futballista – akinek élő szerződése volt a brazil élvonalbeli Botafogóval – bejelentette visszavonulását és azt is, hogy ő lesz az AC Milan vezetőedzője.

„Azért jöttem, hogy bejelentsem, huszonkét év után befejezem a pályafutásomat – kezdte a sajtótájékoztatót Clarence Seedorf, ügynöke, Deborah Martin és Mauricio Assumpcao Botafogo-elnök jelenlétében. – Nehéz döntés volt, de elégedett vagyok azzal, amit elértem. Boldogan hagyom el a Botafogót, mivel kivívtuk a Libertadores-kupában való indulást. Hálás vagyok a klubnak mindenért, ez a tapasztalat segíteni fog karrierem következő lépcsőfokában, a Milan edzőjeként.”

Ekkor a Botafogo elnöke, Mauricio Assumpcao vette át a szót Seedorftól. „Nagyon szerettük volna, ha Clarence marad, de ilyen a futball… Nagyszerű edző lesz belőle, sokra viheti az AC Milannal.”

Seedorfnak ez lesz az első edzői megbízatása, és rögtön bedobják a mély vízbe. Ráadásul ő lesz az első holland vezetőedző a Serie A-ban.

„Amikor Silvio Berlusconi felhívott tegnap, nem tudtam nemet mondani neki – folytatta az AC Milan újdonsült vezetőedzője. – Brazíliában megtanultam alkalmazkodni a nehéz helyzetekhez, és változtatni, javítani a dolgokon. A Botafogo a távozásom után is nagyszerű csapat lesz, ebben biztos vagyok. Ha tehetném, még játszanék öt évig.”

A suriname-i születésű Seedorf 1984-től az Ajaxban nevelkedett, és az amszterdami együttesben mutatkozott be a profik között és nyert karrierjében először BL-t, majd a Sampdoriánál eltöltött egy szezon után a Real Madridhoz igazolt. A spanyol csapattal bajnok, Bajnokok Ligája-győztes és spanyol Szuperkupa-győztes lett. A királyi gárda után két és fél szezont az Internél töltött, majd 2002 és 2012 között az AC Milan futballistája volt. Karrierje legsikeresebb időszakában kétszeres olasz bajnok lett, illetve Olasz Kupát, két európai- és olasz Szuperkupát, két Bajnokok Ligáját és egy klubvilágbajnokságot nyert. A holland válogatott mezét 87-szer öltötte magára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik