Hová lett Fabrizio Ravanelli?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.03.10. 12:40
„Hová tűnt Damon Hill?” – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá vált kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is, hiszen újonnan induló sorozatunkban egykori kedvencek visszavonulás utáni sorsával foglalkozunk. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek.

Ravanelli és a jellegzetes „fejre húzós
Ravanelli és a jellegzetes „fejre húzós" gólöröm a Juventus mezében (Fotó: Action Images – archív)
Ravanelli és a jellegzetes „fejre húzós" gólöröm a Juventus mezében (Fotó: Action Images – archív)
Ravanelli és a jellegzetes „fejre húzós
Ravanelli és a jellegzetes „fejre húzós" gólöröm a Juventus mezében (Fotó: Action Images – archív)

A korán őszülő és fehér szemöldöke miatt csak „Fehér tollként" (olaszul: Penna Bianca) becézgetett olasz futballista legszebb éveit 1992 és 1996 között a Juventusban töltötte, amelynek színeiben bajnok, Olasz Kupa-, UEFA-kupa- és Bajnokok Ligája-győztes lett, sőt utóbbi fináléban a torinóiak gólját ő jegyezte. A „zebráknál" legendás csatártriót alkotott először Gianluca Viallival és Roberto Baggióval, később pedig Viallival és Alessandro Del Pieróval.

AUTOGRAM HELYETT AMATŐR SZERZŐDÉS
Sokan vicceltek már azzal szurkolói és kocsmakörökben, amit Rava kárára megtett az angol amatőregylet, a Crown Inn futballistája, Mark Shepherd, aki autogramkérés címén egy átigazolási lapot dugott a talján orra alá, amit az annak rendje és módja szerint alá is írt. Az akkoriban a Derbyben szereplő támadó természetesen nem lépett pályára a városi amatőrbajnokság harmadik ligájában vitézkedő gárdában – a lehetőség mindenesetre nyitva állt előtte...

A pár évvel idősebb Vialli már a válogatott tagja volt, amikor az akkor még erősen ismeretlen hősünknek egy pár futballcipőt ajándékozott, amelyben Ravanelli több gólt is vágott a Perugia színeiben. Rava a „zebráknál" sokáig nem fért a kezdőbe, ezt megunva Vialli egy nápolyi bajnoki előtt sérültet jelentett, hogy barátja végre bizonyíthasson. Ravanelli később megfordult a Middlesbrough, az Olympique Marseille, a Lazio, a Derby County és a Dundee FC együttesében is, majd 2005-ben vonult vissza a Perugiából, 36 esztendősen. A válogatottban 22-szer lépett pályára, és nyolcszor volt eredményes, de csak egy nagy tornán szerepelt a squadra azzurrával, az 1996-os kontinensviadalon.

A karizmatikus támadó, aki a Serie A és a Premiership idényeiben többször is tíz gól fölött termelt, találatai ünnepléséből gyakran csinált magánszámot, például jellegzetes módon fejére húzta mezét (az effajta ünneplés egyik úttörője volt, neki is köszönhető, hogy később sárgával büntették a mezlevételt és a fordított „dzsimidzsamposkodást", amikor gólöröm közben futólag meglátogatták a futballisták a szurkolókat vagy messze elhagyták a gyepet).

RAVANELLI LEGJOBB PILLANATAI

A Marcel Desaillyval több fronton is hatalmas harcokat vívó „Ezüst róka" visszavonulása után szakértőként helyezkedett el olasz sporttévéknél, feltűnik hébe-hóba modellként divatbemutatókon, no és pályára lép alkalomadtán a Juventus öregfiúk-csapatában is. Talán ezért is vetődött fel 2009-ben, hogy a Juventus szakmai stábjához kerül (a fiatalokkal foglalkozott volna), de a Lazio U-csapatainál is szóba került a neve, ám egyik lehetőség sem realizálódott Ravanelli számára.

Arról viszont még mindig nem tett le, hogy visszatérjen a Boróba, mégpedig menedzserként, az ehhez szükséges képesítést már meg is szerezte. Kipróbálta magát edzőként is, de 2013-as ajacciós kalandja nem sikerült valami fényesre, az Arszenal Kijevnél dettó. Foly. köv...

A jelenleg szakértőként dolgozó Rava adta át Maiconnak a Serie A tavalyi legjobbjának járó díjat (Fotó: Imago)
A jelenleg szakértőként dolgozó Rava adta át Maiconnak a Serie A tavalyi legjobbjának járó díjat (Fotó: Imago)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik