A szövetség után a bíróság is lesújtott: felfüggesztettet kapott Luciano Moggi

Vágólapra másolva!
2009.01.08. 15:47
Kis híján kétéves tárgyalássorozat után a római bíróság tizennyolc hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Juventus labdarúgócsapatának volt főigazgatóját, Luciano Moggit. A korábban megjelent hírek szerint, az egykori sportvezetőnek börtönbe kellett volna vonulnia, azóta azonban kiderült: a GEA World játékosügynökség botrányában érintett Moggi csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A vád szerint Moggi, aki a Juventus Serie B-s száműzéséért is felelős volt, játékosokat és klubvezetőket zsarolt, hogy a fia érdekeltségi körébe tartozó menedzsercég szolgálatait vegyék igénybe.
Luciano Moggi következő útja a rácsok mögé vezet
Fotó: Imago (archív)
Luciano Moggi következő útja a rácsok mögé vezet
Luciano Moggi következő útja a rácsok mögé vezet
Fotó: Imago (archív)
Luciano Moggi következő útja a rácsok mögé vezet

Tizennyolc hónapra rács mögé kerülhetett volna Luciano Moggi, a Juventus labdarúgócsapatának volt főigazgatója. A GEA World játékosügynökség botrányában érintett vezetőre a római ügyészség eredetileg hatéves börtönbüntetést kért, ehhez képest tehát olcsón megúszta a korrupciós ügyet. Pláne úgy, hogy végül kiderült, mindössze felfügesztettet kapott az egykori sportvezető.

A vád szerint Moggi, aki a Juventus Serie B-s száműzéséért is felelős volt, játékosokat és klubvezetőket zsarolt – bizonyos esetekben meg is fenyegetett –, hogy a fia érdekeltségi körébe tartozó menedzsercég szolgálatait vegyék igénybe.

Davide Lippit, az olasz szövetségi kapitány fiát felmentették, három másik vádlott-társával együtt.

Moggi fia, Alessandro (a GEA World vezetője) 14 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A tárgyalás során többek között Marcello Lippinek, David Trezeguet-nek és Fabio Capellónak is tanúskodnia kellett.

Az angol válogatott szövetségi kapitányát az ügyész Luca Palamara információk elhallgatásával vádolta meg, az ügyben a testület még vizsgálódik.

Moggi bírósági ügyeinek még nincs vége: a volt főigazgató ellen büntetőeljárás indult a 2006-os Calciopoli (bundabotrány) miatt , továbbá a Juventus és a vezető pénzügyi körök összefonódását is vizsgálják.

A Juventus korábbi főigazgatója ellen 2006 nyarán is folyt eljárás, mert befolyásolta a bíróküldést és bizonyíthatóan játékvezetőket kényszerített a torinói csapat számára kedvező eredmények kialakítására. Moggit az olasz szövetség akkor öt évre eltiltotta minden futballal kapcsolatos tevékenységtől, a Juventust pedig kizárta az élvonalból.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik