Végtelen Klicsko-éra: Vladimir az ősszel 17 millió dollárért lép ringbe

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.05.05. 20:44
null
Hayden Panettiere, Vladimir Klicsko barátnője is csupa mosoly volt szombat este (Fotó: Reuters)
A nehézsúly Acélkalapácsa, Vladimir Klicsko szombat este Mannheimben megvédte címeit. A fiatalabb Klicsko fivér a 6. menetben technikai K. O.-val végzett az olasz Francesco Pianetával.

 

A 37 esztendős Vladimir Klicsko (60–3–0, 51 K. O.–T. K. O.) nem kegyelmezett korábbi edzőpartnerének: a 28 éves olasz Francesco Pianeta (28–1–1, 15) nem tanúsított komoly ellenállást, a 6. menetben kapitulált. Egy jobbegyenest követően már a negyedikben padlóra került a fordított alapállású olasz, aki addig sem találta az ukrán egyeneseinek ellenszerét. Aztán óvatosabb lett, idő kérdése volt, hogy a címvédő mikor teríti le. Klicsko az ötödik menetben egy balhoroggal rendítette meg, aztán a hatodikban egy jobbegyenessel indított villámgyors kombinációt követően ismét a padlóra küldte, és az olaszt a mérkőzésvezető nem engedte tovább bokszolni.

Klicsko ezzel megvédte a Bokszvilágszövetség (WBA) szuperbajnoki, a Bokszvilágszervezet (WBO), a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) nehézsúlyú világbajnoki címeit.

Klicsko a meccs után tisztelettel beszélt ellenfeléről, aki korábban a hererákból épült fel, igaz Vladimir szerint ez az összecsapás megoldhatatlan feladat elé állította. Nemcsak a meccset, a veretlenségét is elvesztő Pianeta csak hebegett a német RTL sztárriportere, Kai Ebel mikrofonja előtt – nyilván rádöbbent, más élesben bunyózni Klicsko ellen, mint fejvédőben edzőpartnerként találkozni a tréningen nem teljes erőből ütő ukrán óriással.

Hogy Klicsko tábora mennyire biztos volt a világbajnok győzelmében, mi sem bizonyítja jobban, hogy egyes források már a találkozó előtt tényként állították, Vladimir Klicsko legközelebb augusztus 31-én az orosz Alekszandr Povetkin ellen bokszol. Nos, az összecsapás után csupán annyiban módosult az információ, lehet, hogy csak az ősszel bokszolnak. Mi több, Vladimir a hírek szerint 17 millió dollárért lép a ringbe.

Már-már legendás történet, de igaz: amikor Mike Tyson alig húszévesen világbajnok lett, elsöprő stílusát látva az volt a vélemény, még meg sem született, aki legyőzheti. Más kérdés, hogy Iron Mike 23 esztendősen kikapott James Douglastól.

A 37 éves Vladimir, s főleg a 41 esztendős Vitalij esetében szóba se jöhet a fenti sztori, azonban tény, hegemóniájuk egyelőre megtörhetetlennek tűnik. S ismerve a nehézsúlyú bokszolók képességeit, ha kicsit fiatalabbak lennének, még a Tysonnal kapcsolatban elhangzott állítás sem lenne nagy melléfogás.

Tehát nyomni kell a bunyót, ami a csövön kifér! Vladimir ellenfele már meg is van, ráadásul Povetkin jó bokszoló, sőt a maga nemében egészen kiváló, de ez nem biztos, hogy elég a Klicskók nemében... Sőt, Vitalij is mocorog, politikai szerepvállalás ide vagy oda, valószínűbb, hogy bokszol még, minthogy nem. Miért ne? A boxrec.com ranglistáját lassan nagypapa korban is ő vezeti, öccse pedig harmadik. Hogy megélhetési bokszolók lennének? „Mi az hogy?! Nagyon is! – überelhetnénk a közéletből átvett szófordulattal. De egy karrier folytatását és befejezését is végső soron a piac határozza meg: ha van esélyem, folytatom, ha nincs abbahagyom. Van egy harmadik út is, hogy nincs sanszom, de nem veszem észre és folytatom. Ám úgy látszik, Klicskóék esetében még nem jött el ez az időszak. S nem csak úgy látszik, valóban nem jött még el.

Közben megtanultak bokszolni is. Úgy-ahogy, ha pikírt akarnék lenni, de azért eléggé. Gyakorlatilag egyikük sem megközelíthető, mert már megelőző balegyeneseik is megoldhatatlan feladat elé állítják az ellenfeleket. Erő is van bennük, s tartják vele a távolságot. A szemben állónak egyik rosszabb, mint a másik. Ha pedig már a „balossal" nagyobb kalamajkát okoznak, gyorsan rávernek a jobbal. Vladimir a hatodik menetben villámgyors hármas ütéskombinációval végzett ellenfelével. Ahogyan a nagy könyvben meg van írva. A kisebbik Klicsko lábmunkája pedig javult annyira, hogy az ellenfelek elől eltáncolva nem kell „pacekba" várni a nagy pofonokat, mint régebben. Múlt szombaton Vladimir Klicsko és Pianeta összecsapása előtt a német RTL néhány képkocka erejéig felidézte Vladimir pokoljárását Corrie Sanders ellen. Nos, ez a Klicsko már teljesen más, mint a tíz évvel ezelőtti. S nem csak a haja hossza miatt... Ráadásul az eltelt időszak sikerei következtében olyan önbizalommal vérteződött fel, ami a profi bunyóban nélkülözhetetlen. Vitalijnál ezt azért nem említem, mert a báty ebben a tekintetben mindig is öccse fölött állt.

Hogy nem bokszolnak látványosan? Lehet, ugyanakkor jól felépített médiaszemélyiségek – más kérdés, hogy Amerika nem kér belőlük. Az Újvilág azzal fordult el tőlük, hogy sematikus bunyójukra a tengerentúlon nem vevő a közönség. Valószínű, hogy ez igaz, azonban a nagyobb baj az, hogy se égen, se földön nincs olyan valaki, aki ezzel a sematikus stílussal a győzelem reményében venné fel a küzdelmet. Ha „odaát" lenne ilyen bokszoló, a pénz szagát megérezve nem lennének ilyen finnyásak a mérkőzésszervezők. Sőt, milyen jól el lehetne adni az ukrán óriások elleni összecsapást. Csak éppen nincs kivel, ezért fintorognak Amerikában. Persze ott is tudják, a ringben kettőn áll a vásár. De bárcsak már ott tartanának. Mert általában egy legény van talpon. Az egyik Klicsko. Vagy a tíz éve veretlen Vitalij vagy a majdnem kilenc esztendeje makulátlan Vladimir. A Klicsko-éra már-már végtelennek tűnik. Főleg a mezőny ismeretében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik