Verekedős meccset vár a tizedik címvédésére készülő „Madár”

Vágólapra másolva!
2008.04.25. 09:01
A némi eufemizmussal a németek által Elba-parti Firenzének nevezett Drezdában, a Freiberger Arenában rendezi az Universum szombati gáláját, Champions Night elnevezéssel. Három magyar is a szorítóba lép, Erdei Zsolt félnehézsúlyban a Bokszvilágszervezet (WBO) világbajnoki címéért, Balzsay Károly nagyközépsúlyban a WBO interkontinentális övéért, míg a kispehelysúlyú Bedák Zsolt nyolcmenetes összecsapáson bokszol.
Tito Mendozát már kipipálta Erdei Zsolt (szemben), Abron ellen is ez a cél
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Tito Mendozát már kipipálta Erdei Zsolt (szemben), Abron ellen is ez a cél
Tito Mendozát már kipipálta Erdei Zsolt (szemben), Abron ellen is ez a cél
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Tito Mendozát már kipipálta Erdei Zsolt (szemben), Abron ellen is ez a cél

Erdei Zsolt (28–0–0, 17 K. O. – T. K. O.) ellenfele a WBO-ranglista 4. helyén álló amerikai DeAndrey Abron (15–1–0, 10) lesz. Madár a következőt nyilatkozta tizedik címvédése előtt 33 esztendős ellenlábasáról:

„Verekszik, csapkod, de ez nem jelenti azt, hogy bokszanalfabéta, csak éppen ezt a harcmodort tartja a maga számára a legmegfelelőbbnek.”

2004 januárja óta regnáló világbajnokunk jó meccset vár, ám vele kapcsolatban megkerülhetetlen kérdés, hogy míg súlycsoportjában a tengerentúlon zajlik az élet, addig ő a WBO, Universum „kétszögben” éli az életét.

„Erre a felvetésre más körülmények között már csak kabalából sem reagálnék a mérlegelés napján, alig több mint 24 órával a címvédésem előtt. Ugyanakkor – már a feltett kérdések alapján is – tisztában vagyok vele, hogy ez foglalkoztatja a közvéleményt. Szkeptikus vagyok, mert sokszor kaptam ígéretet arra, hogy címegyesítő mérkőzésen bokszolhatok, aztán semmi sem lett belőle.”

Hogy hány százalék esélyt ad magának egy címegyesítő összecsapásra?

„Amíg csak szó van róla, addig semennyit, ha az Universum részéről aláírt szerződést látnék, akkor mondjuk 70 százalékot.”

Közismert, hogy Madár már tudja, mikor fejezi be karrierjét, de a dátumot nem hozza nyilvánosságra.

„Kitűztem egy mérkőzésszámot magam elé, ha azt elérem, abbahagyom a bunyót.”

S ha mégis a tervezett meccsszámot megfejelve „esne be” százszázalékos valószínűséggel egy komoly ellenfél?

„Akkor megvárom” – feleli lakonikus tömörséggel a világbajnok.

A 28 esztendős Balzsay Károly (17–0–0, 12 K. O.– T. K. O.) a Bokszvilágszervezet (WBO) nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoki címének megvédésére készül.

Az Universum bokszolójának ellenfele a 21 éves litván Mantas Tarvydas (15–2–0, 10), akivel már kétszer is kesztyűzött.

„Először 2004-ben sparringoltunk, feltűnt, hogy erős fickó, ugyanakkor kiszámítható. Igaz, ez változhatott, mert akkor még nagyon fiatal volt” – nyilatkozta az NSO-nak a magyar bokszoló, aki tavaly novemberben Rubén Eduardo Acosta ellen szerezte meg az interkontinentális bajnoki címet, azóta viszont nem bokszolt. Fél év kihagyás után lép tehát a ringbe, jogos a felvetés, hol tarthatna, ha…

„Az, hogy az elmúlt fél évben nem bokszoltam meccset, szervezés kérdése. Korábbi kihagyásaim során pedig sérült voltam.”

Adódik a kérdés: amatőrként Permben, az Eb-n legyőzött ellenfele, a profiként világbajnok román Lucian Bute hivatásosként ennyivel előtte jár?

„Számít a sok kihagyás, a menedzselés, s az is fontos, hogy nálam egy évvel korában állt profinak. Nem hiszem, hogy szakmailag lehagyott volna” – mondta a boxrec.com nagyközépsúlyú ranglistáján 16. Balzsay a rangsort vezető románról, és hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy az Universum a 22 mérkőzésén veretlen ranglistavezető, IBF-világbajnok felé „tereli”, mivel a német istállónál az orosz Gyenisz Inkin és a német Jürgen Brähmer is előtte áll.

Ha tudásban nem is feltétlenül, értékrendben mindenképpen. Emlékezhetünk rá, Erdei Zsolt regnáló világbajnokként azzal a hangzatos felvezetéssel volt kénytelen bokszolni a német Thomas Ulrich ellen, hogy ki a legjobb félnehézsúlyú bunyós Németországban. Aztán kiderült…

A 24 éves Bedák Zsolt (9–0–0, 2) ellenfele kispehelysúlyban a mexikói Jorge Cardenas (9–4–4). Az ugyanannyi győzelemmel álló, de veretlen magyar szombaton a drezdai Freiberger Arenában „tizedes” lehet.

„Nincs problémám, ha csak az nem, hogy január közepe óta tart a felkészülés” – nyilatkozta Bedák, aki azért két hét pihenőt kapott az felkészülés hajrája előtt.

„Súlycsoportomhoz könnyen hozzászoktam, a fogyasztással nincs gondom, az ütőerőm is megfelelő, bár a nagy pofonok eddig csak az edzéseken jöttek ki belőlem. Remélem, egyszer végre a meccsen is elindítok egy-egy megrendítő ütést” – mondta az NSO-nak a Spotlighttal 2010-ig szerződésben álló Bedák.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik