Birkózás: szerdán megkezdődik a görögországi U15-ös Eb

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
2024.05.14. 19:37
null
Harmincegy magyar fiatallal a mezőnyben szerdán kezdetét veszi az utánpótláskorú birkózók idei első világversenye, a görögországi U15-ös Európa-bajnokság. A mieink közül többen is éremesélyesként vágnak neki a kontinensviadalnak.

Május 15. és 18. között a görögországi Loutraki városa ad otthont az U15-ös birkózók Európa-bajnokságának. Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét népes magyar kontingens képviselteti magát a serdülőkorosztály legfontosabb nemzetközi megméretésen. A szabad- és a kötöttfogásúak között tíz-tíz, míg a női szakágban tizenegy versenyzőt nevezett a hazai szövetség, vagyis minden súlycsoportban lesz magyar induló (a lányok 46 kilós kategóriájában kettő is). Szerdán elsőként a szabadfogásúak lépnek szőnyegre, majd csütörtökön a lányok, pénteken a kötöttfogásúak küzdelmeivel folytatódik a program.

Ami az éremszerzési esélyeket illeti, elsősorban a lányokban, illetve a kötöttfogásúakban bízhatunk. Előbbieknél

Sillei Janka lehet az első számú várományos, ugyanis egy évvel ezelőtt mindössze 12 évesen (korengedménnyel indulva!) győzni tudott

lehet az első számú várományos, ugyanis egy évvel ezelőtt mindössze 12 évesen (korengedménnyel indulva!) győzni tudott

a 39 kilósok között a kaposvári Eb-n. Most pedig megismételné tavalyi sikerét, de ezúttal már egy súlycsoporttal feljebb, a 42 kilósok mezőnyében. A leánycsapatból Szentpál Vivienre (39 kg), Pusztai Kata (50 kg) és Bereczki Rékára (62 kg) szereplésére is érdemes lesz odafigyelni, miután a múlt évben mindhárman dobósként zártak – Szentpál akkor második, Pusztai és Bereczki egyaránt harmadik lett. 

A kötöttfogású válogatottból Kovács Keve (48 kg) az, aki mindenképpen vérmes reményekkel utazhat Görögországba,

(48 kg) az, aki mindenképpen vérmes reményekkel utazhat Görögországba,

különösen annak a fényében, hogy az elmúlt két évben egyaránt bronzérmesként (38 kg, majd 41 kg) fejezte be az Eb-t, míg idén akár a végső győzelemre is esélyes lehet a válogató-, illetve a nemzetközi versenyeken mutatott teljesítménye alapján. Emellett további három-négy pontszerző helyezés lehet a reális célkitűzés a kötöttfogású együttes felé. A szabadfogásúaktól a tisztes helytállás az elvárható, pontszerző helyre odaérni Láng Vincének (62 kg) és Tugyi Zéténynek (68 kg) van a legnagyobb sansza.

Kovács Keve (pirosban) ismét az éremszerzése pályázhat az U15-ös Eb-n Fotó: Róth Tamás/MBSZ

Az U15-ös Európa-bajnokságot 2017-ben hívta életre a nemzetközi szövetség (UWW), és az esemény történetében a legsikeresebb magyar szereplést két évvel ezelőtt láthattuk, amikor a mieink 14 érmet nyertek Zágrábban. A legutóbbi kontinensviadalt tavaly – mint már fentebb is írtuk – éppen hazánkban, Kaposváron rendezték, ahol a serdülőválogatott tagjai három arannyal, két ezüsttel és hét bronzzal, tehát összesen 12 dobogós helyezéssel zártak.

A várakozások szerint ezúttal nem remélhetünk hasonló éremtermést, de persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy nemzetközi szinten az U15-ös a belépő korosztály, így ebben a korcsoportban rendkívül nehéz feladat jóslásokba bocsátkozni az erőviszonyokat illetően.

U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, LOUTRAKI (GÖRÖGORSZÁG)
Szabadfogás
38 kg: Csontos Pál; 41 kg: Pécsi Szebasztián; 44 kg: Fülöp Kristóf; 48 kg: Pusztai Márk; 52 kg: Máté Miklós; 57 kg: Zemen Márk; 62 kg: Láng Vince; 68 kg: Tugyi Zétény; 75 kg: Czabán Olivér; 85 kg: Simon Zsombor.
Női birkózás
33 kg: Valcsák Kira Andrea; 36 kg: Báger Dorina; 39 kg: Szentpál Vivien; 42 kg: Sillei Janka; 46 kg: Szentpál Lilien és Banai Zoé; 50 kg: Pusztai Kata; 54 kg: Jung Zsófia; 58 kg: Balázs Zea; 62 kg: Bereczki Réka; 66 kg: Józsa Kinga
Kötöttfogás
38 kg: Kurdi Dániel; 41 kg: Budai Milán; 44 kg: Ónodi Andrade Olivér; 48 kg: Kovács Keve Vazul; 52 kg: Juhász Imre; 57 kg: Jakab Norbert; 62 kg: Felkai Balázs; 68 kg: Antaly Sándor; 75 kg: Szilágyi Dominik; 85 kg: Soltész Patrik

(Kiemelt képen: Sillei Janka Fotó: Róth Tamás/MBSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik