Nálunk Aaron Rodgersé az MVP-cím

HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.01.31. 16:58
null
Aaron Rodgers megdöntötte az NFL-csúcsot az irányító-mutatóban (Fotó: Action Images<br />
Címkék
Már csak egy mérkőzés van hátra a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2011–2012-es szezonjából, így ideje visszatekinteni a lassan mögöttünk hagyott idényre. A 46. Super Bowlra hangoló írássorozatunk első részében az alapszakasz legjobbjairól szóló szubjektív díjkiosztónkat olvashatják el (a tényleges átadó szombatról vasárnapra virradóra 3 órától kezdődik).

 


Legértékesebb játékos (MVP): Aaron Rodgers (Green Bay)

SZAVAZÁS

Ön kinek adná az alapszakasz legértékesebb játékosának járó MVP-címet?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Packers címvédőhöz méltó módon kezdte az idényt, sugárzott róla a magabiztosság, és ez nagy mértékben Aaron Rodgersnek köszönhető, akiről lerítt, hogy akármelyik támadás – akár az összes – során képes pontokat szerezni csapatának. Az alapszakasz legjobb mérlege lett az Green Bayé (15–1), Rodgers megdöntötte az NFL-csúcsot az egy szezonra vonatkozó QB-mutató tekintetében (122.5), 45 passzolt touchdown mellett mindössze 6 interceptiont írhattunk fel a neve mellé, és az elmúlt évek sztárirányítóihoz mérten kiemelkedő mobilis képességével is rengeteget ártott az ellenfeleknek. A Rodgers elleni érvelésnél az első téma, ami szóba kerül, hogy Matt Flynn, a szezonzárón Rodgers pihentetése miatt pályára küldött cserejátékos kivégezte a Detroit védelmét, 6 touchdown passzt kiosztva. Ettől rosszabb játékos lett Rodgers? A társai tették naggyá? Aki látta a Packerst, tudja, hogy nem ez a helyzet. Fordítsuk meg a kérdést. Rodgers nem tudott volna 5-6 TD passzt kiosztani a Lions több sebből vérző secondary-je ellen? A korábban látottak alapján néhány alighanem összejött volna. Oda lehet adni az MVP-címet másnak, ha a liga éllovasának van egy ~50 TD-passzos, a labdára fokozottan vigyázó quarterbackje? Nem valószínű.

Az év legjobb támadója: Drew Brees (New Orleans)

Drew Brees az alapszakaszban 46-szor
 emelhette magasba a kezét
Drew Brees az alapszakaszban 46-szor emelhette magasba a kezét
Drew Brees nem először járhat pórul az MVP szavazáson, előző 5000 yardos szezonja után Peyton Manning vitte el ezt a címet előle, igaz, a későbbi egymás elleni Super Bowl alighanem komoly vigaszt nyújtott számára. Ezúttal Dan Marino több évtizedes rekordját sikerült átadni a múltnak, 5476 yardot összehozva, ezt pedig mindenképpen honorálni kell egy díjjal, ha a legértékesebb játékos cím nem is jönne össze. Eleve a díj elnevezése mindig vitákat szül, hiszen a szezonnyitó Saints–Packers összecsapáson Brees jobb számokat produkált, mint Rodgers, mégis a Sajtfejűek nyertek. Innen ered a vita, hogy mi a fontosabb? Egyénileg a legjobb statisztikákat produkálni, vagy az egyén csapatát a legerősebbé tenni? Nem mintha a New Orleans gyenge évet zárt volna, 13–3 lett a mérlege, Brees 46 touchdownt és 14 interceptiont dobott végigjátszva a szezont. Ilyenkor szóba szokták még hozni a társak éves mutatóit, hogy kinek volt könnyebb dolga. A Packers védelme a legtöbb yardot nyelte be a ligában, kapott pontban viszont nem nagy az eltérés a két gárda között. Futójátékban viszont a Saints 6. volt, a Green Bay pedig 27., így a hosszan elnyújtható vitában láthatjuk mire támaszkodnak a Rodgers támogatók az MVP-címet illetően. Akárki ki is fog nyerni, egyértelmű, hogy egy „év támadója” díjjal fog a másikuk vigasztalódni, ami természetesen ugyancsak rendkívüli kitüntetés.

Az év legjobb edzője: Jim Harbaugh (San Francisco)

Játékoskarrierje fényében sokan már Mike Singletary színre lépésekor azt várták, hogy a 49ers visszatérjen a sikeresség útjára, és újra olyan Super Bowl-aspiráns legyen, mint a Joe Montana és Steve Young vezette években. Ehhez képest Singletary megbukott edzőként, már idény közben menesztették, és csak a Vikings linebacker edzői pozícióját bízták rá a 2011-es évben. Félelmetes belegondolni, hogy a 49ers idei nagy menetelésének alapemberei közül „Samurai Mike” összerúgta a port Vernon Davisszel, Alex Smitht pedig a padra ültette, és Troy Smitht dobta a kezdőbe, akinek az idei évben (elég meglepő módon) még csapata sem volt, nemhogy játékpercei. Jim Harbaugh a Stanford egyetemről Orange Bowl győzelemmel távozott, a kétkedők pedig azonnal elkezdtek kombinálni, hogy 2012. áprilisában összejöhet a reúnió, a Frisco elviheti a liga legrosszabb csapataként Andrew Luckot. Ehhez képest a fiatalabb Harbaugh fivér NFC-döntőbe vitte az elmúlt évi drafton 7. helyen választó társaságot, és a Super Bowl-szereplés is csak nüanszokon múlott. Ekkora feltámadásra maximum a legvérmesebb drukkerek számítottak, az év edzője díjnak toronymagas esélyese Jim Harbaugh.

Az év legjobb védője: Jason Pierre-Paul (NY Giants)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Giants védőfalát a legutóbbi Super Bowl győzelme óta a liga elit egységei közt tartják számon, ezért is nehéz lehet innen kiemelkedőt nyújtani, Pierre-Paulnak viszont ez már másodévesként sikerült. Eleve JPP első körben történő kiválasztása egy meglepő húzás volt Tom Coughlin részéről, és sokan azt sejtették, hogy mivel Osi Umenyiora viszonya megromlott a klub vezetőségével, a helyére érkezik az egykori South Florida-játékos. Nem így történt, Pierre-Paul tavaly még rotációs játékosként került pályára Justin Tuck és Umenyiora helyett/mellett, idén viszont elődei sérülései nagyobb terhet raktak rá, amit maximálisan megoldott. A draft előtt sokan fanyalogtak, hogy csupán atletikus képességeit az NFL-ben nem tudja majd elég hatékonyan használni, Pierre-Paul azonban bizonyította, hogy futball tudása sem csekély. 16.5 sack, 2 labdaszerzés, és a posztján kiemelkedő 86 szerelés került a statisztikai lapjára, nem beszélve a Cowboys elleni sorsdöntő blokkolt mezőnygól kísérletről. A díjazás ugyan csak az alapszakaszbeli teljesítményről szól, de a rájátszás ütközetei látva kijelenthető, hogy JPP remeklése nem a véletlen műve, a liga legjobb csapatai számára is hatalmas kihívás az ő feltartóztatása. Az egyéni díjaknál egyébként is faktornak számít a csapat jó szereplése, emiatt csúszhat le a díjról a szintén fenomenális idényt záró Jared Allen.

Az év legjobb újonc támadója: Cam Newton (Carolina)

Nem volt nehéz dolguk a draft után azoknak, akik a Panthers választását akarták kritizálni. Cam Newton játékában nagyítóval sem lehetett volna találni egyetemi időszaka alatt olyan elemeket, amiket a profi ligában is tanítanak, óriási kockázatot vállalt be Ron Rivera akkor, amikor rá bízta a franchise jövőjét. Newton játéka röviden összegezve annyiból állt, hogy megnézte 3-4, egyetemi szinten jónak számító célpontja közül az egyiket, aki ha nem volt szabadon, akkor lerázta magáról a védőket és megiramodott. Mindezt élményszámba menő sikerességgel tette, az Auburn Tigers bajnok, Newton pedig Heisman-díjas lett, az ország legjobb játékosa. Nehéz volt elképzelni, hogy Newton sikeressége az NFL-ben sem fog visszaesni, mégis ez történt! Rivera mester remek alapot adott azzal, hogy a maga nemében klasszis két tight end, Greg Olsen és Jeremy Shockey érkezett az újonc komfortérzetén javítani, illetve a Williams/Stewart futótandem is végre egészségesen kihúzta az évet. A környezet tehát adott volt, Cam pedig élt vele, pillanatok alatt csodálatos összhangba került Steve Smithszel, és mobilitását is kamatoztani tudta irányítótól szezoncsúcsnak minősülő 14 futott touchdownnal. Legnagyobb hibájaként a túl sok eladott labdát lehet felírni, ami az újoncoknál nem ritka, de ezzel együtt a Panthers 1/1-es csapatból versenyképes franchise-zá érhet, ha őszre a védelem is új vezéreket kap.

Az év legjobb újonc védője: Von Miller (Denver)

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                                partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Alapvetően nem jellemző, hogy az egyik első kiválasztott játékos a drafton 4–3-as külső linebackerként szerepeljen, hiszen ezen a poszton kevesen tudnak nyerőemberré válni, kevés a lehetőség a nagy játékok bemutatására. A rájuk jellemző piszkos munkát pedig inkább később elkelő védőkre bízzák az edzők. Egyetemi karrierje alatt Von Miller szerepköre sem ez volt, a Texas A&M sémaváltáson átesett védelmében hol 4–3-as DE-ként, hol 3–4-es OLB-ként terrorizálta az irányítókat, és lett sacklista első helyezett harmadévesen. Felépítése azonban a profi szinten kevésnek tűnt ehhez a feladatkörhöz, ugyanakkor játékintelligenciája megengedte, hogy három év alatt a 3. poszton szavazzon neki bizalmat aktuális edzője. Sokan féltették emiatt a karrierjét, mégtöbben értetlenkedtek John Fox 1/2-es választása miatt, de Miller maximálisan meghálálta a belé fektetett bizalmat. Magabiztos, hatékony tagja a denveri védelemnek, és passz siettető képességét kihasználva sackeket, labdaszerzéseket is rendre képes bemutatni. Több dimenziós produkciója miatt viheti el az idei év újonc védője címet a főként a QB-k terrorizálásában jeleskedő 49-es, Aldon Smith elől.

Az év visszatérő játékosa: Willis McGahee (Denver)

A Broncos 30 éves futója már 2004-ben megkapta ezt a címet, az idén pedig újra az esélyesek között köszönthetjük. Akkor egy többszörös bokaszalag-szakadás volt az oka egyéves kihagyásának, amit a 2003-as egyetemi bajnoki döntőben szedett össze, és így profi karrierje is késleltetve kezdődött. A buffalói sikeressége után első baltimore-i évében is 1207 yardig jutott, utána viszont Ray Rice színrelépésével kikerült az elit futók közül. Az elmúlt nyáron érkezett Denverbe, ahol Knowshon Moreno első heti kiesése után a támadósor első számú yard felelősévé lépett elő, a Broncos pedig Tim Tebow csapatba kerülésével a legtöbb yardot futó gárda lett. McGahee 9. idényében a második Pro Bowl meghívóját is megkapta.

STATISZTIKA
A KATEGÓRIÁK ALAPSZAKASZBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard 5476 Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard 1606 Maurice Jones-Drew (Jacksonville Jaguars)
A legtöbb elkapott yard 1681 Calvin Johnson (Detroit Lions)
A legtöbb szerelés 166 London Fletcher (Washington Redskins)
A legtöbb sack 22
Jared Allen (Minnesota Vikings)
A legtöbb interception 7 Kyle Arrington (New England Patriots), Eric Weddle (San Diego Chargers), Charles Woodson (Green Bay Packers)

NFL 2011, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2012.01.07–08.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
31–10
Denver Broncos (4.)–Pittsburgh Steelers (5.) 29–23 – h.u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Detroit Lions (6.) 45–28
New York Giants (4.)–Atlanta Falcons (5.) 24–2
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2012.01.14–15.)
AFC
New England Patriots (1.)–Denver Broncos (4.) 45–10
Baltimore Ravens (2.)–Houston Texans (3.) 20–13
NFC

Green Bay Packers (1.)–New York Giants (4.)

20–37
San Francisco 49ers (2.)–New Orleans Saints (3.) 36–32
KONFERENCIADÖNTŐK (2012.01.22–23.)
AFC
New England Patriots (1.)–Baltimore Ravens (2.) 23–20
NFC
San Francisco 49ers (2.)–New York Giants (4.) 17–20 – h.u.
SUPER BOWL (XLVI), 2012.02.05.
New England Patriots–New York Giants* 2012.02.06. 0:30
*Lucas Oil Stadium (Indianapolis)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik