Továbbra is tart a Super Bowl-győztes átka

Vágólapra másolva!
2012.01.15. 22:33
null
Megállj! - szólt az üzenet (Fotók: Reuters)
Címkék
Kiváló védelmek, gyengélkedő irányítók és támadóegységek, harminc pont az első, mindössze három a második félidőben: a védekezésben remekül dolgozó, támadásban picivel többet mutató (mellesleg a meccset igen jól kezdő) Baltimore Ravens jutott be az AFC konferenciadöntőjébe a profi amerikaifutball-liga (NFL) első vasárnap esti meccsén. A 20–13-ra nyerő Ravens a konferenciadöntőben a New England Patriotscal csap össze. Nem kis meglepetésre vereséget szenvedett az alapszakasz legjobb mérlegével (15–1) záró együttese, a Green Bay Packers. A Sajtfejűek a konferenciaelődöntőben a New York Giantstől kaptak ki 37–20-ra, így 2005 óta továbbra sem nyert mérkőzést a Super Bowl címvédője a rákövetkező idény rájátszásában. A Packers egyébiránt az első csapat az idei playoffban, amelyik hazai pályán vereséget szenvedett. A Giants a San Francisco 49ers otthonában lép pályára az NFC főcsoportdöntőjében.

 

BALTIMORE RAVENS (2.)–HOUSTON TEXANS (3.)

A meccs látványosan kezdődött, mivel Danieal Manningnek „nem átallott" alaposan visszahordani a kezdő rúgást, ebből jó helyzetbe került a Houston, és ezt a labdabirtoklás végén Neil Rackers negyvenyardos mezőnygóllal hálálta meg.

A hazaiaknak ezt követően Jacoby Jones nyújtott szó szerint segítő kezet, mivel egy lepattanó labdát rosszul számított ki, ügyetlenül próbálta elkapni, a Baltimore játékosai meg azonnal kihasználták az esélyt és az end zone-hoz nagyon közel labdához jutottak. Jones nem sokáig reménykedhetett, hogy megússzák touchdown nélkül: a Ravens először többet erővel mint ésszel alapon megpróbálta begyötörni a labdát, de mikor ez nem jött össze, Joe Flacco Kris Wilsonnak osztott ki egy egyyardos TD-passzt – 7–3.

Nem volt még vége a Texans megpróbáltatásainak ebben a negyedben, előbb Cundiff köszönt be mezőnygóllal 48 yardról, majd egy interception után Flacco tízyardos touchdown-passzt „tolt oda" Anquan Boldinnak. 17–3, a közönség igen jól szórakozott, és alighanem a Ravens-hívek nagy része úgy gondolta, hogy a Houston már el van ásva.

Nem volt, mivel a második negyedet egy tízessel elbukta a Baltimore: Neil Rackers mezőnygóllal csalta közelebb a Texanst, majd egy 12 játékból álló, majd' hatperces drive végén Arian Foster futott egyyardos touchdownt, így már csak négy volt a hazai előny (17–13). Az egész drive során Foster futójátéka volt a meghatározó, így aztán a running back alaposan megdolgozott a TD-ért... Foster lett az első futó 16 rájátszásbeli meccs óta a Ravens ellen, aki 100 yard fölé jutott.


Az első félidő relatív pontgazdagságát gyilkos munkával torolták meg a védelmek: az elhárító egységek csúcsra járatták magukat, és mindent lezúztak, ami a lezúzható kategóriába esett... Sack, puntok, rossz mezőnygól-kísérlet (Rackers, 50 yardról, a labda a léc alját találta el), túl messze levő célzóna – Rice-ék kevesebb mint egy yardról mentek egyszer neki egy negyedik kísérletnek, hiába.

Maradt a 17–13, és a záró játékrészre sem változott a kép: szikrázóan kemény játék, igen „morcos" védelmek, gyengélkedő irányítók – Flaccót egy ízben nagyon beletörölte a földbe Reed és a remeklő J. J. Watt egy megosztott sack keretében, míg Yates dobott interceptiont (Lardarius Webb kapta le a labdát).

Újabb pontokat három perccel a vége előtt lehetett feljegyezni a kiváló védőmunkának köszönhetően, ekkor Billy Cundiff 44 yardról talált be, 20–13-ra növelve a hazai előnyt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az AFC-t?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Texans ellencsapásképp egy döcögős drive-ot indított, a Houston egyszer még megúszta a labdavesztést, aztán 1:31-gyel a vége előtt nem, és ezzel el is ment a meccs. Yates hosszú passzra vállalkozott, de bátor helyett botor tettnek bizonyult: a jobb sarokba célzott labdát Ed Reed levadászta, véget vetve a houstoni reményeknek. A vendégeknek volt még kevesebb mint egy perce egy drive-ra, de a kényszerűségből kapkodó akció nem ért célt.

Két kiváló védelem csatájából a támadásban minimálisan többet mutató Baltimore jött ki győztesen, és készülhet a Patriots ellen. A Ravens-védelem mindenesetre erős figyelmeztetést küldött riválisának: itt majd minden yardot „véren kell venni.”

Eli Manningék két vállra fektették a címvédőt (Fotó: Action Images)
Eli Manningék két vállra fektették a címvédőt (Fotó: Action Images)

 

GREEN BAY PACKERS (1.)–NEW YORK GIANTS (4.)

A két együttes az alapszakasz során már találkozott egymással, akkor az addig veretlen Packers nagyon szoros mérkőzésen, egy-két véleményes ítélettel is élve végül 38–35-re legyőzte az Óriásokat.

Az egyaránt kiemelkedő passzjátékkal (az Aaron Rodgers nevével fémjelzett Green Bay 4924 levegőben megtett összyardja a 3., a New York-iak 4734 egysége az ötödik legtöbb volt az alapszakasz során) rendelkező csapatok csatáját a vendégek kezdték el, hat és fél perces támadásuk során azonban a harmadik harmadik kísérletet már nem tudták abszolválni, így Lawrence Tynes 31 yardos mezőnygólja után csak három pontot írtak fel a Giants neve mellé (0–3).

A túl oldalon a legértékesebb játékos cím legfőbb esélyese, Aaron Rodgers 3 perc alatt a vörös zóna közeléig kormányozta együttesét, de Jermichael Finley elejtett labdája után Mason Crosby 47 yardos mezőnygólja csak az egyenlítést eredményezte (3–3).

Az első igazi áttörésre a következő drive-ban került sor, ahol Eli Manning passzából Hakeem Nicks előbb 3. és 11-re 15 yardos elkapással tartotta életben a játéksorozatot, majd az elkapó a védőjéről, Charlie Peprah-ról „lepattanva” iramodott meg a célzóna felé, 66 yardos nyargalása után touchdownt szerezve (3–10).

Az újabb hazai támadás során Greg Jennings kezéből a védők látszólag még az elkapó talajra vitele előtt kivették a labdát, de a visszanézések után is úgy ítéltek a játékvezetők, hogy a tojás marad a hazaiaknál. Ha pedig már így volt, akkor éltek is a lehetőséggel, és John Kuhn 8 yardos elkapása után ismét döntetlen volt az állás (10–10).

A hazaiak azonban ezután meglepő módon onside kicket végeztek el, a földre lerúgott labdát azonban a vendégek játékosa, (az előző szezonban még a Packerst erősítő) Derrick Martin kaparintotta meg, így az ellenfél 41 yardosáról rohamozhattak az Óriások. 20 yarddal később azonban megrekedtek a New York-iak, sőt Tynes 40 yardos rúgási kísérletébe Brad Jones beleért, így pedig a labda nem haladt át a kapufák között.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                             partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A túl oldalon Rodgers hiába futott meg két első kísérletet is, James Starks és Tom Crabtree elejtett labdája után puntra kényszerültek a hazaiak, de a Giants hiába haladt ígéretesen a szezon talán legnagyobb felfedezettje, Victor Cruz majd Jake Ballard nagy elkapásával, Manning Nicks felé dobott labdáját Morgan Bennett kaparintotta meg a Green Bay 13-asán, és vitte vissza egészen a 25-ösig (interception).

Sokáig nem bánkódhattak a vendégszurkolók azonban, ugyanis egy sikeres harmadik próbálkozás után Kuhn kezéből a Packers támadófalembere, Bryan Bulaga hátsófelével verte ki a labdát, amelyet Antrel Rolle szerzett meg (fumble).

Az újabb nagyszerű mezőnypozícióból induló támadást végre ponttal zárták le az Óriások, igaz, Nicks 29 yardos elkapása, majd Ahmad Bradshaw 4 yardos futását a vendégeknek már csak egy egységet kellett volna megtenni az újabb TD-ért – ez azonban két kísérletből sem siker (10–13).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A nagyszünetig hátralévő szűk két percben megvolt az esélye a szezon során minden hazai meccs féltávjánál vezető Sajtfejűeknek, hogy ezúttal is előnnyel vonuljanak pihenőre, a rövidre zárt akció után azonban még negyven másodpercet hagytak a New York-iaknak.

Az időkérés nélkül próbálkozó vendégek Bradshaw 23 yardos futásával a Packers 37-eséig jutottak, majd Manning utolsó másodpercben eleresztett Hail Mary-passzát Nicks húzta le a célzónában (10–20).

A fiatalabbik Manning ezzel egy félidő alatt 274 yardnál járt már, Nicks pedig 152 egységgel és két TD-vel állt.

A folytatásban a hazaiak hosszú idő után ismét magabiztosan meneteltek, ám előbb Osi Umenyiora szabadította meg Rodgerst a labdától (fumble), majd Jennings nem tudta Rolle szorításában elkapni a már szinte biztos touchdownt érő passzt. Crosby 35 yardról nem hibázott (bár Jason Pierre-Paul közel volt, hogy blokkolja a kísérletet), így 20–13-ra zárkóztak a Sajtfejűek, a sorozatban harmadszor is megállított Giants-offenzíva után pedig már az egyenlítésért támadtak.

A Giants 39-esénél Rodgers azonban nem találta el a teljesen üres Finleyt, majd a negyedik kísérlet során Michael Boley vitte földre az irányítót (sack). Nicks, Mario Manningham és Cruz játékaival lassan, de biztosan közeledtek az Óriások a hazai célzónához, Brad Jones azonban 3. és 5-re sackelte Manninget, így végül egy újabb Tynes-mezőnygólt láthattak a szurkolók (35 yardról talált be, 13–23).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFC-t?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Hátravolt még ugyanakkor egy fél negyed, a szépítés helyett azonban újabb hidegzuhany érkezett a hazai szurkolóknak: Kenny Phillips Ryan Grant kezéből kiverte a labdát (fumble) Chase Blackburn 40 yardon keresztül, a 4-esig vitte vissza a tojást. Az újabb touchdownhoz szükséges yardokat Manningham elkapása jelentette, végleg eldőlni látszott az összecsapás (13–30).

Pláne, amikor 3. és 10-re pontatlan lett Rodgers átadása, de Umenyiora túl későn érkezett az irányítóra, így marad a támadás lehetősége a Green Baynél. 4:46 perccel a rendes játékidő vége előtt Donald Driver 16 yardos elkapásával ismét 10 pontra közeledett a Packers (20–30), az újabb onside kick azonban ezúttal is sikertelen lett, Brandon Jacobs 14 yardos futása pedig végleg eldöntötte a mérkőzést (20–37).

A találkozó hajrájában Rodgers még egy interceptiont is dobott, Deon Grant kapta le a labdát, így 2010 október 17. után ismét kikapott hazai pályán a Packers, így a 2005-ös idény óta tart a Super Bowl-címvédők átka.

NFL 2011, RÁJÁTSZÁS
AFC, KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐ
Baltimore Ravens (2.)–Houston Texans (3.) 20–13 (17–3, 0–10, 0–0, 3–0)
Green Bay Packers–New York Giants 20–37 (3–10, 7–10, 3–0, 7–17)

STATISZTIKÁK
A KONFERENCIAELŐDÖNTŐ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Drew Brees (New Orleans Saints)
–San Francisco 49ers
462
A legtöbb futott yard:Arian Foster (Houston Texans)
–Baltimore Ravens
132
A legtöbb elkapott yard:Vernon Davis (San Francisco 49ers)–New Orleans Saints
180
A KATEGÓRIÁK LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard928Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard285Arian Foster (Houston Texans)
A legtöbb elkapott yard297Demaryius Thomas (Denver Broncos)
A legtöbb szerelés19Brian Cushing (Houston Texans)
A legtöbb sack3.5
Brooks Reed (Houston Texans), J.J. Watt (Houston Texans)
A legtöbb interception2Jabari Greer (New Orleans Saints), Quinton Carter (Denver Broncos), Lardarius Webb (Baltimore Ravens)
NFL 2011, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2012.01.07–08.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
31–10
Denver Broncos (4.)–Pittsburgh Steelers (5.)29–23 – h.u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Detroit Lions (6.)45–28
New York Giants (4.)–Atlanta Falcons (5.)24–2
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2012.01.14–15.)
AFC
New England Patriots (1.)–Denver Broncos (4.)45–10
Baltimore Ravens (2.)–Houston Texans (3.)20–13
NFC

Green Bay Packers (1.)–New York Giants (4.)

20–37
San Francisco 49ers (2.)–New Orleans Saints (3.)36–32
KONFERENCIADÖNTŐK (2012.01.22–23.)
AFC
New England Patriots (1.)–Baltimore Ravens (2.)2012.01.22. 21:00
NFC
San Francisco 49ers (2.)New York Giants (4.)2012.01.23. 0:30
SUPER BOWL (XLVI), 2012.02.05.
Az AFC győztese–Az NFC győztese*2012.02.06. 0:30
*Lucas Oil Stadium (Indianapolis)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik