NFL: megvan Brady, Fitz és Peppers méltó utódja? A jövő sztárjai lehetnek 5.

BENCSICS MÁRK, ELEK ÁDÁM, BUDAY ZOLTÁNBENCSICS MÁRK, ELEK ÁDÁM, BUDAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2014.05.07. 15:42
null
Teddy Bridgewater fegyelmezettsége, játékismerete, <br />és munkamorálja is példás (Fotó: Action Images)
A 2014-es NFL Draft előtt a világon egyedülálló sorozatba kezdünk a Nemzeti Sport Online-on: 31 elit játékos pozíciós edzőjével beszéltünk a játékosbörze előtt és ezeket öt részletben osztjuk meg a május 8-án (magyar idő szerint 9-én 2 órakor) kezdődő draftot megelőzően. Ezúttal az első hét helyezettet mutatjuk be.

A május 8–10. között megrendezésre kerülő draft – teljes választási sorrend itt! – előtt még számos külön anyaggal készülünk, hogy olvasóink minél jobban képbe kerüljenek az egyetemről kikerülő legnagyobb sztárokkal, akiket akár több mint egy évtizeden keresztül is nézhet a profi ligában. A játékosbörzéről természetesen az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is mindhárom napon élő tudósítással jelentkezünk!

Evans mérete és sebessége is kiemelkedő (Fotó: Action Images)
Evans mérete és sebessége is kiemelkedő (Fotó: Action Images)

7. Mike Evans
Magasság:
196 cm
Testsúly: 105 kg
Poszt: elkapó
Egyetem: Texas A&M
Edző: David Beaty

Mi a három legnagyobb erőssége?
Mike a méret és sebesség ritka ötvözetével rendelkezik. A magassága és a karhossza igazán megkülönbözteti az elkapók többségétől. A sebessége pedig meglepi a védőket, mert nincsenek hozzászokva, hogy ilyen nagy játékos ennyire jól el tud szakadni a védőitől.

Miben kell még fejlődnie?

Az elit játékosok többsége kiskora óta űzi ezt a sportot, de Mike kivétel ez alól. Ő úgy nőtt fel, hogy kosárlabdázott és csak az utolsó középiskolai évében ismerkedett meg a futballal. Nagyszerű játékos volt a Texas A&M-ben, de csak 26 mérkőzésen játszott. A legnagyobb fejlődése az idővel és a tapasztalatszerzéssel együtt fog jönni.

Hogyan foglalná össze a személyiségét?
Mike általában csendben teszi a dolgát és küzd a céljai eléréséért.

Melyik volt a legjobb mérkőzése?
Gyakorlatilag megállíthatatlan volt az Alabama elleni mérkőzésen a tavalyi évben. 7 elkapása volt, amiből 270 yardot szerzett és egy touchdownt. Mike a sok különböző típusú elkapást mutatott be a Crimson Tide ellen.



6. Teddy Bridgewater
Magasság:
191 cm
Testsúly: 93 kg
Poszt: irányító
Egyetem: Louisville
Edző: Shawn Watson

Mi a három legnagyobb erőssége?
Erőssége, hogy a játék lassú számára. Képes arra, hogy felfogja azt a rengeteg információt, amivel találkozik, majd leegyszerűsítse a pályán és végre is hajtsa. Az első tehát a játékintelligenciája. Második az, hogy remek versenyző típus. Harmadik pedig, hogy megérti a szerepének a fontosságát és azt, hogy mennyire fontos a támadóegységnek az ő eredményessége.

Ő nem fog olyan hibát elkövetni, amely a csapatának árthat. Ő olyan játékokat fog végrehajtani, ami segít a csapatnak. Néha olyan egyszerű dolgok ezek, mint egy rövid passz, ami kisegíti a támadófalat, és nem erőltetett játékok, erőltetett döntésekkel; nagyon tiszta a játéka és mentes a hibáktól.

Miben kell még fejlődnie?

Az első dolog Teddy számára a fizikai fejlődése. Szerintem egy kicsi hátrányban van ebben, de rendbe fogja hozni, ahogy érik, és el fogja érni azt, ami a következő szinthez szükséges. Hiszem, hogy természetes lesz a fejlődése, mert számára alapvető a versengés. El fog menni a konditerembe és versenyezni fog ugyanúgy, ahogy a pályán teszi. Amikor megérti és tudja, hogy valami fontos a sikerhez, akkor arra nagyobb hangsúlyt fektet, és remek munkát végez benne.

Szerintem ez az egyetlen dolog, minden más – a felkészülése, a játékismerete, a munkamorálja – kiemelkedő. Azt hiszem ez a terület azért fontos, hogy kibírjon egy 16 mérkőzéses szezont.

Hogyan foglalná össze a személyiségét?
Ő az egyike az öt legnagyszerűbb embernek az életemben. Nagyszerű a személyisége a pályán és azon kívül. Teljesen elkötelezett az emberekhez az életében. Hihetetlen volt velem. Rengeteg visszajelzést adott nekem és hagyta, hogy keményen eddzem őt. Hihetetlen karaktere van. Ő az a srác, aki hatással van mindenki életére, mert mindig vicces, ugyanakkor mindig tudod, hogy vigyáz rád és mindig ott lesz neked.

Melyik volt a legjobb mérkőzése?
Az alábbi meccseket javasolnám megnézni. Ha a hatékonyságát szeretné látni, akkor bármelyiket választhatja. Ha látni akarja, hogy nagyot villant kemény ellenfél ellen, és a csapatának szüksége van rá, hogy ragyogjon, és nagy játékok kellenek tőle, válassza a 2012-es Rutgers vagy Florida elleni meccset. A Rutgers elleni mérkőzés volt, ahol megsérült és nem lett volna szabad játszania, mégis megtette. Hatalmasat játszott és neki köszönhetjük a győzelmet. Vagy válassza a Florida elleni találkozót és nézze meg, mit csinál egy remek védelem ellen. Pontos passzolás, a zsebben való működése és menedzselése. Aztán megnézheti a Miami (Fla.) elleni találkozót. Én a Central Floridával játszott mérkőzést választanám, kiemelkedő volt azon az összecsapáson. Igazából megnyerte azt a találkozót, de túl sok időt hagytunk az ellenfélnek a végén.



Melyik korábbi vagy jelenlegi NFL játékoshoz hasonlítaná?
Azt mondom, megvan a fegyelmezettsége, a játékismerete, és a munkamorálja, mint ahogy néhány nagyszerű játékosnak, mint például Tom Brady, Drew Brees, vagy Peyton Manning. Ők mind azok, akiket próbál utolérni, és akiket mindig nézett a filmeken. Szerintem a mai futballban Russell Wilsonhoz hasonlítható, mert Russell hasonló típusú irányító. Ugyanaz a személyiségük is. A fenti srácok azok, akikkel később társítanám, és akivel leginkább most, ő lenne Russell.

Matthews nagyszerűen védte Manzielt (Fotó: Action Images)
Matthews nagyszerűen védte Manzielt (Fotó: Action Images)

5. Jake Matthews
Magasság:
196 cm
Testsúly: 138 kg
Poszt: szélső támadófalember
Egyetem: Texas A&M
Edző: B.J. Anderson

Mi a három legnagyobb erőssége?

Nagyszerű alapjai vannak. Amikor nagyszerű technika, atletikusság és erő találkozik, akkor fantasztikus falembered van... És ezek azok, amik megvannak Matthewsban.

– Miben kell még fejlődnie?
Jake elit játékos volt a Texas A&M-ben és hiszem, hogy elit játékos lesz az NFL-ben is. A tehetsége, intelligenciája és munkamorálja teszi ezt biztossá. Biztos vagyok benne, hogy még erősebb lesz, ahogy érik, bár már most is egy erős srác.

A BOWL.HU AJÁNLJA
Átigazolási összesítő

Hogyan foglalná össze a személyiségét?
Meglehetősen csendes. A csapattársai megtanulták, hogy nem beszél sokat, de ha igen, akkor jobb figyelni arra, amit mond.

Melyik volt a legjobb mérkőzése?
Az Arkansas elleni mérkőzés megmutatta, hogy Jake és az egész támadófalunk mire képes. Az Arkansasnak nagyon veszélyes szélső védőfalember párosa volt, de csak fél sacket tudtak összeszedni az egész mérkőzésen. A meccs előrehaladtával az időjárás miatt a futójátékra kellett támaszkodnunk és meg is tudtuk oldani a feladatot földön.



Milyen más poszton tudná elképzelni?
Jake egy ritka tehetséggel bír, amivel a támadófal összes posztján képes játszani. Elit tehetség tackle pozícióban, de sikeres lenne guard vagy center szerepkörben is, mint ahogy az édesapja is tette a Houston Oilersben, később pedig a Tennessee Titansben.

Melyik korábbi vagy jelenlegi NFL játékoshoz hasonlítaná?
Ez könnyű, az édesapjához, Bruce Matthewshoz, de ez nem igazságos, mivel ő az NFL Hírességek Csarnokának tagja. Az viszont biztos Jake is készen áll arra, hogy letegye névjegyét az NFL-ben.

Watkins Fitzgeraldhoz hasonló képességekkel rendelkezik
Watkins Fitzgeraldhoz hasonló képességekkel rendelkezik

4. Sammy Watkins
Magasság:
185 cm
Testsúly: 93 kg
Poszt: elkapó
Egyetem: Clemson
Edző: Jeff Scott

Mi a három legnagyobb erőssége?
Elsőként a játékintelligenciáját mondanám. Nagyszerű a futballismerete és igazán érti a játékot, valamint a saját és az ellenfél helyezkedését. Szerintem ez nagyban segít neki. Nagyon sokat tanulja a játékot, rengeteg extra időt tölt a videoszobában és meccseket néz a következő ellenfélről. Másodiknak a gyorsulását mondanám. Nagyon jól tud felgyorsulni, miután elkapja a labdát, így képes arra, hogy vertikálisan megverje az ellenfelét. Ugyanezt a képességét tudja kihasználni, amikor szabadra játssza magát.

Végül kiemelném, hogy nagyon jó kezei vannak, a testén kívül eső területen is meg tudja fogni a labdát. Ez az, amit nagyon szeretnek benne az emberek; a labdát akkor támadja meg, amikor az a levegőben van, ellentétben azokkal, akik beengedik a testükhöz. Szerintem ennek a három tulajdonságnak az ötvözete teszi őt különlegessé.

Miben kell még fejlődnie?
Szerintem a következő szinten a kitámasztásain kell továbbra is dolgoznia. A nagyszerű robbanékonysága néha hátráltatja őt, mikor olyan útvonalakat fut, amikor erős kitámasztásokat kell végrehajtania. Ez az a dolog, amin rengeteget dolgozott itt a Clemsonnál és továbbra is fog az NFL-ben.

Hogyan foglalná össze a személyiségét?
Nagyon pozitív attitűdje van. A pályán kívül nagyszerű személyisége van, amit akkor fog megmutatni, ha megnyílik neked. Nagyon jó a viselkedése, szeret viccelődni és jó vele lenni. A csapattársai mindig élvezték a társaságát.

Melyik volt a legjobb mérkőzése?
Az utolsó mérkőzése az Ohio State ellen az Orange Bowlon. A másik találkozó, amit érdemes megnézni, hogy lásd, mire képes, az a Florida State elleni, még első évében a negyedik meccsén. Nagy meccse volt az 2011-ben.



Milyen más poszton tudná elképzelni?
Elég atletikus, hogy játszhasson futót, és tulajdonképpen néha átmozgattuk ebbe a pozícióba és a kezébe adtuk a labdát. Tehát játszhatna futót a támadóegységben, de söprögetőt is a védelemben.

Melyik korábbi vagy jelenlegi NFL játékoshoz hasonlítaná?
Szerintem hasonlít Josh Gordonra a Cleveland Brownsból, nagyon sok képességbeli hasonlósága van Gordonnal. De Larry Fitzgeraldot is hozzátenném a robbanékonysága és a labdaérzéke miatt.

Mack a linebackersor bármelyik részén játszhat
 (Fotó: UAB Athletics)
Mack a linebackersor bármelyik részén játszhat (Fotó: UAB Athletics)

3. Khalil Mack
Magasság:
191 cm
Testsúly:113 kg
Poszt:szélső linebacker
Egyetem:Buffalo
Edző:Lou Tepper

Mi a három legnagyobb erőssége?
Elsőnek a személyiségét említeném, és hogy jó őt edzeni. Másodikként az extrém keménységét emelném ki, és végül pedig a mozgékonyságát.

Miben kell még fejlődnie?
Ő egy igazán teljes körű linebacker, talán a legnagyobb probléma vele kapcsolatban, hogy kevés ideje játszik ezen a poszton, ezért tapasztalatlannak mondható. Csak egy évet játszott középiskolában, és szélső védőfalember volt egészen 2 évvel ezelőttig, amikor a csapathoz érkeztem.

Hogyan foglalná össze a személyiségét?
Az edzők álma. Mindent pontosan úgy akar csinálni, ahogyan azt tanítják neki.

Melyik volt a legjobb mérkőzése?
Úgy gondolom az Ohio State ellen nyújtott teljesítménye az, ami első draft körös jelöltté tette, itt végig dominálni tudott. Sikerült négy alkalommal is földre vinnie az ellenfél remek irányítóját, Braxton Millert, bár az egyiket büntetés miatt visszavonták. Emellett egy interceptiont is szerzett, amit egy 49 yardos touchdownra hordott vissza, ráadásul itt lefutotta Millert, ami nem kis szó.



Milyen más poszton tudná elképzelni?
A linebacker poszton belül bárhol, illetve passzsiettetőként is megállná a helyét.

Melyik korábbi vagy jelenlegi NFL játékoshoz hasonlítaná?
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kezeim alatt 3-an nyerték el a Butkus-díjat (szerk. legjobb egyetemi linebackernek járó díj) és 25-en folyatták karrierjüket az NFL-ben. Úgy gondolom Kevin Hardyhoz hasonlítható legjobban, akit Illinoisban edzettem, majd az 1996-os NFL Draft 2. körében kelt el, és közel 10 évig játszott a profi ligában.

Greg Robinson a legnagyobb csapatok ellen is 
nagyszerűen játszott (Fotó: USA Today)
Greg Robinson a legnagyobb csapatok ellen is nagyszerűen játszott (Fotó: USA Today)

2. Greg Robinson
Magasság:
196 cm
Testsúly: 151 kg
Poszt: szélső támadófalember
Egyetem: Auburn
Edző: J. B. Grimes

– Mi a három legnagyobb erőssége?
Először is azt mondanám, hogy nagy (196 cm és 151 kg). Nagyon erős is és a legfontosabb, hogy meglepően gyors a méretéhez képest.

Miben kell még fejlődnie?
Jobban kell használnia a kezét passzjátékoknál, azért, hogy még komplettebb játékos legyen a következő szinten.

Hogyan foglalná össze a személyiségét?
Néhány szóban azt mondanám, hogy barátságos, de egyszerre heves is.

– Melyik volt a legjobb mérkőzése?
Szerintem nagyon jól játszott az elit csapatok ellen, mint például a Missouri, az Alabama vagy a Florida State.



Milyen más poszton tudná elképzelni?
Tudna játszani tight endet, vagy jobb oldali szélső falembert, de még beljebb hozva guardot is.

Melyik korábbi vagy jelenlegi NFL játékoshoz hasonlítaná?
Nem tudom, nem igazán tudom összehasonlítani senkivel.

Clowneyt tartják a draft legjobb játékosának (Fotó: Action Images)
Clowneyt tartják a draft legjobb játékosának (Fotó: Action Images)

1. Jadeveon Clowney
Magasság:
198 cm
Testsúly: 124 kg
Poszt: szélső védőfalember
Egyetem: South Carolina
Edző: Deke Adams

Mi a három legnagyobb erőssége?
Főleg a fürgeségét emelném ki, nagyon gyorsan reagál a labda elindítására. A második amit megjegyeznék az a hatamas ereje; termetéhez képest nagyon erős. Végül pedig a futballal kapcsolatos tudását említeném. Mindig érti mit miért kérünk tőle a pályán.

Miben kell még fejlődnie?
A technikáján kell csiszolnia, mert az egyetemen sokszor elég volt az erejére hagyatkoznia. A következő szinten már fog találkozni olyan jó játékosokkal, mint őmaga, ráadásul nekik a technikájuk is jó lesz. Ha továbbfejlődik és javítja a technikáját, akkor a valaha volt egyik legjobb játékos lehet.

Hogyan foglalná össze a személyiségét?
Összetett személyiség: szeret szórakozni, de ugyanakkor egy nyugodt srác.

– Melyik volt a legjobb mérkőzése?
A Clemson elleni meccse, amikor 4-szer vitte le egyedül az irányítót és egyszer egy társával együtt. Nem vették elég komolyan, nem állítottak rá két embert és ezt ő megbosszulta.



Milyen más poszton tudná elképzelni?
Hihetetlen jó tight end lehetne belőle. Nagyon atletikus és kiváló kezei vannak, el tudja kapni a labdát. Ha őt kérdeznénk, valószínűleg azt mondaná, hogy lehetne futójátékos, irányító vagy bármi más, de szerintem egy fenomenális tight end válhatna belőle.

Melyik korábbi vagy jelenlegi NFL játékoshoz hasonlítaná?
Julius Pepperst választanám, akinek ugyanúgy nagy termete van, de nagyon atletikus és nagyon jól mozog a pályán.

Edzőváltások, hosszabbítások, átigazolások, sérülések – minden, ami a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2014-es idénye előtti uborkaszezon során történik, egy helyen!

NFL DRAFT 2014
1. KÖR
1. 1. Houston Texans (2–14)
2. 2. St. Louis Rams (7–9)
3. 3. Jacksonville Jaguars (4–12)
4. 4. Cleveland Browns (4–12)
5. 5. Oakland Raiders (4–12)
6. 6. Atlanta Falcons (4–12)
7. 7. Tampa Bay Buccaneers (4–12)
8. 8. Minnesota Vikings (5–10–1)
9. 9. Buffalo Bills (6–10)
10. 10. Detroit Lions (7–9)
11. 11. Tennessee Titans (7–9)
12. 12. New York Giants (7–9)
13. 13. St. Louis Rams (7–9)
14. 14. Chicago Bears (8–8)
15. 15. Pittsburgh Steelers (8–8)
16. 16. Dallas Cowboys (8–8)
17. 17. Baltimore Ravens (8–8)
18. 18. New York Jets (8–8)
19. 19. Miami Dolphins (8–8)
20. 20. Arizona Cardinals (10–6)
21. 21. Green Bay Packers (8–7–1)*
22. 22. Philadelphia Eagles (10–6)*
23. 23. Kansas City Chiefs (11–5)*
24. 24. Cincinnati Bengals (11–5)*
25. 25. San Diego Chargers (9–7)*
26. 26. Cleveland Browns (4–12)
27. 27. New Orleans Saints (11–5)*
28. 28. Carolina Panthers (12–4)*
29. 29. New England Patriots (12–4)*
30. 30. San Francisco 49ers (12–4)*
31. 31. Denver Broncos (13–3)*
32. 32. Seattle Seahawks (13–3)*
*Rájátszásba jutott csapatok. Minél tovább jutott egy együttes, annál később húzhat.
1/2: A Washington Redskins adta a St. Louis Ramsnek a Robert Griffin III-t érintő cserében
1/26: Az Indianapolis Colts adta a Cleveland Brownsnak a Trent Richardsont érintő cserében

A TELJES SORREND ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik