NFL: ismét másolta egymást a Seahawks és a 49ers - holtszezon-figyelő 1.

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.26. 00:03
null
A Seattle Seahawksból számos játékos távozott, de Russell Wilson örömére Sidney Rice vissza is tért (Fotó: Action Images)
Már két hét sincs hátra a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holt szezonjának legjelentősebb eseményéig, a 2014-es játékosbörzéig. A szabadügynökpiac lényegi része már lezajlott, így ideje áttekinteni, hogyan próbálták megerősíteni/egyben tartani keretüket a rájátszásba jutott együttesek. Holtszezon-figyelőnk első részében a Nemzeti főcsoport playoffba jutott együtteseit vizsgáljuk meg.

 

A május 8–10. között megrendezésre kerülő draft előtt még számos külön anyaggal készülünk, hogy olvasóink minél jobban képbe kerüljenek az egyetemről kikerülő legnagyobb sztárokkal, akiket akár több mint egy évtizeden keresztül is nézhet a profi ligában. A játékosbörzéről természetesen az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is mindhárom nap élő tudósítással jelentkezünk!

NEMZETI FŐCSOPORT (NFC)

SEATTLE SEAHAWKS

Ahogyan tavaly, ezúttal is a címvédővel indítunk már csak az illendőség okán is. A Super Bowlban a Peyton Manning-vezette Denver Broncost kiütő Seahawks lejáró szerződésű alappillérei közül megállapodott az irányítósiettető Michael Bennett-tel (a szélső védőfalember 4 évre 28.5 millió dollárért írt alá) és a védőfal belsejét megszilárdító Tony McDaniellel, mellettük pedig a nagydöntő hajrájában pályára lépő csereirányító Tarvaris Jackson is marad még egy évre. Russell Wilson cseréje új vetélytársait is kapott, a Halászsasok ugyanis a draft utolsó elcserélhető választási jogával (7/32) megszerezték az Oakland Raiders korábbi játékosát, Terrelle Pryort. Wilson nagy örömére a nagy fizetése miatt elbocsátott Sidney Rice is visszatért Seattle-be, valamint hosszabbított a rúgó Steven Hauschka is.

Nem meglepő módon távozó is akadt szép számmal, az együttes védelméért korábban felelős koordinátor Gus Bradley Jacksonville-be csábította a védőfal szélén bevethető Red Bryant (17 millió dollár/4 évre), Chris Clemons (17.5/4) párost, a belső védőfalember Clinton McDonaldra a nagybevásárlást tartó Tampa Bay Buccaneers csapott le (12/4), a cornerbacksorból Walther Thurmond a New York Giantshez szerződött, Brandon Browner játékjoga pedig feléledt ugyan, de a New England Patriotshoz írt alá (16.8/3), míg az elkapó Golden Tate ezentúl Detroitban boldogíthatja a szurkolókat – teheti mindezt 5 évig, csekély 31 millió dollárért cserébe.

Bajnokként a Seattle-t illeti meg minden kör utolsó választási joga a drafton – az esélykiegyenlítés jegyében a legrosszabb mérleggel végző húzhat először, a bajnok utolsóként –, így az első körben (hacsak nem lesz csere) az 1/32-vel húzhat a Seahawks. A saját 3. körös választási cédulát a Minnesota Vikingshoz cserélték egy éve a Percy Harvint érintő cserében – a 7/32-ről feljebb már megemlékeztünk –, míg az 5. körben Matt Flynn korábbi elcserélése miatt az Oakland helyén is húzhat a gárda.

2014-es választási jogok:
1/32
2/32
4/32
5/6 (Raiders)
5/32
6/32

SAN FRANCISCO 49ERS

A bajnoknak nem csak a csoportban (NFC Nyugati divízió) és a Nemzeti Főcsoportban, de gyakorlatilag az egész ligában a legnagyobb ellenfele az egy évvel korábban nagydöntőző 49ers volt, amelyet végül óriási csatában gyűrt le az NFC döntőjében. A két együttes tavaly szabályos hadakozást folytatott a holt szezonban (idén ezt az AFC kiemelkedő párosánál volt megfigyelhető), gyakorlatilag a másik minden lépésére volt válasz, és bár ezúttal az érkezőknél annyira nem voltak aktívak a felek, ismét láthatunk érdekes összefonódásokat.

Bethea ezentúl a 49ers sikeréért küzd (Fotó: Action Images)
Bethea ezentúl a 49ers sikeréért küzd (Fotó: Action Images)

Itt van mindjárt a csereirányító csere során történő megszerzése, a 49ers korábban a 6/29-et adta a Jacksonville-nek Blaine Gabbertért, szintén távozott két szélső hátvéd (Tarel Brown és Carlos Rodgers is Oaklandben folytatja), hosszabbított a rúgó (Phil Dawson), valamint maradt a csapat két fontos láncszeme, az elkapó Anquan Boldin (12 milliót kereshet két év alatt) valamint a posztja elértéktelenedése ellenére igencsak hasznos fullback Bruce Miller (három évvel hosszabbították meg jövőre lejáró kontraktusát). Mario Manningham elkapó visszatért korábbi csapatához, a Giantshez, jött viszont Brandon Lloyd a helyére, Donta Whitner Clevelandhez szerződése (28/4) pedig nagy érvágás lehetett volna a csapatnak, ha nem érkezik meg cserébe Anthonie Bethea (26/4). A klub Gabbert mellett még egy cserét végrehajtott még a draftot megelőzően, a 2012-es játékosbörze 2. körében kiválasztott, majd a Miami öltözőbotrányának szenvedő alanya, Jonathan Martin támadófalember egy 2015-ös, 7. körös választási jogért cserébe érkezett.

A San Francisco abban a kivételes helyzetben van, hogy már tavaly is annyira erős volt a kerete, hogy gyakorlatilag a padra draftoltak, és idén is dúskálnak a pickekben, hiszen a saját jogok mellett a Kansas City 2. körösét (Alex Smith), a Tennessee 3. körösét (a 2013-as drafton cseréltek a felek) is magáénak tudhatja, valamint Dashon Goldson tavalyi Tampa Baybe igazolása miatt pedig még egy 3. körös kompenzációs lehetőséget is kaptak. A saját 6. körös pick távozását már említettük, „cserébe" a 7. körben háromszor is választhat a franchise, mivel a Saints (Parys Haralson) és a Panthers (Colin Jones) húzási lehetőségével is rendelkezik.

A 49ers a Patriotshoz hasonlóan 12–4-es mérleggel zárta az alapszakaszt, és ugyanúgy a konferenciadöntőben maradt alul, viszont menetrendje erőssége miatt csak a New England mögött húzhat a páratlan körökben (30.-ként), igaz, a párosokban megcserélődik a sorrend (29.)

2014-es választási jogok:
1/30
2/24 (Chiefs)
2/29
3/13 (Tennessee)
3/30
3/36 (kompenzációs jog)
4/29
5/30
7/27 (Saints)
7/28 (Panthers)
7/30

CAROLINA PANTHERS


A Párducok az elmúlt években a pofozógép szerepét töltötték be, és 2013-ban sem úgy indult a szezon, ahogy elképzelték. 1–3-as nyitány után azonban összeállt a csapat, és fantasztikus védelme segítségével az alapszakasz hátralévő részében már csak egy meccset vesztve főcsoport-elődöntőig menetelt. Érdekesség, hogy a Carolina is hosszabbított rúgójával (Graham Gano) a holt szezonban, mellette viszont nagy volt a jövés-menés: a hátvédsorból a söprögető Mike Mitchell Pittsburghbe (25/5), a cornerback Captain Munnerlyn Minnesotába (11.25/3) szerződött, helyükre főleg csoportriválistól érkezett pótlás, Roman Harper New Orleansból (4.5/2), Thomas Decoud Atlantából (3.75/2), de jött még Antoine Cason is. Ennél nagyobb váltás csak az elkapósorban volt, az első három opció egyaránt távozott, a magas fizetése miatt kivágott Steve Smith Baltimore-ba (11.5/3), Brandon LaFell New Englandbe (11/3), Ted Ginn Jr. Arizonába (9.75/3) igazolt, a helyükre pedig Jerricho Cotchery (8/5), Jason Avant és Tiquan Underwood érkezett. A támadófalban a kiváló tackle Jordan Gross bejelentette visszavonulását, de Travelle Wharton guard sem döntött még a folytatásról. Az előző idényben 15 sacket összehozó Greg Hardyval nem született hosszú távú megállapodás, a védőfalembert franchise taggel láncolta magához a csapat.

Az együttes az első hat körben a 28. helyen választhat, 7. körös pickjüket – mint arról feljebb már írtunk – San Franciscóba cserélték, viszont így sem maradnak húzási lehetőség nélkül az utolsó körben, miután a Giants 7/10-ese a Carolinánál kötött ki (Jon Beason).

2014-es választási jogok:
1/28
2/28
3/28
4/28
5/28
6/28
7/10 (Giants)

Byrddel ezentúl az edzéseken találkozhatnak a Szentek
Byrddel ezentúl az edzéseken találkozhatnak a Szentek

NEW ORLEANS SAINTS

A konferenciadöntő másik szenvedő fele, a Panthershez hasonlóan az NFC Déli divízióban szereplő New Orleans Saints Sean Payton eltiltását követő visszatérésével látványosan lépett előre, és 2012-es 7–9-es mérlegét 11–5-re javította. A Szentek sem csendes holt szezonon vannak túl, Jimmy Grahammel nem sikerült (még) hosszú távú szerződést kötni, így csak franchise taggel láncolták a csapathoz a tight end/elkapót. A támadófalban Zach Strief öt évre hosszabbított, elengedték viszont a center Brian De La Puentét. Az elkapóknál Lance Moore Pittsburghben kötött ki, Robert Meachemet viszont újra szerződtették, az elkapásoknál kiválóan használható futó Darren Sproles pedig egy 5. körös draftpickért Philadelphiába került. A hátvédsorban is volt változás, Malcolm Jenkins philadelphiai szerződése (16.25/3) és Harper carolinai igazolásánál nagyobb horderejű hír, hogy a Buffalo Bills korábbi söprögetője, Jairus Byrd hatéves szerződést kötött a klubbal (54 millió dollárért cserébe, és még Champ Bailey szélső hátvéd is érkezett a csapathoz.

A Szentek a szintén 11–5-ös, szintén a konferencia-elődöntőben elbukó Indianapolisszal választanak felváltva a 26–27. helyen. Az együttes 7. körös pickje – mint írtuk – a San Franciscóhoz került, cserébe Sprolesért megkapták az Eaglestől az eredetileg a Patriotstól megszerzett 5/29-et.

2014-es választási jogok:
1/27
2/26
3/27
4/26
5/27
5/29 (Eagles/Patriots)
6/26

PHILADELPHIA EAGLES

Chip Kelly érkezésével új szemlélet érkezett meg Philadelphiába, a villámgyorsan elindított támadások pedig számos védelmet nehéz helyzetbe hoztak az idény során – ennek eredményeképpen pedig a szezonban a második legtöbb támadóyardot termelték a Sasok (417.2-t átlagban). Ennek fő haszonélvezője LeSean McCoy volt, aki 1607 yardjával toronymagasan a legjobb futóként zárt, de a szezon közben kezdőhelyét kiharcoló Nick Foles 119.2-es irányítómutatójánál sem zárt senki jobbal. A nagy hármas harmadik tagja, az 1332 yardot elkapó DeSean Jackson azonban már nincs az együttesnél, az állítólag bandaügyekbe keveredett játékos a csoportrivális Washington Redskinsnél folytatja.

A Philadelphia nagyon aktívan indította az új szezont, villámgyorsan megállapodott négy játékosával is, a támadófal két kiválósága, a tackle Jason Peters (51.3/5) és a center Jason Kelce (37.5/6) is új kontraktust kapott, valamint két elkapó, a Foles alatt kivirágzó Riley Cooper (25/5) és a keresztszalag-szakadásból lábadozó Jeremy Maclin (6/1) is hosszabbított, DeSean Jackson mellett viszont Avant is távozott ebből a szekcióból. A csere keretében megszerzett Sproles is új szerződést kapott – vele sem lassult a csapat –, csakúgy mint a renováláson áteső hátvédsorban Nate Allen. Ide érkezett még a már említett Malcolm Jenkins mellett Nolan Carroll is, valamint változás állt be csereirányító fronton is, Michael Vick helyett a Jetsnél nem marasztalt Mark Sanchez érkezett.

A Sasok minden kör 22. választási jogával rendelkeznek, de a 6. körben nem húzhatnak, mivel ezt a jogot elcserélték Isaac Sopoagával együtt a Patriotshoz annak 5. köréért cserébe (amelyet aztán a Saintsnek adtak).

2014-es választási jogok:
1/22
2/22
3/22
4/22
5/22
7/22

Pepperstől már nem kell félnie Rodgersnek
Pepperstől már nem kell félnie Rodgersnek

GREEN BAY PACKERS

A Green Bay szezonját nagyban befolyásolta Aaron Rodgers kulcscsonttörése, de Scott Tolzien és Matt Flynn irányításával is életben tartotta reményét az együttes, az utolsó forduló utolsó percében a hétmeccses kihagyás után visszatérő Rodgers 4. és 8-ra 48 yardos TD-passzal juttatta playoffba övéit, igaz, ott hamar véget ért a menetelés. Flynn jó teljesítménye egyéves hosszabbítást ért, mellette maradt még a közönségkedvenc fullback John Kuhn, a „hegyomlás" védőfalember B. J. Raji (egy évre ő 4 millió dollárt kap), a futó James Starks valamint elképesztő szerződést kapott a cornerback Sam Shields, aki négy év alatt közel 40 millió dollárt kereshet.

Távozó is akadt természetesen, a center Evan Dietrich-Smith Tampa Baybe szerződött (14.25/4), James Jones elkapó Oaklandbe (10/3), Marshall Newhouse támadófalember pedig Cincinnatibe. Az érkezőknél a csoportriválistól kivágott Julius Pepperst kell kiemelni, aki 30 millióért írt alá három évre.

A Sajtfejűek a leggyengébb mérlegű – és wild card-körben egyből elbúcsúzó – rájátszáscsapatként minden körben a 21. helyen választhatnak, emellett két kompenzációs draftjogot is kaptak, az előkelőbbet (3/34) Greg Jennings elvesztése miatt.

2014-es választási jogok:
1/21
2/21
3/21
3/34 (kompenzációs jog)
4/21
5/21
5/36 (kompenzációs jog)
6/21
7/21

AZ AFC CSAPATAIVAL FOGLALKOZÓ CIKKÜNKET HÉTFŐN OLVASHATJÁK EL!

Edzőváltások, hosszabbítások, átigazolások, sérülések – minden, ami a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2014-es idénye előtti uborkaszezon során történik, egy helyen!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik