Kapaszkodik a decemberben verhetetlen Chargers

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2011.12.22. 16:20
null
Philip Rivers ismét pazar formában irányít (Fotó: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2011-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. Elszenvedte első vereségét a címvédő Green Bay Packers, de az első helyét még így sem veszélyeztetik, második a rekordközelben lévő Drew Brees vezette New Orleans Saints, harmadik a Pittsburgh Steelers ellen hétfő esti rangadót megnyerő San Francisco 49ers. Az AFC North két nagyágyúja (Steelers, Baltimore Ravens) egyaránt hátra csúszott, kapaszkodik a decemberre mindig megtáltosodó San Diego Chargers.

 

1. (1.) Green Bay Packers (13–1)

A forduló talán legnagyobb meglepetését a címvédő Packers Chiefs elleni veresége szolgáltatta. Aaron Rodgers dolgát nagyban megnehezítette, hogy az első számú elkapóra, Greg Jenningsre sérülés miatt nem számíthatott, a többiek pedig rettentő sok labdáját ejtették el, a veretlen szezon így pedig elúszott. Viszont A-Rodnak legalább megvan a 40. passzolt TD-je is a szezonban, amivel franchise rekordot döntött.

2. (3.) New Orleans Saints (11–3)

Drew Brees egyszerűen megállíthatatlan. A Szentek irányítója ezúttal három negyed alatt passzolt 412 yardot, illetve 5 touchdownt. Ezzel pedig csak csupán 304 yard hiányzik neki ahhoz, hogy megdöntse Dan Marino, egy szezonban passzolt legtöbb yard rekordját. Ez két mérkőzés alatt minden bizonnyal meglesz, főleg, hogy a Saints számára még nagy tétje lehet a maradék két fordulónak, ugyanis a jobb kiemelésért küzd Sean Payton csapata.

3. (7.) San Francisco 49ers (11–3)

Sem a Steelers, sem pedig a sötétség nem tudta megállítani hétfő este a San Franciscót. Nagy a csata a Saints és a 49ers között a playoffkiemelésért, és mivel mindkét csapat magabiztosan hozta a maga meccsét, a csata tovább folytatódhat. Harbaugh-ék szombaton Seattle-be látogatnak.

4. (5.) New England Patriots (11–3)

A Pats a hétvége nyertese, hiszen a Texans, a Ravens és a Steelers is kikapott, így meccselőnybe került az AFC-ben. A folyamatos hazai pálya előnye a rájátszásban hatalmas fór lehet, ám a sikernek árnyoldala is van, ugyanis a Pats legjobb irányítósiettetője, a szezon előtt szerződtetett Andre Carter megsérült, és mint kiderült, az idén már nem segítheti a csapatát. Ez hatalmas veszteség az egyébként is sérültekkel teli, illetve pass rushban gyengélkedő védelemnek.

5. (2.) Pittsburgh Steelers (10–4)

Big Ben a Browns elleni bokasérülése ellenére is vállalta a játékot a hétfő esti rangadón, de talán már bánja is, hiszen nem sok öröme származott a 49ers elleni rangadóból. Sokat hibázott mind ő, mind pedig az elkapórészleg, a San Francisco pedig kíméletlenül kihasználta ezeket a hibákat. Kár érte, hisz a Ravens vereségével nagy esély nyílt rá, hogy a Steelers átvegye az AFC Northban a vezető pozíciót.

6. (4.) Baltimore Ravens (10–4)

Ray Lewis visszatért többhetes sérülése után, ám talán ennyi öröme tellett a Ravensnek a Chargers elleni találkozóból, ugyanis nagyon megverték a Hollókat. Annyi szerencséje azonban van a Baltimore-nak, hogy a Steelers is kikapott, így továbbra is ők vezetik az AFC Northot.

7. (8.) Atlanta Falcons (9–5)

Matt Ryan ismételten remek teljesítménnyel rukkolt elő, az ő és Roddy White vezetésével pedig simán megverte a Falcons a Jacksonville-t. Továbbra is hatalmas csatában van az Atlanta a wild card hely megszerzéséért, ám az utolsó hétfő esti rangadón nem gyengébb ellenfelet kell legyűrniük Ryanéknek, mint a Brees vezette Szenteket.

8. (6.) Houston Texans (10–4)

Az irányító T.J. Yates ezúttal – az előző héttel ellentétben – a rosszabbik oldalát is megmutatta, a Panthers ellen ugyanis rendkívül gyengén játszott. Csütörtökön a már nem nyeretlen Coltscal játszik csoportrangadót a Texans, a tizenegyedik sikert pedig meg kellene szerezni, még Yatesszel is…

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

9. (11.) Detroit Lions (9–5)

Elképesztő a Lions! Negyedeket tud átaludni mind a védelme, mind pedig a támadóegysége, majd amikor nagyon kell, mindig villanni tudnak a kulcsjátékosok, mint Matt Stafford vagy Calvin Johnson. Utóbbi, karrierje legjobbjával, 214 elkapott yarddal és 2 touchdwonnal rukkolt elő! Ezúttal egy 98 yardos drive-val tudott visszajönni egy perccel a meccs vége előtt a Detroit, amire pedig már nem tudott válaszolni a Raiders, hála az eltiltásából visszatérő és az utolsó pillanatokban mezőnygólt blokkoló Ndamukong Suh-nak. Ez a teljesítmény a Chargers ellen viszont nagyon kevés lesz…

10. (9.) Denver Broncos (8–6)

A Tim Tebow-csoda eddig tartott, a Pats ugyanis nagyon megverte a Broncost. John Fox csapata a nagyszünetig tudta magát tartani, utána viszont kiütköztek a két csapat közötti különbségek. Az AFC West ráadásul egyre érdekesebbé válik, a Raiders mellé ugyanis csatlakozott a brutális formában lévő Chargers is, de még a Chiefs is megnyerheti a csoportot, igaz, csak hatalmas szerencsével…

11. (12.) Cincinnati Bengals (8–6)

Nem volt egyszerű szülés, de hozta a kötelezőt a Bengals, idei nyolcadik győzelmével pedig továbbra is harcban van a wild cardért. Az újonc A. J. Green egyre brutálisabb, már több mint 1000 elkapott yardja van, ezek után pedig nem kérdés, hogy mekkorát nyert vele a Cincy, 1-2 éven belül ugyanis ismét a liga egyik legjobb elkapójával büszkélkedhetnek majd Daltonék.

12. (14.) Dallas Cowboys (8–6)

Tony Romo három passzolt, illetve egy futott touchdownjának köszönhetően könnyedén, egy félidő alatt leverte a Cowboys a hullámvölgyben lévő Buccaneerst, ezzel két vesztes összecsapás után tudott ismét nyerni. Ráadásul a Giants kikapott, így lépéselőnybe is került a dallasi alakulat.

13. (10.) New York Jets (8–6)

Rettentő sokat hibázott a Philly ellen a Jets, ezek pedig nagyon sokba kerültek Rex Ryan együttese számára. A nem várt pofon miatt ismét nyílttá vált a wild cardért folytatott harc az AFC-ben. A Jets a szintén még rájátszásért küzdő Giantset fogadja a hétvégén, ez pedig hatalmas csatának ígérkezik így.

14. (13.) New York Giants (7–7)

Meglepő zakójával ismét hátrányba került a Gaints a csoportjában. Mind Eli Manning, mind pedig az elkapók rengeteget hibáztak, ezek pedig a végén nagyok sokba kerültek. Szombaton derbi a másik New York-i csapat, a Jets ellen. Kötelezően meg kell nyerni!

RÁJÁTSZÁSLESEN
New England Patriots
AFC-győztes
– ha nyer (vs Dolphins) és a Texans kikap (vs Colts), a Ravens (vs Browns) és a Steelers (vs Rams) kikap
wild card körben pihen
– ha győz és a Texans nem nyer
– ha győz és a Ravens/Steelers egyik tagja sem nyer
– döntetlent játszik és a Texans kikap
– döntetlent játszik és a Ravens, valamint a Steelers is kikap
Baltimore Ravens
AFC North-győztes
– ha nyer és a Steelers kikap
wild card-körben pihen
– ha nyer és a Steelers, valamint Texans is kikap
Denver Broncos
AFC West-győztes
– ha nyer (vs Bills) és a Raiders (vs Chiefs) nem győz
– ha döntetlen játszik, a Raiders kikap és a Chargers (vs Lions) nem nyer
Rájátszásba jut
– ha nyer, a Jets (vs Giants) és a Bengals (vs Cardinals) is kikap, és a Titans (vs Jaguars) nem győz
New Orleans Saints
NFC South-győztes
– ha nem kap ki (vs Falcons)
Green Bay Packers
NFC-győztes
– ha nem kap ki (vs Bears)
– ha a 49ers (vs Seahawks) nem nyer
San Francisco 49ers
Wild Card-körben pihen
– ha nyer és a Saints kikap
Dallas Cowboys
NFC East-győztes
– ha nyer (vs Eagles) és a Giants nem győz
– döntetlent játszik és a Giants kikap
Atlanta Falcons
Rájátszásba jut
– ha nem kap ki
– ha a Cowboys, a Bears és a Cardinals sem nyer
Detroit Lions
Rájátszásba jut
– ha nem kap
– ha a Cowboys, a Bears, a Cardinals és a Seahawks sem nyer
– ha a Giants, a Bears, a Cardinals és a Seahawks sem nyer
– ha Bears, a Cardinals és a Seahawks sem nyer és a Falcons nem kap ki

15. (18.) San Diego Chargers (7–7)

A Chargers fantasztikus decembere folytatódik, ezúttal még a liga egyik legjobb csapata, a Ravens sem tudott Riversék útjába állni. A kérdés már csak az, hogy vajon a Broncos fog-e ismét hibázni a maradék két mérkőzésén, illetve hogy Riversék nyerni tudnak-e innentől mindent. Hétvégén a Detroit ellen minden esélyük megvan a győzelemre, hisz az Oroszlánok védelme a kórházban ragadt, ami Rivers számára nem kis lehetőséget ad az újabb nagyszerű performanszra.

16. (17.) Arizona Cardinals (7–7)

Harmadszor aratott hosszabbításban sikert a Cardinals, ezúttal a Cleveland ellen. Ezzel a győzelemmel pedig belépett a rájátszásért folyó versenybe az Arizona. A Bengals ellen azonban a remény hamar el is szállhat, így az igazi élet-halál harcnak ígérkezik a Cards szempontjából.

17. (19.) Seattle Seahawks (7–7)


Lemosta a pályáról a Seahawks a Bearst, így pedig továbbra is harcban van Pete Carroll csapata a wild cardért. A következő akadályon azonban nem lesz egyszerű átlépnie, hiszen a 11–3-as 49erst látja vendégül a Hawks.

18. (16.) Oakland Raiders (7–7)

Meglett volna az esélye a Raidersnek arra, hogy megverjék a Lionst és utolérjék a vereséget szenvedő Broncost, ám nem tudtak élni a kínálkozó lehetőséggel. A védelem és a támadóegység is a legrosszabbkor mondott csődöt, mint ahogy Carson Palmer is, Sebastian Janikowski pedig már nem tudta megmenteni az Oaklandet a bukástól.

19. (15.) Tennessee Titans (7–7)

Meglepő, Colts elleni koppanásával kijelenthetjük, hogy a Titans kiszállt a rájátszásért zajló versengésből. Matt Hasselbeck és Chris Johnson sem bírta a rá rakott terhet, a halovány játékuk pedig rá is nyomta a pecsétjét a Titánok vasárnapi játékára. A hétvégén a Jaguarst fogadják a Titánok, lehet hogy már az újonc Jake Lockerrel a kezdőben.

20. (22.) Philadelphia Eagles (6–8)


Megmutatta a Philly, hogy miért is várták Super Bowlba az idény előtt Vickéket, ugyanis iszonyatosan elverték a Jetset. A szezon eleji rossz forma megbosszulja magát, hiszen még így is szinte elérhetetlennek tűnik a playoff az Eagles szempontjából…

21. (23.) Kansas City Chiefs (6–8)

Bátran kijelenthetjük, hogy Romeo Crennel bemutatkozása nem is sikerülhetett volna jobban! A Főnökök a meggyőző védelmükkel és az ismét kezdővé avanzsáló Kyle Ortonnal le tudták győzni az eddig hibátlan Green Bayt, ezzel pedig nagyot lépett Crennel afelé, hogy jövőre is ő vezesse a Chiefs csapatát.

22. (20.) Chicago Bears (7–7)

Caleb Hanie olyannyira „meggyőzte” a Bears vezetőit az elmúlt hetekben, hogy a címvédő Packers ellen már a harmadik számú QB, a veterán Josh McCown fog kezdeni. A chicagói alakulat pedig minden bizonnyal kiszállt a playoffért zajló versenyből.

23. (25.) Miami Dolphins (5–9)

Todd Bowles számára remekül sikerült a bemutatkozás a Dolphins élén, Reggie Bush pedig karrierje legjobbjával, 203 futott yarddal járult hozzá a Miami Buffalo elleni sikeréhez. Bushék az utóbbi hét találkozójukból ötöt megnyertek, ezek után pedig végleg sajnálhatják a gyenge szezonkezdést.

24. (27.) Washington Redskins (5–9)

Igazi presztízsmeccset tudott megnyerni a Redskins, ezzel pedig nagyon megnehezítette a rivális Giants dolgát a rájátszásba kerülésért. Shanahanéknél igazából sok tétje már nincs a hátralévő találkozóknak, leginkább a draftpozíció.

25. (28.) Carolina Panthers (5–9)

A Panthers 21–0-s első félidejének hála meg tudta verni az előző héten playoffba jutó Texanst. Newtonék lassan csatlakoznak a középmezőnyhöz, szombaton a gyenge formában lévő Buccaneers ellen pedig illene folytatni a győzelmi sorozatot.

26. (21.) Buffalo Bills (5–9)


Ryan Fitzpatrick mióta megkapta a nagy összegű szerződést, Chris Johnson módba váltott. A Miami elleni zakóval sorozatban már a hetedik meccsét veszítette el a Buffalo, a szezon eleji kiváló teljesítmény után így már a csoport utolsó helyére szorultak a Bölények.

27. (24.) Jacksonville Jaguars (4–10)


Csütörtök este nem sok keresnivalója volt a Jaguároknak a Falcons ellen. Egyedül Maurice Jones-Drew teljesítményét lehetne ismét kiemelni, az irányító Blane Gabbert viszont ismét leszerepelt, igaz, ebben oroszlánszerepet vállalt a Jax elképesztően gyenge támadófala, amely semmi időt sem hagyott Gabbertnek ahhoz, hogy passzolhasson. Lassan Jacksonville-ben is elkezdhetnek gondolkodni azon, hogy vajon melyik elkapót hozzák el a draftról.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                      partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

28. (26.) Tampa Bay Buccaneers (4–10)

Mindössze egy félidő alatt taccsra is vágta magát a Buccaneers, az újabb vereséggel pedig már sorozatban nyolcadszorra hagyták el vesztesen a pályát Josh Freemanék. Egyre elképzelhetőbbé válik az a verzió, hogy a Bucs irányítót húz a játékosbörzén.

29. (29.) Cleveland Browns (4–10)

Hiába Hillis jó játéka és a csereirányító, Seneca Wallace kiegyensúlyozott teljesítménye, végül ez sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a Browns megverje a remek formában lévő Cardinalst. Nagy szükség lesz a draftról egy igazi playmakerre, de lesz is miből húzni, hiszen két első körös cetlije is lesz a Clevelandnek a lyukak betömésére…

30. (30.) Minnesota Vikings (2–13)

Adrian Peterson végre visszatért a Vikingek kezdőjébe, ám Brees, valamint a Saints védelme túl soknak bizonyult a Minnesota számára. A Redskins ellen mondjuk lehet esélye Ponderéknek, ha jó napot fognak ki, hiszen a fővárosiak az idén nagyon kétarcúak.

31. (31.) St. Louis Rams (2–12)

Várt vereség a rájátszásért még harcban lévő Bengalstól, de 13-ból két sikeres harmadik kísérlet után ez nem is lehetett kérdés... Darabokban a Kosok, a legfontosabb kérdés már csak az, hogy ki lesz Steve Spagnoulo utódja?

32. (32.) Indianapolis Colts (1–13)

Nagy csatában tudott nyerni a csoportrivális Titans ellen a Colts, ezzel pedig végre megvan az idei szezon első indianapolisi győzelme. A mérkőzés hőse támadóoldalról egyértelműen a futó Donald Brown, a védőknél pedig a középső linebacker Pat Angerert, illetve a cornerback Jacob Laceyt lehetne kiemelni. A meccs után pedig a klasszis Peyton Manning kijelentette, hogy erre a szezonra már nem tér vissza az Indy élére, így még az 1/1-es draftcetli is meglesz.

A forduló a péntek hajnali Indianapolis Colts–Houston Texans találkozóval veszi kezdetét, a találkozóról ide kattintva olvashat beharangozót a Bowl.hu-n!

STATISZTIKÁK
A 15. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Drew Brees (New Orleans Saints) –Minnesota Vikings
412
A legtöbb futott yard: Reggie Bush (Miami Dolphins) –Buffalo Bills
203
A legtöbb elkapott yard: Calvin Johnson (Detroit Lions)
–Oakland Raiders 214
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard 4780 Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard 1334 Maurice Jones-Drew (Jacksonville Jaguars)
A legtöbb elkapott yard 1380 Wes Welker (New England Patriots)
A legtöbb szerelés 146 London Fletcher (Washington Redskins)
A legtöbb sack 18 Jason Babin (Philadelphia Eagles)
A legtöbb interception 7 Kyle Arrington (New England Patriots), Eric Weddle (San Diego Chargers), Charles Woodson (Green Bay Packers)
NFL 2011, ALAPSZAKASZ
15. FORDULÓ
2011.12.16 2:20 Atlanta Falcons–Jacksonville Jaguars 41–14
2011.12.18 2:20 Tampa Bay Buccaneers–Dallas Cowboys 15–31
2011.12.18 19:00 Buffalo Bills–Miami Dolphins 23–30
2011.12.18 19:00 New York Giants–Washington Redskins 10–23
2011.12.18 19:00 Indianapolis Colts–Tennessee Titans 27–13
2011.12.18 19:00 Houston Texans–Carolina Panthers 13–28
2011.12.18 19:00 Kansas City Chiefs–Green Bay Packers 19–14
2011.12.18 19:00 St. Louis Rams–Cincinnati Bengals 13–20
2011.12.18 19:00 Minnesota Vikings–New Orleans Saints 20–42
2011.12.18 19:00 Chicago Bears–Seattle Seahawks 14–38
2011.12.18 22:05 Oakland Raiders–Detroit Lions 27–28
2011.12.18 22:15 Philadelphia Eagles–New York Jets 45–19
2011.12.18 22:15 Arizona Cardinals–Cleveland Browns 20–17 – h.u.
2011.12.18 22:15 Denver Broncos–New England Patriots 23–41
2011.12.19 2:20 San Diego Chargers–Baltimore Ravens 34–14
2011.12.20 2:30 San Francisco 49ers–Pittsburgh Steelers 20–3
16. FORDULÓ
2011.12.23 2:20 Indianapolis Colts–Houston Texans
2011.12.24 19:00 Baltimore Ravens–Cleveland Browns
2011.12.24 19:00 Carolina Panthers–Tampa Bay Buccaneers
2011.12.24 19:00 New England Patriots–Miami Dolphins
2011.12.24 19:00 Kansas City Chiefs–Oakland Raiders
2011.12.24 19:00 Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars
2011.12.24 19:00 Cincinnati Bengals–Arizona Cardinals
2011.12.24 19:00 New York Jets–New York Giants
2011.12.24 19:00 Pittsburgh Steelers–St. Louis Rams
2011.12.24 19:00 Buffalo Bills–Denver Broncos
2011.12.24 19:00 Washington Redskins–Minnesota Vikings
2011.12.24 22:05 Detroit Lions–San Diego Chargers
2011.12.24 22:15 Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles
2011.12.24 22:15 Seattle Seahawks–San Francisco 49ers
2011.12.26 2:20 Green Bay Packers–Chicago Bears
2011.12.27 2:30 New Orleans Saints–Atlanta Falcons

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik