NFL: az amerikaiak 40 százaléka félti a gyerekét a sportágtól

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.01.31. 12:46
Az Egyesült Államok lakosságának negyven százaléka nem szeretné, hogy gyermeke az ottani legnépszerűbb sportot, az amerikai futballt űzze egy friss felmérés adatai szerint.

Minden nap folyamatosan frissülő felvezetőcikkünket ide kattintva érheti el!
Minden nap folyamatosan frissülő felvezetőcikkünket ide kattintva érheti el!

A Wall Street Journal és az NBC News együttes közvélemény-kutatásának eredményét kevéssel vasárnap előtt hozták nyilvánosságra, amikor is megrendezik a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) fináléját, a Super Bowlt a Seattle Seahawks és a Denver Broncos csapatai között a New York-i MetLife Stadionban, telt házat jelentő 83 ezer néző előtt.

A sportág közkedveltségének ismeretében különösen erőteljesnek ható elutasítás hátterében az a valós félelem húzódik meg, hogy az amerikai futballban elkerülhetetlen ütközéseknek, a belőlük fakadó sérüléseknek – mindenekelőtt az agyrázkódásoknak – súlyos, olykor végzetes következményei vannak.

Maga az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama – akinek amúgy két lánygyermeke van – a The New Yorker folyóiratnak bevallotta: ha fia lenne, nem hagyná, hogy profi amerikai futballista legyen.

A sérülések ügye azt követően került a figyelem középpontjába, hogy néhány hete egy illetékes bíró elégtelennek ítélte a professzionális amerikaifutball-bajnokság vezérkarának kompenzációs ajánlatát, amelyet az NFL a vele szemben négy és fél ezer exjátékos és családjuk által benyújtott jogi keresetre válaszul dolgozott ki. Az augusztusban elfogadott NFL-javaslat szerint a profi liga több mint 18 ezer már visszavonult játékosát 765 millió dollárral kárpótolna az aktív pályafutás alatt elszenvedett egészségi károsodásokért.

Az ütközéseknél a fejet érő ütések sok esetben depressziót vagy elmebetegséget is kiválthatnak – írta beszámolójában az EFE.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik