Újabb kupán csapás: a Bayern München kikapott a Dortmundtól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.26. 20:40
null
A Dortmund jutott be a Német Kupa döntőjébe (Fotó: AFP)
Roppant izgalmas, fordulatos mérkőzésen nyert a Bayern München otthonában 3–2-re a Borussia Dortmund, ezzel a vendégek jutottak be a döntőbe a labdarúgó Német Kupában, és az Eintracht Frankfurttal találkoznak majd.

 

NÉMET KUPA, ELŐDÖNTŐ
Bayern München–Borussia Dortmund 2–3
(2–1)
München
, Allianz Aréna, 75 000 néző. Vezette: Gräfe
Bayern München: Ulreich – Lahm, J. Martínez, Hummels (J. Boateng, 61.), Alaba – Ar. Vidal, Xabi Alonso (Th. Müller, 78.) – Robben, Thiago A., Ribéry (Do. Costa, 85.) – Lewandowski. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Dortmund: Bürki – Piszczek (Pulisic, 80.), Papasztathopulosz, S. Bender, Schmelzer – Weigl – G. Castro (Durm, a szünetben), R. Guerreiro, O. Dembélé, Reus (Ginter, 91.) – Aubameyang. Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: J. Martínez (28.), Hummels (41.), ill. Reus (19.), Aubameyang (69.), O. Dembélé (74.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

KORÁBBAN
Borussia Mönchengladbach–Eintracht Frankfurt 1–1
(Hofmann 45., ill. Tawatha 16.) – 11-esekkel 6–7

Ahogyan azt a dortmundi vezetőedző, Thomas Tuchel megígérte, ezúttal nem olyan gyámoltalan Borussia lépett pályára Münchenben, mint pár hete, amikor a bajorok nagyon sima 4–1-gyel küldték haza a fekete-sárgákat.

Ennek megfelelően egy vendéghelyzettel, majd egy vendéggóllal kezdődött a mérkőzés, igaz, Marco Reus talán élete legkönnyebb találatát szerezhette a hazai védelem szíves közreműködésével: 0–1!

Helyzetekkel válaszolt a München, majd az első gólnál hatalmasat hibázó Javi Martínez egyenlített jól eltalált fejessel (1–1).

Kihagyott pár helyzetet a Bayern, ebben Arjen Robben és főleg Robert Lewandowski járt az élen. Sokáig úgy tűnt, belefér ennyi hiba is, mert egy másik exdortmundi, Mats Hummels zseniális egyszerűséggel lőtt a kapuba (2–1), miközben Robben, előtte meg Martínez a kapufát döngette csak lövésével, illetve fejesével. Robben helyzete előtt Lewandowski egyébként látványosan nem mert már lőni az ötös elől, korábbi hibái miatt, inkább oldalra tolta ki a labdát csapattársának.

Ahogyan az ilyenkor már csak lenni szokott – lásd a futball sohasem látott, de örökké idézett törvénykönyvét –, a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát, Ousmane Dembélé előbb kihagyhatatlan ziccerbe hozta Pierre-Emerick Aubameyangot (2–2), majd maga lőtt látványosan a léc alá (2–3).

Carlo Ancelotti beküldte a hajrára Thomas Müllert és Douglas Costát is, de hiába: ha a bajnokságban nem is képes megszorongatni a Dortmund a Bayernt, azért a kupában megcincálta a bajszát.

Fájt is ez a münchenieknek, akik nem ilyen idényről álmodtak – még akkor sem, ha az újabb salátástálnak már készítik is a helyet az amúgy is kidekorált belsejű klubházban.

PERCRŐL PERCRE

A döntőt május 27-én játsszák Berlinben.

Zsinórban negyedszer finalista a BVB, ez rekord!

2012, az akkori döntő után először szenved tehát vereséget a Bayern a kupában, ha az orosz rulettet iksznek vesszük, ez 27 meccses veretlenség (2015-ben a Dortmund 11-esekkel nyert ellene). Eleje és közepe és vége: Dortmund a vége.

Amikor mostanában túlélte a hazai kupában a Dortmundot a Bayern, nyert is (2013, 2014, 2016). Folytatják a sorozatot.

97. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, NYERT ÉS FINALISTA A BORUSSIA DORTMUND!

96. perc Martínez odasóz Durmnak, ápolás.

95. perc Roman Bürkinek
egy sárga, meglepő módon időhúzásért.

91. perc
Reus le, Matthias Ginter be. Csatár le, bekk be.

Öt perc a ráadás.

88. perc
Lahm leront egy szabadrúgást, majd jobbról feladja a labdát a kapusnak. Közben Weigl nagyot rúg véletlenül Benderbe, ápolás.

87. perc
Robben lő az ötös jobb sarka elől, de ment bevetődve Papasz. Nem is! Bürki mentett jobb karral a jobb sarokba tartó ballábas tekerésnél!

85. perc Ribérynek ma nem ment, Douglas Costa váltja.

82. perc Robben ballal nem sokkal teker a jobb alsó mellé 18-ról!

A Dortmund négynél jár, utoljára 1986-ban bukott elődöntőt, a VfB Stuttgart ellen.

Mint említettük, zsinórban 8. alkalommal jut el idáig a BM, az utóbbi 5 alkalomból csak egyszer kapott ki. Igen, a Dortmundtól, 2015-ben, de akkor 11-esekkel.

80. perc Piszczeket pedig Christian Pulisic váltja. Tuchel nem szívbajos: jobbhátvéd le, jobbszélső be. Egyébként Durm megy kicsit hátrább.

78. perc Lejön a spanyol veterán, Thomas Müllerrel pacsizhat.

78. perc Xabi Alonso kap sárgát műesésért. Láttunk már ilyen alkalmakkor büntetőt is, Dembélé nagyot hibázott labdavesztésekor és az után is a merész belépővel.

74. PERC VEZET A BVB! Lahm labdavesztése után Reus passzol jobbra OUSMANE DEMBÉLÉHEZ, aki kicselezi Alabát, majd tízről ballal a túlsó felsőbe lő, a labda a lécről vágódik a kapuba. 2–3!

71. perc Ribéry 16-os előtti bombáját kiüti maga elől Bürki, majd Alonso passzát ballal a kapu mellé vágja 11-ről Robben. Kissé balról.

Auba idénybelli 35. gólját vágta, 5 gólpassz mellett, a BM ellen 15. meccsén 5. gólját jegyzi, 4 gólpassz mellett.

69. PERC ITT A BÜNTETÉS! Dembélé jobb oldali beadását PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG Martínezt és Lahmot otthagyva egy lépésről a neki rövid, azaz a bal felső sarokba fejeli. 2–2!

Ha kikap a Bayern, akkor is világrekorder már, sorozatban 8. alkalommal jut a fontosabbik hazai kupa elődöntőjébe.

63. PERC KAPUFA! Lewa kap passzt a Bürki indította Thiagótól, de már nem mer lőni ennyi hiba után, Robbenhez passzol, aki hétről ballal lőne a bal alsóba, de hatalmasat ment becsúszva Bender, a bal oldali kapufára tolva lábbal a labdát. Jó a kontra, de menti középen Alaba a Dembélé-beadást. A vendégkorner most is veszélytelen, mint eddig mindig.

61. perc Jérome Boateng be, Hummels le. Eddig bírta.

61. perc Martínez blokkolja Schmelzer távoliját.

58. perc ROBBEN!
Lő ballal az ötös bal csücske elől a kilépő Bürkibe, majd Ulreich csípi el vetődve a bal sarok előtt Durm középtávoli kísérletét.

A két csapat legutóbbi három Német Kupa-összecsapása nem dőlt el 90 perc alatt. Egy hosszabbítás, két 11-espárbaj.

56. perc Piszczek passzol, Dembélé meglódul a jobbon, de az ötös előtt szereli Hummels.

52. perc Alaba balos beadását menti közös erővel Weigl és Papasz.

49. perc
Ismét, Robben beadását Bender a holland mellkasára menti, Lewa meg 15-ről a jobb sarok mellé hamarkodja az ajándéklabdát.

46. perc Hazai helyzettel, de Lewa jó helyzetben rosszul veszi át a labdát, menti az ötösre kivetődő Bürki.

46. PERC FOLYTATJUK!

45. perc Eric Durm be, Castro lesz a vendégeknél.

A Bayern 2012 óta először állt vereségre a hazai kupasorozatban. Nem sokáig.. De akkor éppen a Dortmund rakta el nagyon a bajorokat, a döntőben.Öt kettőre!

Hummels öt bayernes hazai kupameccsén 2 gólt szerzett. Éppen annyit, mint 31 dortmundi Német Kupa-szereplésén összesen.

A hazai bajnoki meccsen nyert a BVB a Bayern ellen, előtte volt egy hétmeccses sikertelenségi sorozata. Most meg egy újabb széria indul?

REMÉNY I. Az aktív Buli-kapitányok közül Tuchel verte legtöbbször a Bayernt: négy ízben.


Utolsó nyolc itteni meccséből egyet nyert a Borussia, három egyre, két idénnyel ezelőtt. Ellenben a bajorok még egy csapattól sem kaptak ki odahaza olyan sokszor, mint a dortmundiaktól (9, mint az 1.FC Kölntől).

HETESEK. Az utolsó 7 bajnoki címet ez a két csapat nyerte, kettőt (2011, 2012) a Dortmund.

Nagyon megy nekik idegenben: Tuchel összes vereségét idegenben szenvedte el a BVB-kispadon, összesen tizenkettőt. Az utolsó 8 idegenbeli meccsből kettőt nyertek csak.

45. PERC EZZEL VÉGET IS ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc LEWA... Újabb ziccert hagy ki, jobbal 12-ről a kilépő kapusba lő.

Hummelsnek ez szezonbeli 6. kanadai pontja, igazságos leosztásban, a BVB ellen az első találata negyedik fellépésén, egy assziszt mellett.

Martínez idénybeli 2. gólját szerezte, egy gólpassz mellett, a Dortmund ellen 11. fellépésén ez első kanadai pontja.

A bekk az egyetlen, akinek mindkét csapat egykori csapat is.

41. PERC VEZET A BAYERN! Ribéry bal oldali beadását MATS HUMMELS jobbal 15-ről zseniálisan egyszerűen passzolja a jobb alsó. Igen, ilyen egyszerű dolog a futball: 2–1!

Aluminiumtreffer! Kiáltott fel a kapufánál a Kicker.

39. perc
Vidal jobb oldali beadását Lewa csuka mozdulattal az ötösről a magát a labda elé bedobó Papasztathopuloszba fejeli. Majdnem kezezett a görög, bal keze bizony kereste a labdát, elég látványosan...

38. perc KAPUFA!
Robben bal oldali kornerét az ötösről a bal oldali kapufára fejeli Martínez, milliméterekkel elvétve a felső sarkot!

37. perc Lahm és Ribéry hoz össze egy helyzetet Vidalnak, de menti a balon, 18 méteres bombát a bevetődő Castro, majd a jobb sarok elől menti Ribéry 19 méteres próbálkozását Bürki.

Reus szeret a Bayern ellen játszani, ez 23. meccse, 8 góllal és 6 assziszttal, többször senki ellen nem lépett pályára, több asszisztot csak a VfB Stuttgart ellen tolt.

33. perc Bürki szépen lép ki messze kapujából, Vidal balos beadására.

31. perc DE NAGY MENTÉS!
Bender blokkolja becsúszva az ötös jobb sarkán Lewa ballábas lövését!

31. perc Arjen Robben
kap sárgát, mert nem hagy elvégezni egy szabadrúgást. Amely abszolúte veszélytelen, Weigl a bal felső fölé teker 25-ről.

28. PERC ITT AZ EGALIZA, JAVI MARTÍNEZ, KI MÁS?! Alonso jobb oldali szögletét az ötösről most jobban találja el a spanyol, a jobb alsóba fejel, a labda a jó irányba mozduló Bürki lábáról került a hálóba. Hummels zseniálisan meg takarított a kolléga elől: 1–1!

27. perc Lewa jobbal a sorfalba lő, jelesül Aubába.

25. perc Ousmane Dembélé
buktatja becsúszva Ribéryt a 16-os bal sarka előtt, ez is sárga.

23. perc
Majdnem javít a spanyol, de erőtlen a fejes az ötösről, Thiago jobbos beadását követően.

Reus idénybeli 20. meccsén 10. gólját szerezte, 7 assziszt mellett.

19. PERC VEZET A DORTMUND, MARCO REUS, KI MÁS?! A Dembélé elől mentő Martínez ad hazaadás címén remek labdát a jobbon Guerreirónak, aki lő is jobbal azonnal az ötös jobb sarkától, Ulreich lábbal hatalmasat véd, a labda a bal oldali kapufára pattan, de Lahm nem éri el, majd túlszalad az eseményeken, MARCO REUS meg köszöni szépen, és fél méterről az üres kapuba lő. Ballal: 0–1!

14. perc Julian Weigl ezt nem ússza meg: térden cserdíti Ribéryt a felezőnél. Sárga.

13. perc HELYZETEK!
Alaba passzát Ribéry egy remek csel után tízről ballal a kapusba pazarolja, majd Weigl kezez, Vidal meg jobbal 17-ről a jobb sarok mellé lő. Megúszta a BVB: két helyzet, meg egy jogos 11-es...

12. perc
Dembélé forgatja meg Auba passzából a jobbon Alabát és Hummelst is, de közbelép Ulreich, a nevető negyedik.

11. perc
Alaba lő ballal kapura a 16-os bal sarka elől, de ez a labdaszedőké.

Nyom, nyom a Bayern, veszély nélkül, rosszak a Vidal- és Lahm-féle beadások.

6. perc Ribéry rossz lövését tízről a jobb sarok mellé fejeli Thiago.

4. perc
Alonso meg Dembélét faragja meg a szabadrúgás után Lahm elalszik, Guerreiro balról ballal középre ad, a Hummelst megelőző Aubameyang meg ballal az ötösről gyatrán a bal alsó mellé lő.

2. perc
Ribéry nagyon hajt, nagyot lök Guerreirón.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros mezben és fehér nadrágban, a vendégek sárga mezben és fekete nadrágban.

„A jelek szerint a Bayern München sorozatban ötödször is megnyeri a Bundesligát. Hogy nincs ez rossz hatással a versengésre? Hosszabb távon biztosan, mert az átigazolások szempontjából így kevésbé lesz vonzó a német bajnokság. Gazdaságilag azonban nincs hatással a többi együttesre, mert az ötven plusz egy százalékos szabálynak hála külföldi befektetők nem szerezhetnek többségi tulajdont az egyesületeknél. Nehéz elhinni, de a német szurkolókat egyáltalán nem érdekli a Bayern dominanciája. Legyen az ember Hamburg-vagy Dortmund-szimpatizáns, azért megy meccsre, hogy a sajátjait buzdítsa. Ők a futballt imádják, ezért mennek ki a stadionba, akár családostul is. Ez a futball igazi varázsa. És ez a varázs minden hétvégén elbűvöli Németországot.”

„A bajorok mindig is más színvonalat képviseltek Németországban, nem új keletű, hogy a riválisuktól erősítenek. Emlékszem, ezt megkerülendő, a Leverkusen eladta a Juventusnak Arturo Vidalt 2011-ben, aki aztán négy évvel később mégis visszatért Németországba – a Bayernhez. Mi a tanulság? Ha bajorok kinéztek valakit maguknak, azt előbb-utóbb meg is szerzik. Két meghatározó csapatunk van az európai porondon, a Bayern és a Dortmund. Ezzel szemben a spanyoloknak három, a BL-aranyra is esélyes gárdájuk van, a Barcelona, az Atlético és a Real Madrid, a Sevilla pedig az Európa-ligában tartolt az elmúlt években. Németországban óriási a szakadék a két gigaklub és a többiek között. Persze vannak szépen fejlődő csapatok, mint a Leipzig és a Hoffenheim, de nekik huzamosabb ideig kell jól játszaniuk, nem csak egy évig. Sokáig vártam az áttörést a Leverkusentől vagy a Schalkétól, de nem következett be. Korai arról beszélni, hogy a német együttesek valós aranyeséllyel vágnak neki az európai kupáknak” – így nemrégiben a neves zsurnaliszta, Raphael Honigstein, aki rendszeresen szerepel a Football Weekly és a Sunday Night Football műsorban.

A 24 éves, a Bayernt is megjárt középpályás anyagcsere-problémákkal küzd. A tünetek többnyire izomgyengeség és izomgörcsök. A szervezetben növekedik a kreatin-kináz enzim mennyisége, illetve a hemoglobinszint sem megfelelő. Az elmúlt hetekben egyre többet járt egy specialistához a világbajnok labdarúgó, aki elmondása szerint mindent elkövet, hogy mihamarabb visszatérjen a pályára.

„Ha jól reagál a kezelésekre, Götze akár már nyár elején visszatérhet az edzőpályára. A játékos most a rehabilitáció fázisában tart, és különedzéseket végez” – árulta el korábban Hans-Joachim Watzke, a Dortmund ügyvezetője.

Mario Götze ebben a szezonban már nem léphet pályára.

És egynél többet egyszer sem!

MÁS KÁVÉHÁZ. A Dortmund legutóbb itt négyet kapott, de utóbbi 23 Német Kupa-meccsükön összesen ötöt...

ÓMEN. Martínez felépül, eddigi 16 Német Kupa-meccsén mindig nyert csapata.

„Két hete esélyünk sem volt, de most érzem: készen állunk egy nagyszerű teljesítményre. Legutóbb hat olyan játékosunk volt, akik még soha nem léptek pályára Münchenben, azt a nyomást nem tudod videoelemzéssel szimulálni. Olyan ez, mint lecsúszni egy meredek lejtőn: másodjára biztosan jobban fog menni.”

Tuchel kitért a nemrégi négy egyes müncheni vereségre is.

„Marco Reus kétszer is betalált már a ligában a visszatérése óta, a Monaco ellen is eredményes volt – így a vendégmester Thomas Tuchel. – Fontos gólokat lő, és most látszik csak, mennyire hiányzott nekünk. Sok tapasztalattal gyarapodott a felépülési időszak alatt, karaktere, személyisége fejlődött. Azt hiszem, Marco készen áll arra, hogy nagy dolgokat vigyen véghez!

„Franck Ribéry egészséges, játszhat szerdán – mondta a meccs előtt a hazaiak mestere, Carlo Ancelotti. – Philipp Lahm nagyon fontos nekünk, a hozzáállása professzionális, nagyon szomorú vagyok, hogy visszavonul. Már meghozta a döntést, de remélem, csak viccelt... Megpróbálom meggyőzni, hogy folytassa, játszatom majd a középpályán, ott kevesebbet kell futni. Talán ez meggyőzi... Remélem, karrierje a lehető legszebb módon ér véget.

Egy kis örömérleg: 115 találkozó, 53 müncheni és 29 dortmundi sikerrel, 209, ill. 140 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK
A Bayerntől a Dortmundhoz:

2016, Mario Götze, 22.0000.000 euró
2016,Sebastian Rode, 12.000.000
2009, Mats Hummels, 4.200.000
1998, Christian Nerlinger, ingyen
1989, Jürgen Wegmann
1988, Michael Rummenigge
A Dortmundtól a Bayernhez:
2014, Robert Leweandowski, ingyen
2013, Mario Götze, 37.000.000
2004, Torsten Frings, 9.250.000
1994, Mohamed Gargo
1992, Thomas Helmer, 3.750.000

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Manuel Neuer sérült, a vendégektől Sebastian Rode, Nuri Sahin, André Schürrle, Marc Bartra és Mario Götze maródi.

De nem csupán az ő játékkapcsolatuk miatt bizakodhatnak a dortmundi szurkolók a szerdai, Bayern München elleni kupaelődöntő kapcsán, hanem azért is, mert Marco Reus visszatért sérüléséből, és azóta együttese egyik legjobbja. Noha a Münchenben rendezendő összecsapásnak a címvédő bajorok az esélyesei, az már most kijelenthető, hogy a jövő csapata Dortmundban épül.

A német bajnokságban jelenleg harmadik helyen álló BVB-ben Dembélé megmutatta, miért tartják őt az egyik legnagyobb reménységének: remekül megértik egymást a Bundesligában 27 gólnál járó Pierre-Emerick Aubameyanggal, már kilenc gólpasszt adott neki.


Emellett a hétvégén ötvenedik tétmérkőzésen pályára lépő, mindössze 18 éves Christian Pulisic 2020-ig hosszabbított az együttessel – jelzésértékű, hogy immár nemcsak eladni, hanem megtartani is sikerül a piacképes futballistákat.

Michael Zorc sportigazgató szerint a fiatalok felkutatása és szerződtetése a helyes irány, ezt követve ismét méltó vetélytársai lesznek a Bayern Münchennek a Bundesligában. A szakember a téli átigazolási időszakban sem tétlenkedett, Alexander Isakot, a 17 éves csodagyereket költöztette Svédországból Németországba, pedig számos európai topklub állt sorban érte.

Ez kivételesen jól sikerült tavaly nyáron, Ousmane Dembélé (19), Emre Mor (19), Mikel Merino (19), Raphaël Guerreiro (22) egyértelműen a jövő embere, míg Mario Götze (24) visszacsábításával vagy Sebastian Rode (25) és André Schürrle (25) átigazolásával a csapat átlagéletkora sem növekedett drasztikusan.

Fiatalság bolondság – tartja a mondás, ám ez egyáltalán nem igaz a Borussia Dortmund csapatára. Az egyesület különleges játékospolitikát folytat, amelynek célja, minél több tehetséggel megerősíteni a keretét.

A jövő csapatának építése közben a Dortmund szerda este megpróbálja letaszítani a Bayern Münchent a Német Kupa-trónról.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BAYERN MÜNCHEN–BORUSSIA DORTMUND NÉMET KUPA-ELŐDÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik