Bayern: Lewandowski nem lenne vevő Higuaínra

Vágólapra másolva!
2016.01.22. 10:01
null
A Bayern vezetősége elismerte, hogy érdeklődik Gonzalo Higuain iránt (Fotók: Action Images)
Itt az új év, ismét soha nem látott bőséggel röpködnek a mínuszok – bankszámláinkon. Szerencsére a topligás futballcsapatok zöme talál forrásokat az erősítésekre, így hosszú, forró, átigazolási hírektől terhes január vár a szurkolókra. Téli transzfersorozatunk harmadik körét is az angliai eseményekkel kezdtük, és az olaszországiakkal folytattuk, hogy elérkezzünk a Bundesligába.

Érdekes górcső alá venni a BAYERN MÜNCHEN téli átigazolási tevékenységét annak fényében, hogy köztudomású: Pep Guardiola távozik a nyáron. Természetesen a spanyol helyett már a sportigazgató Matthias Sammer intézgeti az átigazolási ügyeket, Karl-Heinz Rummenigge értő felügyelete alatt.

Ismerős helyzetben. Amikor 2013 januárjának derekán kiderült, hogy éppen Guardiola váltja majd az idény befejeztével Jupp Heynckest, azon a télen senkit sem vett a klub (igaz, előtte a nyáron alaposan kiköltekezett, többek között érkezett Javi Martínez, Mario Mandzukic, Xherdan Shaqiri, Dante és Claudio Pizarro). Az azt megelőző váltás kora tavaszra esett, de már januárban is erősen mozgott Louis van Gaal széke, hiszen a jó hajrá ellenére is csak az ötödik helyen karácsonyozott a gárda, ám akkor igazolt a holland: Luiz Gustavo érkezett 17 millió euróért a Hoffenheimtől.

„Nem kaptunk bevásárlócetlit Carlo Ancelottitól” – szögezte le gyorsan Rummenigge, amikor magától értetődő természetességgel felvetődött pár Ancelotti-kedvenc átigazolásának híre. A horvát középpályás, Luka Modric gyorsan lenyilatkozta, hogy kitöltené 2018-ig szóló szerződését Madridban, jóval nagyobb eséllyel költözik viszont Münchenbe Gonzalo Higuaín.

Három ok miatt: menne, eladnák, megvennék.

Menne, ugyanis egyáltalán nem úgy halad az új Grande Napoli felépítése, ahogyan azt pár éve eltervezte a mindenható elnök, Aurelio De Laurentiis, aki már a múlt nyáron sem rejtette véka alá, hogy a csatár nincs hozzáláncolva a Vezúvhoz, nincs odabetonozva a San Paolo Stadion alapjához – ellenben megkéri az argentin csatár árát, akinek kivásárlási ára 94.7 millió euró.

Ugye mi jó barátok vagyunk? A szakértők szerint a télen még nem fog elkelni Higuaín, hiszen csapata harcban áll a Diego Maradona utáni korszakbeli első scudettójáért, maga Rummenigge viszont sejtelmes nyilatkozatot tett, miután elismerte, hogy tényleg érdeklődnek Higuaín iránt:

„Barátom, Aurelio De Laurentiis nem akarja eladni őt”.

Vajon honnan tudja, csak nem rákérdezett?

Nem jó hír a németeknek, hogy a Premier League-ből is érdeklődnek Higuaín iránt, korábban már többször is kirohant Rummenigge az angolok elképesztő gazdagsága miatt – most sem elképzelhetetlen, hogy egy angol topcsapat lecsapja a kezükről a célpontot. A helyzet hasonló a sokak által körüludvarolt Granit Xhakával is (pedig vele lenne csak Granit-szilárd a szűrősor!).

Higuaín neve természetesen azért vetődött fel Münchenben, mert egyre több hír jelent meg arról, hogy távozna Robert Lewandowski, aki ugyan már eddig sem szűkölködött az anyagiakban, de Párizsban, Londonban vagy Madridban tényleg 20 millió euró fölött kereshet, és meglepő módon angol lapok szinte ugyanekkorára taksálják Lewa árát is, mint amennyi argentin kollégájáé.

Lewandowskit spanyol források szerint éppen az zavarta meg, hogy Ancelotti – aki szerint Higuaín a Serie A legjobb légiósa – érkezésének híre után egyből felröppentek a hírek Higuaínról is, és ez érthető módon nem esett neki jól.

Idéznénk magát Lewát, a fő illetékest: „A Bayernnek nem kell újabb csatár!”, és a lengyel elmondta azt is, hogy egyébként meg hozhatnak mellé bárkit, Higuaínt is, az ő helye nem inogna meg a kezdőben.

Thomas Müller-ügyben új fejlemények nincsenek, az továbbra is biztos, hogy angol csapatok készek lesznek elvinni, ha „mozdulni" kívánna (erre azonban már kevés esélyt látunk), és német átigazolási rekordot döntenek majd; Matthias Sammer pedig megnyugtatott mindenkit, hogy nincs miért elsietni a szerződéshosszabbítási tárgyalásokat Mario Götzével.

Egyébként a jelenlegi keretből csak egy játékosnak fut ki a nyáron a kontraktusa, a cserekapus Tom Starkénak. Xabi Alonso még decemberben elkötelezte magát újabb egy évre, azaz 2017 nyaráig, korábban Thomas Müller, Jérome Boateng és Javi Martínez is hosszabbított 2021-ig, és ez előrejelzi, hogy azért edzőváltás ide vagy oda, nagy változásokra ne számítsunk.

Hogy kik érkezhetnek mégis? Felmerült Cesc Fabregas és a korábban a Real Madridnak eladott Toni Kroos, sőt Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt neve is, Kinglsey Coman pedig nem tagadja: maradna.

Kétségkívül költözni készül viszont a korábbi labdarúgócsillag, majd elnök Uli Hoeness, aki szinte már szabad ember, és kötve hisszük, hogy képességeit, kapcsolatait sokáig hagyják parlagon heverni a klubok, ha már Münchenbe aligha vezet számára visszaút.

Távozott a már korábban megénekelt játékosok mellett az utánpótlás két vezető alakja, Michael Tarnat és Jürgen Jung, és ha nem is ők az okozói, de tény: a milliós befektetések ellenére David Alaba óta nem épült be a felnőttcsapatba saját nevelésű fiatal.

A német klubok egyébként a Bayernnel ellentétben nem takarékoskodnak: eddig 40 millió eurót költöttek – ez összeg időarányosan téli Bundesliga-csúcs –, és még sok idő van hátra az „ablakból".

EKÖZBEN A PIACON...

Hugo Almeida Szalai csapattársa lett
Hugo Almeida Szalai csapattársa lett

... a Mainz hazaengedte a másfél éve igazolt chilei védekező szakembert, Gonzalo Jarát, míg remek áron, tizenegy millióért eladta a Wolfsburg egyik védőjét, Timm Klosét a Norwichnak. Hannoverbe játszótársa érkezett Szalai Ádámnak a veterán portugál, Hugo Almeida személyében, a Köln 700 ezer euróért elpasszolta a norvég csatárt, Bard Finnét a másodosztályba, Dárdai Pál egyik cserekapusát, Marius Gersbecket a Chemnitzer FC-hez delegálta egy időre, az Ingolstadt pedig húzott egy bátrat: 2.5 millióért vett egy paraguayi középcsatárt Darío Lezcano személyében. Ezzel a transzferrel klubrekordot döntött Thomas Linke sportigazgató (igen, az egykori megbízható Bayern-védő), ugyanis korábban a szintén támadó Elias Kachunga volt a kis klub legzsírosabb fogása, aki 1.5 millió euró ellenében hagyta oda a Paderbornt. Lezcano remek fogásnak tűnik, a Luzernben 14 meccsen 13 kanadai pontot gyűjtött, és nemrégiben a válogatottban is fontos gólt vágott egy vb-selejtezőn.

A HÉT MONDATA...

... „Ha van egy gyönyörű menyasszonyod, akkor már nem kellene más nők után forgolódnod” – vonta le a Lewa-ügy nagy tanulságát a csatár ügynöke, Maik Barthel.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy visszatért a Bundesligába a duci középcsatárok egyik legveszélyesebbje, a brazil gombvillám, Aílton (ásatag életrajza ITT). Már a 32. évében járt akkor a támadó, akinek ez volt a kilencedik klubváltása, és maradt még neki hátra neki 12 (!), mielőtt végleg szögre nem akasztotta a német kiscsapatban, a Hassia Bingenben. Legszebb éveit Brémában töltötte (a Werder 2.75 milliót fizetett érte a mexikói Tigresnek), volt német bajnok, kupagyőztes és gólkirály, majd sikerei csúcsán a Schalkéhoz írt alá. A válogatottal soha nem volt szerencséje a bombaerős konkurencia miatt, pedig szép látvány lett volna az idősödő Ronaldóval és a fiatal Adrianóval. Cserébe nem akármilyen vándorutat mondhat magáénak.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... a svájci Alain Sutter 1997-ben hagyta ott a német Freiburgot, hogy a tengerentúlon, a Dallas Burn színeiben folytassa a pályafutását. A svájci válogatottban 68-szor szereplő, 1994-es vb-résztvevő középpályás olyan számot akart választani új csapatában, amely megtestesíti mindazt, amit számára az Egyesült Államok jelképez. Egy legendás országút – Route 66 – nyomán végül a 66-os mellett döntött – olvashatjuk egy régi sportlegben a lobogó hajú karmesterről, aki jó két évtizede került a Bayern Münchentől a Freiburghoz, 1.25 millió mai euróért. A bajoroknál szerette volna kiteljesíteni a karierjét a jóképű, technikás, de megfelelő erőnléttel is bíró Sutter, ám nem tudott beilleszkedni a Münchenbe a neves természetvédő, aki 1998-ban vonult vissza az MLS-ből. Jelenleg tanácsadóként dolgozik a Grasshoppersnél, emellett tévés szakértő.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:

Távozott: Jan Kirchhoff (Sunderland, 1.000.000 euró), Sinan Kurt (Hertha, 500.000)
Kölcsönbe: Gianluca Gaudino (St. Gallen)

WOLFSBURG
Érkezett:

Távozott: Timm Klose (Norwich City, 11.000.000)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Jonas Hofmann (Borussia Dortmund, 8.000.000)
Kölcsönbe: Martin Hinteregger (Red Bull Salzburg, 2.500.000)
Távozott:

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:

Távozott:

AUGSBURG
Érkezett:
Jeffrey Gouweleeuw (Alkmaar, 3.000.000), Albian Ajeti (Basel, 1.000.000)
Kölcsönből vissza: Nikola Djurdjic (Malmö)
Távozott:
Kölcsönbe: Sascha Mölders (1860 München)

SCHALKE
Érkezett:
Alessandro Schöpf (Nürnberg, 5.000.000)
Kölcsönbe: Junesz Belhanda (Dinamo Kijev)
Távozott: Kevin-Prince Boateng (szerződését felbontották), Felipe Santana (Kubany Krasznodar, i.)
Kölcsönbe: Kaan Ayhan (Eintracht Frankfurt, 100.000)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Felix Passlack (Dortmund U19), Christian Pulisic (Dortmund U19)
Távozott: Jonas Hofmann (Mönchengladbach, 8.000.000)
Kölcsönből vissza:Adnan Januzaj (Manchester United)

HOFFENHEIM
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Guilherme Biteco (Náutico), Bruno Nazário (Lechia Gdansk)
Kölcsönbe: Andrej Kramaric (Leicester)
Távozott:
Kölcsönbe: Szalai Ádám (Hannover, 600.000), Guilherme Biteco (Ceará), Bruno Nazário (Cruzeiro)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Marco Fabián (Deportivo Guadalajara, 3.500.000), Huszti Szabolcs (Csangcsun Jataj, 250.000)
Kölcsönbe: Kaan Ayhan (Schalke, 100.000)
Távozott: Václav Kadlec (Midtjylland, 2.100.000)

WERDER BREMEN
Érkezett:
Eric Oelschlägel (Bremen II), Kleinheisler László (Videoton, 300.000)
Távozott:

MAINZ
Érkezett:
Karim Onisiwo (Mattersburg, i.), Philipp Klement (Mainz II)
Távozott: Gonzalo Jara (Universidad de Chile, ingyen)

1.FC KÖLN
Érkezett: Filip Mladenovics (BATE Boriszov, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Pedro Geromel (Gremio)
Távozott: Pedro Geromel (Gremio), Nagaszava Kazuki (Urava Reds), Bard Finne (Heidenheim, 700.000)

HANNOVER
Érkezett:
Iver Fossum (Strömsgodset, 2.000.000), Jamagucsi Hotaru (Cerezo Oszaka, 1.500.000), Marius Wolf (1860 München, 1.500.000), Hugo Almeida (Anzsi, ingyen)
Kölcsönbe: Szalai Ádám (Hoffenheim, 600.000)
Távozott: Sebastian Ernst (Magdeburg)
Kölcsönbe: Mevlüt Erdinc (Guingamp), Maurice Hirsch (Greuther Fürth)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Kevin Grosskreutz (Galatasaray, 2.170.000)
Kölcsönbe: Artem Kravec (Dinamo Kijev, 500.000)
Távozott:

HERTHA
Érkezett:
Shawn Kauter (Hertha BSC II), Sinan Kurt (Hertha, 500.000)
Kölcsönből vissza: Sascha Burchert (Valerenga)
Távozott:
Kölcsönbe: Marius Gersbeck (Chemnitzer FC)

HAMBURG
Érkezett:
Dren Feka (Hamburg II)
Távozott: Ronny Marcos (Greuther Fürth, 100.000), Marcelo Díaz (Celta Vigo, 1.800.000)
Kölcsönbe: Stieber Zoltán (1. FC Nürnberg, 1.000.000)

INGOLSTADT
Érkezett:
Darío Lezcano (Luzern, 2.500.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Thomas Pledl (Sandhausen)

DARMSTADT
Érkezett:
Távozott:

Pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket, vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásait.

Lezárva január 20-án.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik