Mire megy Dárdai a német vitorlafrizurák hercegével?

Vágólapra másolva!
2016.01.13. 20:06
null
Sinan Kurt már a Hertháé, lesz-e olyan jó, mint a híre? (Fotó: AFP)
Minden rosszban van valami jó: ismét tárt karokkal vár bennünket munkahelyünk, ismét kinyitották hívogató kapuikat az iskolák, ismét váratlanul érte a tél a közlekedőket, ismét feleannyiba kerül a karácsony előtt megvett bármi, mint amennyiért ránk sózták, ismét közeledik a félév, az adóbevallás és a csekkfizetési határidő, megőrülésünk és nyugdíjazásunk egymással versengő időpontja – ellenben újfent egy hónapig rághatjuk körmeinket bis zum tövig amiatt, hogy vajon kedvenc csapatunk mely labdarúgókkal erősít a tavaszi idényre. Téli transzfersorozatunk második körét is az angliai eseményekkel kezdtük, az olasszal folytattuk, hogy elérkezzünk a Bundesligába.

 

A Bayern München az elmúlt hét napban csak el- és kölcsönadott: Jan Kirchhoff és Sinan Kurt elengedése a kótyavetye kategóriába tartozik, Gianluca Gaudino viszont csak egy meghatározott ideig kalandozza be St. Gallent, mint anno eleink. Egy-két játékos minden bizonnyal beesik még a télen Münchenbe (Matteo Darmian, Bruno Peres, Thomas Lemar?), míg érzésünk szerint a Mönchengladbach nem költ már sokat (eddig is kifizetett 10.5 millió eurót), bár egy balszélsőt a hírek szerint még venne a klub.

A Wolfsburg még csak nézelődik, tárgyalgat, a kiszemeltek közül a két legdrágább fogás a svájci csatárüstökös, Breel Embolo és az Interből elvágyódó Juan Jesus; a Borussia Dortmund pedig talán már a Pierre-Emerick Aubameyang utáni időkre készülve nézeget szélsőket (a brazil Malcomot a Corinthianstól és a szerb Andrija Zsivkovicsot a Partizantól) és csatárokat (Edin Dzeko, Manolo Gabbiadini, Romelu Lukaku), de sokatmondó, hogy karmestereket (a nizzai Hatem Ben Arfa és a lille-i Szofian Bofal) is szemmel tartanak.

Zsivkovicsot a Leverkusen is monitorozza, a Bayer leghíresebb csábítottja a sajtó szerint mégis az Arsenal Mathieu Debuchyje, míg a szenegáli ék, Oumar Niasse kegyeiért a Premier League gigászaival fut eléggé reménytelen versenyt.

A nagyobb német egyesületek közül a legnagyobb forgalmat a SCHALKE bonyolítja le: az első két távozóról, Kaan Ayhanról és Kevin-Prince Boatengről korábbi cikkeinkben már beszámoltunk, most csatlakozott hozzájuk a Dortmundtól 2013-ban nagy reményekkel megszerzett brazil bekk, Felipe Santana, akit ingyen kapott meg az orosz Kuban Krasznodar. Nagyon megerősödött ellenben a gelsenkircheni középpálya kreatív tagozata: a Kijev kölcsönadta a marokkói Junesz Belhandát, az osztrák tehetségért, a Bayern-nevelés Alessandro Schöpfért – aki az idényben 27 meccsén, a korosztályos válogatottat is ideértve, 21 kanadai pontot gyűjtött – ellenben ötmilliót kapott a Nürnberg.

A HERTHA BSC is kezd belelendülni, ahol nagy örömre ad okot, hogy szűrő Niklas Stark visszatért 100 nap kihagyás után, és a középcsatár Julian Schieber is újra egészséges. A Dortmundtól vett játékos már olyan régen lépett pályára, közel egy éve, hogy lassan megbarátkozott a visszavonulás gondolatával...

Nagy üzletet kötött a Dárdai Pál, Michael Preetz duó a Bayernnel, hiszen alig félmillióért sikerült elcsábítani a 19 éves támadót, Sinan Kurtot. A széleken és középen is bevethető németet a bajorok hárommillióért vették 2014 nyarán a Borussia Mönchengladbachtól, és ha minden jól megy, akkor is maximum még 1.5 milliót kell fizetnie érte a mostani vevőnek, a Herthának – igaz, a Bayern biztonsági okokból kikötött magának egy visszavásárlási opciót.

Nyolcmillió eurósat!

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram

Dárdaiék szerették volna Kurttal egy csomagban megkapni Münchenből Gianluca Gaudinót is, aki egyébként 2017-ig került kölcsönbe Svájcba. Kurtot egyébként a német labdarúgás egyik legnagyobb tehetségének tartják, de Münchenben igen kevés játéklehetőséget kapott. Személyében a neogermán vitorlafrizura élharcosa került a HBSC-hez, sokan emlékeznek rá, hogy a visszafogott és takarékos német néplélek megtestesítője volt az, aki képes volt arra (sok tekintetben), hogy nem kevés pénzért Münchenbe rendelje repülőn kedvenc fodrászát.

Nem is illik kócosan megjelenni a negyedosztályú Bayern-tartalék edzésén. Hol vagy már, Bundesliga-frizura, gyere vissza Rudi Völler!

Dárdai most újra megcsillogtathatja pedagógiai érzékét, kibányászva a kissé szertelen és éretlen támadóból a gyémántot – a gondosan belőtt sérók jelentősége, kezelési útmutatója pedig minden bizonnyal beépült már a magyar edzői pro licencbe is.

Még nagyobb fogás, azonnali erősítés lehet az egyszeres felnőtt válogatott André Hahn, a Gladbach roppant gyors és roppant sérülékeny támadója, de kiszemelt még a lapok szerint a 25 éves albán szűrő, Bruno Telushi (Flamurtari Vlorë) és a Sporting CP-t erősítő 21 éves Carlos Mané – aki a portugál U21-es válogatott erőssége, kivásárlási ára 60 millió euró, és harcol kegyeiért a Marseille, a Bournemouth és a Celtic is.

Lesznek azért távozók is.

AJÁNLÓ
Természetesen csak viccelődünk a vitorlával, egyébként is korról korra változik a divat. Lásd:
Labdarúgó-frizurák a kezdetektől napjainkig.

A nem is olyan régen még a csapat húzóemberének számító brazil Ronny például immáron hivatalosan is a futottak még kategóriába tartozik: egy cikk szerint ő Berlinben végez futóedzéseket, míg a többiek Törökországban edzőtáboroznak, a magyarok által is gyakran látogatott Belekben, és Kínában vagy Törökországban folytathatja; Salomon Kalounak ellenben egy igazán szexi jógatanárnő segít formába lendülni a Bild képei szerint. Kinek-kinek érdemei szerint...

Az amerikai védő, John Brooks a Schalke és a Wolfsburg felé nyújtózkodik, a volt holland válogatott támadó mindenes, Roy Beerens sem mozdíthatatlan, a Hannover érdeklődik iránta, és meglehet, vele tart a tunéziai Anisz Ben-Hatira is.

A HÉT MONDATA...

... „Sajnálom. Nem volt szándékomban senkit megbántani” – kért bocsánatot angliai kollégáitól Pep Guardiola, hiszen pár PL-es topmenedzsert biztosan kitört a frász, amikor kiderült, hogy a spanyol náluk folytatja a nyártól. Igaz, egyiküket sem Pep, hanem csapata eredménytelensége fogja megbuktatni.

EKÖZBEN A PIACON...

... nem szaloncukorral gurigázik az Augsburg, amely vett egymillióért egy 18 éves, máris gólerős svájci éket az FC Baseltől Albian Ajeti személyében, és háromszor ennyit áldozott a holland középső védő, Jeffrey Gouweleeuw szolgálataiért.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy megérkezett Hamburgba az Ajaxtól az akkor 21 éves szűrő, Nigel de Jong. A németek alig 1.5 millióért vették meg az amszterdamiak saját nevelésű játékosát, és pazar vásárt csaptak vele, lévén 18-ért adták el a Manchester Citynek. Ma a Milan játékosa a holland, és igen kapós Angliában, leginkább a Leicester City csábítja, a hírek szerint 4-6 milliót is áldozna érte. Érdekesség, hogy Nigel apja, a szintén holland válogatott, egykori PSV-s védő Jerry nem sokkal azelőtt még aktívan futballozott, hogy fia bemutatkozott az Ajaxban, hiszen a később igen rossz útra térő ős csak 2001-ben vonult vissza az MVV-ből.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy az Eintracht Frankfurt kölcsönadta a mexikói CF Américának az akkor a 29.-et taposó Maurizio Gaudinót. Ismerős a név? Igen, olvashattunk fentebb a fiáról. Akinek volt kitől örökölnie tehetségét, lévén ötszörös német válogatott volt édesapja, aki a Waldhof Mannheimet, a VfB Stuttgartot és a Manchester Cityt is megjárta Mexikó előtt, később Svájcban és Törökországban légióskodott. 2006-ban vonult vissza a Mannheimből, jelenleg sportigazgatóként dolgozik Reutlingenben, emellett játékosügynökként is tevékenykedik, természetesen fia körül is tevékenykedve.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:

Távozott: Jan Kirchhoff (Sunderland, 1.000.000 euró), Sinan Kurt (Hertha, 500.000)
Kölcsönbe: Gianluca Gaudino (St. Gallen)

WOLFSBURG
Érkezett:

Távozott:

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Jonas Hofmann (Borussia Dortmund, 8.000.000)
Kölcsönbe: Martin Hinteregger (RB Salzburg, 2.500.000)
Távozott:

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:

Távozott:

AUGSBURG
Érkezett:
Jeffrey Gouweleeuw (Alkmaar, 3.000.000), Albian Ajeti (Basel, 1.000.000)
Kölcsönből vissza: Nikola Djurdjic (Malmö)
Távozott:
Kölcsönbe: Sascha Mölders (1860 München)

SCHALKE
Érkezett: Alessandro Schöpf (Nürnberg, 5.000.000)
Kölcsönbe: Junesz Belhanda (Dinamo Kijev)
Távozott: Kevin-Prince Boateng (szerződését felbontották), Felipe Santana (Kuban Krasznodar, i.)
Kölcsönbe: Kaan Ayhan (Eintracht Frankfurt, 100.000)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Felix Passlack (Dortmund U19), Christian Pulisic (Dortmund U19)
Távozott: Jonas Hofmann (Mönchengladbach, 8.000.000)
Kölcsönből vissza:Adnan Januzaj (Manchester United)

HOFFENHEIM
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Guilherme Biteco (Náutico), Bruno Nazário (Lechia Gdansk)
Távozott:
Kölcsönbe: Szalai Ádám (Hannover, 600.000), Guilherme Biteco (Ceará), Bruno Nazário (Cruzeiro)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Marco Fabián (Deportivo Guadalajara, 3.500.000), Huszti Szabolcs (Csangcsun Jataj, 250.000)
Kölcsönbe: Kaan Ayhan (Schalke, 100.000)
Távozott: Václav Kadlec (Midtjylland, 2.100.000)

WERDER BREMEN
Érkezett: Eric Oelschlägel (Bremen II)

Távozott:

MAINZ
Érkezett:
Karim Onisiwo (Mattersburg, i.)
Távozott:

1.FC KÖLN
Érkezett: Filip Mladenovics (BATE Boriszov, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Pedro Geromel (Gremio)
Távozott: Pedro Geromel (Gremio), Nagaszava Kazuki (Urava Reds)

HANNOVER
Érkezett:
Iver Fossum (Strömsgodset, 2.000.000), Jamagucsi Hotaru (Cerezo Oszaka, 1.500.000), Marius Wolf (1860 München, 1.500.000)
Kölcsönbe: Szalai Ádám (Hoffenheim, 600.000)
Távozott: Sebastian Ernst (Magdeburg)
Kölcsönbe: Mevlüt Erdinc (Guingamp)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Kevin Grosskreutz (Galatasaray, 2.170.000)
Kölcsönbe: Artyem Kravec (Dinamo Kijev, 500.000)
Távozott:

HERTHA
Érkezett:
Shawn Kauter (Hertha BSC II), Sinan Kurt (Hertha, 500.000)
Kölcsönből vissza: Sascha Burchert (Valerenga)
Távozott:

HAMBURG
Érkezett:
Dren Feka (Hamburg II)
Távozott: Ronny Marcos (Greuther Fürth, 100.000)

INGOLSTADT
Érkezett:

Távozott:

DARMSTADT
Érkezett:
Távozott:

Pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket, vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásait.

Lezárva január 13-án délben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik