Első tétmeccsén trófeát nyert a Werderrel Futács

Vágólapra másolva!
2009.07.20. 22:20
A kupagyőztes Werder Bremen hódította el a német Szuperkupát, miután a Wolfsburgban rendezett mérkőzésen legyőzte a bajnokcsapatot. A gyenge meccsen Fritz szép gólja döntött a 81. percben, a brémaiaknál pedig az első tétmeccsén rögtön trófeával is gazdagodott Futács Márkó, aki fél órát kapott az edzőjétől.
Fritz (háttal) döntötte el az idénynyitót, Futács (30) a gólszerzőt köszönti
Fotó: Reuters
Fritz (háttal) döntötte el az idénynyitót, Futács (30) a gólszerzőt köszönti
Fritz (háttal) döntötte el az idénynyitót, Futács (30) a gólszerzőt köszönti
Fotó: Reuters
Fritz (háttal) döntötte el az idénynyitót, Futács (30) a gólszerzőt köszönti

FUTÁCS MÁRKÓ

A Werder Bremen 30-asa ferencvárosi nevelés, 2006-ban került a zöld-fehérektől a francia Nancyhoz, ahol az ifjúsági csapatban 21 meccsen 18 gólt szerzett a bajnokságban. Feljebb lépett a juniorokhoz, majd februárban szerződött a brémai klubhoz.

A 196 centiméter magas, 19 éves középcsatár a Werder ifiben és a második csapatban is szerepet kapott a tavasszal. A nyáron már az első kerettel készül, gólt is szerzett felkészülési mérkőzésen. 2011-ig élő szerződése van a Bremennel.
A Wolfsburg összeállítása világosan megmutatta, hogy a német bajnokcsapat minek tekinti a mérkőzést: edzőmeccsnek. Benaglio és Dzeko sem volt a keretben, a két összeállítás közül a brémaiaké tűnt erősebbnek. Az első húsz percben aztán a Werder is jelezte, hogy nem hajlandó kiadni mindent magából a Szuperkupa elnyeréséért: ha van idény eleji forma, az első félidő első felére illik ez a kifejezés…

Az első nagy helyzetből aztán egyből be is talált a narancssárgában pompázó kupagyőztes: a 20. percben Frings szögletét Sanogo bólintotta tovább, Mertesacker beleért a csatár fejesébe, ezzel pedig esélyt sem hagyott Hitz kapusnak (0–1).

A „farkasoknak” a 26. percben sikerült először veszélyeztetniük, Misimovic kemény, 18 méteres lövése ment el a jobb kapufa mellett. A félidő vége előtt a brémaiak növelhették volna előnyüket, de Rosic beadását Moreno a kapu mellé pöckölte – így is a Werder vezetett.

Szünet után sem változott sokat a játék képe. Az 56. percben a bolíviai Moreno szép lefordulás után gyakorlatilag kapu helyett oldalra rúgta a labdát, a másik oldalon a wolfsburgiak két elszálló lövéssel jelentkeztek, Schäfer és Grafite révén.

Morenót a gyalázatos lövés után négy perccel lecserélte Thomas Schaaf, és magyart küldött pályára: Futács Márkó először játszhatott tétmeccsen a brémaiaknál.

Az eseményt a Werder kapott góllal „ünnepelte meg”, a Wolfsburg pedig bizonyította, hogy gyors ellentámadásokban manapság a legjobb csapat Németországban. A csereként beálló Pekarík ugratta ki Grafitét, aki konstatálta, hogy Harnik és Tosics sehol sincs, majd higgadtan belőtte a ziccert Wiese mellett (1–1).

A játék kicsit feljavult, és ebből Futács is kivette részét: egy kontránál ugyan előbb rosszul vett át egy indítást, de aztán hintába ültette védőjét, éles, laposan belőtt labdáját viszont szögletre tisztázták.

A 81. percben a Werder megszerezte a győztes találatot, miután Harnik labdájával Fritz remekül került helyzetbe, majd Hitz feje fölé lőtte a labdát gyilkos erővel (1–2).

A frusztrációt Ricardo Costa kvázi felkészülési meccshez méltatlan megoldással vezette le: irgalmatlanul beleszállt Futácsba, akit ápolni kellett. A 90. percben egy jobb oldali szögletre Sanogo és Futács ugrott fel fejelni, előbbi bólintott, Beier viszont kiütötte a labdát – mivel ő mezőnyjátékos, mehetett is zuhanyozni… Frings büntetőjét Hitz kitolta a jobb alsóból, majd Futács csak lesről tudott betalálni, így maradt az 1–2 – a kupagyőztes Werder Bremen hódította el a német Szuperkupát.

NÉMET SZUPERKUPA

Wolfsburg–Werder Bremen 1–2 (0–1)
Wolfsburg, Volkswagen Arena, 15 ezer néző. V: Perl
Wolfsburg: Hitz – Riether (Baier, 64.), Madlung (Ziani, a szünetben), Barzagli (Simunek, 83.), Schäfer – Kahlenberg (Pekarík, 64.), Zaccardo (R. Costa, a szünetben), Gentner – Misimovic – Grafite, Esswein (Caiuby, 83.)
Werder: Wiese – Fritz, Mertesacker, Naldo (Pasanen, 87.), Tosics (Özil, 73.) – Frings, Niemeyer (Harnik, a szünetben) – Bargfrede (Vranjes, 73.), A. Hunt (Boenisch, 73.) – Sanogo, Moreno (Futács, 60.)
Gólszerző: Grafite (67.), ill. Mertesacker (20.), Fritz (81.)
Kiállítva: Baier (90.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik