Venezuela Chilét legyőzve elődöntős a Copán

BJ BJBJ BJ
Vágólapra másolva!
2011.07.18. 00:17
null
Oswaldo Vizcarrondo (jobbra) megszerzi a vezetést Venezuelának (Fotó: Reuters)
Címkék
A Copa América utolsó negyeddöntőjében Venezuela és Chile döntötte el egymás között, hogy ki vív meg a fináléba jutásért a brazilokat kiejtő Paraguayjal.  A találkozón Venezuela kétszer is megszerezte a vezetést, Chile pedig csak egyszer tudott egyenlíteni. Venezuela története során először jutott a Copán a legjobb négy közé.

Némi meglepetésre a legjobb nyolc közé jutott a Copán az egyre erősebb Venezuela, és a nemrégiben még a leggyengébb dél-amerikai válogatottnak tartott „vörös bor" nem volt esélytelen Chile ellen sem. Igaz, a chileiek is jó formában érkeztek az összecsapásra, hiszen utolsó 11 találkozójukból hetet megnyertek, négyen döntetlenre végeztek.

ÖRÖKMÉRLEG
Chilei szemszögből: 21 találkozó, 15 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, 50–10-es gólkülönbség. A két válogatott Copa-mérlege: 9 meccs, 7–2–0, 24–2.

A chileieknél a Gonzalo Jara, Luis Jiménez, Matías Fernandez trió kisebb-nagyobb sérülése, illetve Jean Beausejour eltiltása okozott homlokráncoló pillanatokat Claudio Borghi kapitánynak, míg venezuelai kollégájának, César Faríasnak nem voltak összeállítási gondjai. Nála egyébként is a csapat maga a lényeg:

„Nem vagyunk túl jók, de ez a csapat harcol – venezuelaiak vagyunk. Győzünk, kikapunk vagy döntetlen lesz, az a lényeg, hogy tiszteljenek minket játékunkért. És egyre többet akarunk".

A fentiek ellenére „idei" Copa-hangulatban és színvonallal – mínusz 3 fokban! – kezdődött az utolsó negyeddöntő, amelynek elején a chileiek kerültek enyhe mezőnyfölénybe. A 35. percben az egyre jobban belelendülő Venezuela viszont előnybe került: José Arango a jobb oldalról lőtt be keményen egy szabadrúgást, amelyet az előrehúzódó védő, Oswaldo Vizcarrondo hat méterről gyönyörű mozdulattal fejelt a kapu bal sarkába. 0–1

A gólszerzőről éppen a Jara, Luis Jiménez páros maradt le, talán megbánták páran, hogy felépült a duó e találkozóra...

A bekapott gólt követően jobban csipkedte magát Chile, de nagyon nehezen pörögtek fel a máskor olyannyira csípős futballt bemutató piros mezesek. A félidő vége előtt nem sokkal legalább helyzetig már eljutottak: egy bal oldali beívelést Pablo Contreras csúsztatott meg az ötösről, de Renny Vega egy szép robinzonáddal hárított.

A második félidő legelején Pablo Contreras nyújtott lábbal csúszott oda Arangónak, de megúszta, pedig volt már egy sárgája. A sértett kis híján bosszút állt egy szabadrúgásgóllal, ám egy méterrel célt tévesztett. Elkezdtek a pénztárszalagok után a lövések is záporozni a venezuelai kapura: előbb Gabriel Cichero fejelt ki a gólvonalról egy lövést, majd Humberto Suazo és Jorge Valdivia is a lécre lőtt. Alexis Sánchez mindeközben igen érdekes körülmények között landolt az ötösön, aligha önszántából, Gary Medel pedig öt méterről éppen a kapust fejelte mellbe a labdával.

Venezuela teljesen visszaállt, és egyetlen csatárral operált a továbbiakban, mégis csak a 70. percig húzta: Alexis Sánchez jobb oldali beadásánál a védő, Greddy Perozo elcsúszott az ötösön, Suazo hat méterről pedig léc alá vágta a labdát. 1–1

A 81. percben teljesen váratlanul újra előnyhöz jutott Venezuela: Arango lőtt be egy szabadrúgást a jobb oldalról, a kapura tartó labdát éppen középre ütötte ki Claudio Bravo kapus, és a Vidalt megelőző Gabriel Cichero öt méterről nem hibázott. 1–2

A hajrába fordulva először Medel érdemelte ki kezezés miatt második sárga lapját, majd Vidal öt méterről leadott lövését vágta ki a gólvonalról félig háttal állva Cichero. Ne feledjük, a gólszerző már második alkalommal mentett hátul!

A 91. percben Rondón labdájából Seijas a győzelmet is megszerezhette volna, ha kissé higgadtabb, de Claudio Bravo eszén nem tudott túljárni, majd a venezuelai Tomás Rincónt zavarta ki verekedésért a játékvezető.

Mégis megnyerte a találkozót Venezuela, és Paraguayjal már a fináléba jutásért vívhat. Ki gondolta volna ezt pár éve, és ki hitte volna pár hete, hogy Peru–Uruguay, Paraguay–Venezuela elődöntőket rendeznek a Copán?

Most aligha elégednek meg ennyivel – hogyan is mondta a találkozó előtt Farías?


CHILE–VENEZUELA 1–2

 

 

 

 

 


COPA AMÉRICA
NEGYEDDÖNTŐ
CHILE–VENEZUELA 1–2 (0–1)

San Juan, Bicentenario-stadion, 10 ezer néző. Vezette: Carlos Vera (ecuadori)

Chile: Claudio Bravo – Pablo Contreras, Ponce, Jara (Esteban Paredes, 61.) – Isla, Medel, Vidal, Carlos Carmona (Valdivia, a szünetben) – Luis Jiménez (Carlos Munoz, 84.) – Alexis Sánchez, Suazo. Szövetségi kapitány: Claudio Borghi
Venezuela: Vega – Roberto Rosales, Perozo, Vizcarrondo, Cichero – César González (Alejandro Moreno, 90.), Tomás Rincón, Lucena, Arango – Maldonado (Seijas, 64.), Miku (Rondón, 60.). Szövetségi kapitány: César Farías

Gólszerző: Suazo (70.) ill. Vizcarrondo (35.), Cichero (81.)

Sárga lap: Isla (26.), Medel (41.), Pablo Contreras (45.), Vidal (80.) ill. César González (36.), Lucena (85.)
Piros lap: Medel (82.) ill. Tomás Rincón (94.)
A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI EREDMÉNYEI:
Kolumbia–Peru 0–2 – h. u.
Argentína–Uruguay 1–1 –11-esekkel 4–5
Brazília–Paraguay 0–0 –11-esekkel 0–0
AZ ELŐDÖNTŐBEN:
Peru–Uruguay (július 19.)
Paraguay–Venezuela (július 20.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik