HIRDETÉS
MTI 2018.08.21 16:25 Frissítve: 2018.08.21 16:39

UEFA: David Beckham kapja idén az elnöki különdíjat

David Beckham kapja idén az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöki különdíját.

 

A kontinentális szervezet keddi bejelentése szerint az angol válogatott korábbi csapatkapitánya „páratlan karrierje és humanitárius törekvései” miatt érdemelte ki az elismerést.

„Beckham generációjának egyik legmeghatározóbb labdarúgója, aki a futball nagyköveteként világszerte népszerűsíti a sportágat” – indokolta választását közleményben Aleksander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke, emlékeztetve arra, hogy az elnöki különdíj a kimagasló eredményesség, a profi hozzáállás és a példaértékű személyes tulajdonságok elismerése. Hozzátette, a korábbi játékos „fáradhatatlan humanitárius erőfeszítéseinek” köszönhetően számos nehéz helyzetben lévő gyermeknek nyújtott segítséget.

A 43 éves Beckham klubcsapataiban és a válogatottban összesen 762 alkalommal játszott és 130 gólt szerzett. Pályafutása során hatszor nyert angol bajnokságot, kétszer FA-kupát és egyszer Bajnokok Ligáját, mielőtt nevelőklubjától, a Manchester Unitedtől a Real Madridhoz szerződött.

A spanyol együttessel is bajnok lett, majd Észak-Amerikába, a Los Angeles Galaxyhez igazolt. Két rövid kölcsönidőszakot az AC Milanban töltött, végül a Paris Saint-Germaintől vonult vissza.

A 115-szörös válogatott középpályás a harmadik angol Bobby Robson (2002) és Bobby Charlton (2008) után, aki ebben az elismerésben részesül. Beckham a bejelentés után úgy nyilatkozott, büszke, hogy csatlakozhat a díjat korábban elnyerő játékosok illusztris társaságához.

Az elismerést az UEFA év végi gáláján adják majd át.