MTI 2016.09.07 13:29 Frissítve: 2016.09.07 13:41

UEFA: az angolok a holland elnökjelöltet támogatják

Anglia a holland Michael van Praagot támogatja a szlovén Aleksander Ceferinnel szemben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jövő szerdai elnökválasztásán.

 

David Gill, az angol szövetség (FA) alelnöke az álláspontjukat szerdán azzal indokolta, hogy meglátásuk szerint a 68 éves holland sportdiplomata az, aki kellően erős és hiteles vezetője lehet a kontinens futballjának.

Elnökválasztásra azért van szükség, mert a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai biztossága decemberben Michel Platini alelnököt, az UEFA első számú vezetőjét „összeférhetetlenség” és „hűtlen kezelés” miatt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A francia sportvezető, miután sikertelenül fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), májusban szóban lemondott a posztjáról, később pedig jelezte, hogy mindezt a szeptemberi tisztújító kongresszuson hivatalossá is teszi majd. Megüresedett helyére hárman jelentkeztek, Van Praag mellett Ceferin, illetve a spanyol Ángel María Villar, utóbbi azonban kedden bejelentette, hogy visszalép.

A magyar, akárcsak a francia és a német szövetség – korábbi bejelentése alapján – a szlovén jelöltet támogatja.