UEFA: 380 millió eurót utaltak a Dinamo Kijev elnökének?

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2019.09.13. 19:35
null
Ihor Szurkisz (jobbra) a Dinamo Kijev elnöke
Az elmúlt években az UEFA több részletben összesen 380 millió euró körüli összeget utalt át egy olyan cég számlájára, amely a Brit Virgin-szigeteken van bejegyezve – mindezt úgy, hogy a cég tulajdonosa ismeretlen volt. Később kiderült, hogy a cég feje Ihor Szurkisz, aki a Dinamo Kijev elnöke is egyben.

 

Egy bizalmas feljegyzés, amelyet az UEFA egyik magas rangú alkalmazottja 2016. december 15-én dolgozott ki az egyesület vezetőinek, meglehetősen figyelemre méltó címet viselt: „Belső feljegyzés”. A feljegyzés dokumentál egy visszaélést, amely az UEFA-ra vonatkozik.

A dokumentum az Ukrán Labdarúgó-szövetség, az FFU felé teljesített kifizetésekre vonatkozik. Az UEFA több mint 15 éven keresztül utalt pénzt egy olyan társasághoz, amely a Brit Virgin-szigetek karibi adóparadicsomában van bejegyezve – az összegeket az FFU-hoz vagy az ukrán labdarúgóklubokhoz kellett volna eljuttatni.

A cég neve Newport Management Limited, és 2016-ig az UEFA-nál senki sem tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy felfedezze, ki is áll a cég mögött. A „Belső feljegyzés” azt dokumentálta, hogy a NML-t irányító ember nem más, mint az ukrán Ihor Szurkisz, aki az egyik legbefolyásosabb oligarcha és a Dinamo Kijev labdarúgócsapatának az elnöke.

Amikor az UEFA könyvvizsgálói hozzáfértek a klub könyveihez, úgy találták, hogy egy harmadik fél jelentős pénzügyi támogatást nyújtott a Dinamo Kijev számára – s ez nem más, mint a Newport Management Limited.

A dokumentumok azt mutatják, hogy 2002. szeptember és 2008. július között az UEFA mintegy 50 millió svájci frankot utalt át az FFU-nak, 2006. szeptember és 2016. december között a teljes összeg 338.6 millió euró volt. Az Excel-táblázatokba csaknem 400 fizetést jegyeztek be ebben az időszakban, és mindegyik a Brit Virgin-szigetekre ment. 2016 elejéig az átutalásokat a társaság zürichi Coutts Bank számlájára, utána a Ciprusi Bank számlájára végezték.

A Newport Management Limited és az Ukrán Labdarúgó-szövetség között 1999 áprilisától létezik egy megállapodás, amely teljes körű meghatalmazást adott a karibi társaságnak az FFU pénzügyeivel kapcsolatban. Ez nem tartalmazta, hogy ki van a cég mögött, de elegendő volt ahhoz, hogy az FFU illetékesei meggyőzték az UEFA pénzügyi részlegét, hogy a társaságnak történő kifizetések jogszerűek. A Newport Management Limited részvételének magyarázata a pénzváltás volt.

A 2016 decemberében megkezdett belső vizsgálatig úgy tűnt, hogy az UEFA-nál senki sem érdekelt az igazság kiderítésében. 2017. június 12-én a Der Spiegel kapcsolatba lépett Ihor Szurkisszal, hogy kommentálja az offshore cég pénzügyi ügyleteit.

A Dinamo Kijev elutasította a Newport offshore társaság által elkövetett pénzmosás és az UEFA pénzének jogellenes felhasználásának gyanúját, mondván, hogy „megalapozatlan és manipulatív”. A klub személyes találkozót ajánlott a Der Spiegelnek Ihor Szurkisszal. Hiába próbálta menteni magát az ukrán klub, Ihor testvére, Hrihorij Szurkisz nem válaszolt olyan kérdésekre, amelyeket a Der Spiegel küldött neki.

Az UEFA megerősítette a Der Spiegelnek, hogy pénzügyi részlege 1999 és 2016 között az FFU-nak szánt összes kifizetést a Newport Management Limited offshore társasághoz vezette. Az UEFA azt is megerősítette, hogy 2016 decemberében rájött, hogy az ukrán szövetség felé történő kifizetéseit ugyanazon a számlán teljesíti, amelyet a Dinamo Kijev a Brit Virgin-szigeteken működő társaságán keresztül használt. A kifizetéseket közvetlenül az Ukrajnában lévő FFU-számlára kellett volna teljesíteni.

Ugyanakkor egy 2015 március óta létező példány megkérdőjelezi ezt a verziót, amelyet az FFU egyik képviselője írt le az UEFA vizsgálata során. A képviselő azt állította, hogy az FFU írásban kérte az UEFA-t, hogy szüntesse meg a kifizetéseket a Newporton keresztül. De az UEFA véletlenül figyelmen kívül hagyta a faxot, s továbbra is pénzt küldött Newportnak – teljes összegben 100 millió eurót 2016 decemberéig. A faxot csak a belső vizsgálat során fedezték fel.

„Ha ez eredeti fax, amelyet az FFU 2015. március 19-én küldött az UEFA-nak, és amelyre soha nem válaszoltunk, akkor néhány súlyos kérdés vetődik fel” – írta Alasdair Bell, az UEFA jogi igazgatója.

„Talán valaki összerakta a képet, és emlékezett arra, hogy a Dinamo Kijev elnökének a testvére korábban az UEFA-nál dolgozott” – folytatta Bell. Egy másik, magas rangú beosztott szerint a történet még nem ért véget, hiszen az is előfordulhatott, hogy felsőbb utasításra nem történt válasz a faxra.

Az UEFA megerősítette, hogy 2016 elején írásbeli kérelmet kapott az FFU-tól, hogy ne folytassák a kifizetéseket a Newport Management Limited felé – onnantól már a ciprusi számlára kérték az utalásokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik