Topligákban még nem volt példa arra, amit a Juventus tesz

Vágólapra másolva!
2018.06.06. 17:18
null
Gianluigi Buffon, a Juve búcsúzó legendája az újra elhódított bajnoki trófeával (Fotó: AFP)
Celtic, Juventus, Sahtar – az európai labdarúgó-bajnokságokban ez a három csapat volt képes arra, hogy tavaly után az idén is duplázzon, azaz a bajnoki cím mellé az országos kupát is elhódítsa. Amúgy 15 klub aratott kettős győzelmet, 15 országban nyert a rekordbajnok, 15 több mint 20-szoros bajnok szerepel a friss aranytablón, továbbá megszakadt két hatalmas aranysorozat. Mielőtt átadjuk magunkat a világbajnokság mámorának, majd nekiveselkedünk az új klubidénynek, vessünk még egy utolsó pillantást a mögöttünk hagyott 2017–2018-as bajnoki szezonra, mindenekelőtt a Juventusra, amelynek sikerkorszaka példátlan a topligák eddigi történetében.

 

Sohasem tapasztalt az olasz futball olyan egyeduralmat, amilyet a 34 bajnoki címével és 13 Olasz Kupa-győzelmével egyaránt rekorder Juventus alakított ki az utóbbi években: hét éve mindig a Juve nyeri a bajnokságot, négy éve mindig a Juve nyeri a kupát – és az egymást követő négy duplázás közben az európai kupaporondon is elért ezt-azt.

Sorozatban hét bajnoki címével a Juventus nemcsak odahaza rekorder; a topligák egyikében sem szokás egyhuzamban ennyiszer a csúcsra jutni.

NÉMETORSZÁGBAN az egymás után hatodszor bajnok Bayern München éppen most építi a Bundesliga eddigi leghosszabb szériáját (2013–);
SPANYOLORSZÁGBAN a Real Madrid öttel tartja a rekordot, igaz, ez a sorozat kétszer is összejött neki (1961–65, 1986–90);
ANGLIA élvonalában egyik csapat sem jutott tovább három egymást követő bajnoki címnél (Huddersfield, 1924–26; Arsenal, 1933–35; Liverpool, 1982–84; Manchester United 1999–2001, 2007–2009);
• s ha a FRANCIA bajnokságot is bevesszük a topklubba, akkor ugyan belefutunk a Lyon hetes aranyszériájában (2002–2008), de ezeket csak egy kupagyőzelem kísérte.

Sokféleképpen magyarázható a Juventus egyeduralma, de egyvalami vitathatatlan: a nekik adatott bajnokságában a torinói „zebrák” alkalmazkodnak leghosszabb ideje a legsikeresebben az adott körülményekhez (futballszakma, gazdaság). Teszik ezt egy topligában, a legfrissebb mérőszámok alapján Európa negyedik (jövőre már harmadik) legerősebb bajnokságában.

A CELTIC IS TÖRTÉNELMET ÍRT

A Rangers pénzügyi katasztrófája és élvonalból történt kizárása (2012) óta a Celticre alkotói magány szakadt Skóciában, és ezt módszeresen ki is használja. A zöldek sorozatban hetedszer, összességében 49. alkalommal lettek bajnokok az idén (az időközben visszatérő, de meggyengült hátterű Rangers 54-gyel vezeti az örökranglistát), egymás után kétszer megnyerték a Skót Kupát (33 elsőséggel rangelsők), és az idén beteljesítették azt, ami skót csapatnak korábban sohasem sikerült: egymás után két esztendőben mindhárom hazai sorozatot (a ligakupa a harmadik) megnyerték!

Ez persze nemzetközi viszonylatban nem sokat ér: a dicső múltú, egykor BEK-győztes Celtic ugyanúgy az első selejtezőkörben kezdi a Bajnokok Ligáját, mint a Videoton vagy éppen a Flora Tallinn.

Celtic-játékosok a kupagyőzelem után (Fotó: AFP)
Celtic-játékosok a kupagyőzelem után (Fotó: AFP)

 

Nem úgy a hozzá hasonlóan egymás után másodszor duplázó, de vele ellentétben BL-főtáblás Sahtar, amely 11-edszer lett bajnok és 12-edszer kupagyőztes (utóbbi rekord) Ukrajnában.A dupla részben azért igen figyelemreméltó, mert a kelet-ukrajnai orosz agresszió következtében a klub 2014-ben Doneck elhagyására kényszerült, és előbb Lvivben játszotta, majd 2017 óra Harkivban játssza a hazai mérkőzéseit, központját Kijevben működteti.

Visszatért a duplázók közé két európai óriásklub, az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain (utóbbi a ligakupát is bezsákolta), a hazai rekordbajnokok közül a Dinamo Zagreb, a HJK és az FC Santa Coloma, továbbá a Legia és a Valletta FC. Érdekesség, hogy a Dinamo egy másik duplázót (Rijeka) váltott a két trónon – ilyen kettős cserére csak a horvát bajnokságban volt példa ebben a szezonban.

Először nyert egyszerre bajnokságot és kupát a La Fiorita, a Cork City, a Shkëndija, valamint a története első kupagyőzelmét arató Olimpija Ljubljana és Skënderbeu (mint ismert, az utóbbi eltiltás miatt nem indulhat a BL-ben).

A 2017–2018-AS SZEZON DUPLÁZÓI
TAVALY IS DUPLÁZTAK: Celtic
(skót), Juventus (olasz), Sahtar (ukrán)
LEGUTÓBB CSAK BAJNOK VOLT: La Fiorita (San Marinó-i), Legia (lengyel), FC Santa Coloma (andorrai)
LEGUTÓBB CSAK KUPAGYŐZTES VOLT: Barcelona (spanyol), Cork City (ír), PSG (francia), Skënderbeu (albán)
LEGUTÓBB EGYIK SOROZATOT SEM NYERTE MEG: Dinamo Zagreb (horvát), HJK (finn), Olimpija Ljubljana (szlovén), Shkëndija (macedón), Valletta FC (máltai)

A Sahtar 2018-as bajnokcsapata (Fotó: fcshakhtar.ua)
A Sahtar 2018-as bajnokcsapata (Fotó: fcshakhtar.ua)

 

MI LETT A TAVALYI DUPLÁZÓKKAL?

Mint írtuk, hármuknak (Celtic, Juventus, Sahtar) újra összejött a bravúr, ami pedig a többieket illeti:

A BAJNOKI CÍMET MEGŐRIZTE: Asztana (kazah), Dudelange (luxemburgi), Qarabag (azeri), Rosenborg (norvég), Salzburg (osztrák), Sheriff (moldovai)
A KUPÁT MEGŐRIZTE: Europa FC (gibraltári), Partizan (szerb)
MINDKÉT CÍMÉT ELVESZÍTETTE: Basel (svájci), Benfica (portugál), FC Köbenhavn (dán), Linfield (északír), Rijeka (horvát), FCI Tallinn (észt), Zalgiris Vilnius (litván)

A mindkét trófeáról lemaradók közül a Zalgiris befutója volt a legdrámaibb: a zsinórban az ötödik (!) duplázásra hajtó vilniusi csapat a bajnokságban egy ponttal lemaradva lett második, míg a kupadöntőt egy góllal veszítette el… (S ha már itt tartunk: a Salzburg egymást követő négy, a Dudelange és a Qarabag két duplázás után lett „csak” bajnok.)

A mindkét címvédésről lemaradók közül a Basel és a Benfica bajnoki másodikként ott lesz a BL-selejtezőben, második lett a Rijeka is, ami számára El-selejtező harmadik kört ér. Az FC Köbenhavn negyedik lett, de playoffban kiharcolta az El-részvételt, ugyanakkor az FCI Tallinn negyedik helyezése nem nyitott utat Európa felé.

Az 52 bajnoki címével a nem hivatalos világranglista második helyén álló északír Linfieldnek nagy szomorúságot hozott a szezon: a kékek csak negyedikek lettek, majd elveszítették az El-rájátszást, így 15 év után először nem lesznek ott az európai kupaporondon. (Csak a teljesség kedvéért: az említett világranglistát 54 bajnoki címmel vezető Rangers harmadik lett Skóciában, és akár magyar klubbal is találkozhat az El-selejtező első körében.)


…és már megint a BATE
…és már megint a BATE

A BATE TOVÁBB NYÚJTOTTA A LEGHOSSZABB EURÓPAI SOROZATOT

Huszonhárom országban ugyanaz a csapat nyerte meg a bajnokságot, amelyik az előző kiírást is – de ezzel még nem mondtunk semmit, hiszen akadnak itt a duplázásnál jóval kimerítőbb halmozások is.

A Juventusról, a Celticről és a Bayernről már említést tettünk, de náluk is előrébb jár Fehéroroszország „örökös bajnoka”: edzők és játékosok jönnek-mennek, a BATE 12 éve mégis megelőzhetetlen odahaza – vagyis továbbra is a boriszovi csapaté a leghosszabb élő bajnoki széria az UEFA égisze alá tartozó bajnokságokban.

Mesterművön dolgozik a Ludogorec is: a bolgár csapat megszakítás nélkül nyeri a bajnoki címeket azóta, hogy 2012-ben először aranyérmes lett – most hétnél tart. Ha a számok kisebbek is, folyamatosan nyerésben van első bajnoki címe óta a kazah Asztana (4), az örmény Alaskert (3), a feröeri Víkingur Göta (2) és a lett Spartaks Jurmala (2).

A LEGHOSSZABB ÉLŐ SOROZATOK
12 bajnoki cím: BATE (fehérorosz)
7 bajnoki cím: Juventus (olasz), Celtic (skót), Ludogorec (bolgár), The New Saints (walesi)
6 bajnoki cím: APOEL (ciprusi), Bayern München (német)
5 bajnoki cím: FC Santa Coloma (andorrai), Salzburg (osztrák), Qarabag (azeri)
4 bajnoki cím: Asztana (kazah)

 

Így gratulált a Basel
Így gratulált a Basel

Feljebb már érintettük a Baselt, most tegyük is tisztába, mekkora sikerszéria szakadt meg: a megelőző nyolc bajnokságot a piros-kékek nyerték meg (Európa második leghosszabb élő sorozata volt az övék), tavaly – ha nem is sorozatban – a hatodik duplázásuktól volt hangos a svájci sportsajtó, ám a mögöttünk hagyott szezonban gyorsan egyértelművé vált, hogy a 21. bajnoki címre legalább 2019-ig várni kell.

Tovább nem is nagyon szeretnének: „Vigyázzatok a trófeára, mert szeretnénk épségben visszanyerni!" – ezt a szöveget mellékelték a bázeliek ahhoz az egyoldalas újsághirdetéshez, amelyben gratuláltak a Young Boysnak a bajnoki címhez.

Az Olympiakosz harmadiknak futott be Görögországban, indulhat az Európa-ligában, de hogy ez milyen keveset ér a pireuszi koordináta-rendszerben, azt alighanem jól érzékelteti: öt vezetőedzője is volt a csapatnak az idény során…

A LEGHOSSZABB MEGSZAKADÓ SOROZATOK
8 bajnoki cím után:
Basel (svájci). 7: Olympiakosz Pireusz (görög). 4: Benfica (portugál), Zalgiris Vilnius (litván). 3: Dundalk (ír), Vardar (macedón)


EGYETLEN ÚJ BAJNOK A PALETTÁN

Egyetlen új bajnokot köszönthetünk a BL-mezőnyben: a litván FK Suduva 1921-es megalapítása óta 96 évet várt arra, hogy 2017 őszén végre országos bajnok legyen. A ma is működő litván klubok között az egyik legrégebbi, ám sokáig csak a lelkesedés hajtotta a motort – még félbehagyott bajnoki szereplésre is akadt példa, mire 2002-ben sikerült stabil pénzügyi hátteret teremteni a munkához. A körülbelül 35 ezer lakosú Marijampole csapata azóta megszakítás nélkül élvonalbeli, kétszer elhódította a Litván Kupát, tavaly három riválist kiejtett az Európa-liga selejtezőjéből – és a bajnoki címmel bearanyozta az évet.

A történelmi sikert ünneplő Suduva-játékosok (Fotó: litván szövetség)
A történelmi sikert ünneplő Suduva-játékosok (Fotó: litván szövetség)

 

A LEGHOSSZABB IDEJE VÁRAKOZÓK
96 éve:
Suduva Marijampole (litván). 45: Spartak Trnava (szlovák). 32: Young Boys (svájci). 24: AEK Athén (görög). 15: Torpedo Kutaiszi (grúz). 15: FK Drita (koszovói). 14: Lokomotiv Moszkva (orosz). 12: Cork City (ír). 10: Valur (izlandi)

A Spartak Trnava a hatvanas-hetvenes években öt csehszlovák bajnoki címet is szerzett, egyszer elődöntőt, kétszer negyeddöntőt játszott a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, van öt Csehszlovák Kupája, de az önálló Szlovákiában eddig csak kupasikerig és bajnoki ezüstig jutott. Most, egy szerbiai születésű brit tréner vezetésével összejött a siker, Nestor El Maestro (született: Jevtics) – aki mellett pályaedzőként öccse, az elmúlt években rövid ideig Újpesten, majd Nyíregyházán futballozó Nikon dolgozott – ennek ellenére távozott Nagyszombatból.

A svájci Young Boys azóta áhítozott a 12. bajnoki címére, amióta mi, magyarok a világbajnoki szereplésre – ők célba értek –, és az AEK Athénnak is 24 esztendejébe telt, hogy újra megtörje az Olympiakosz, Panathinaikosz kettős görögországi hegemóniáját. Mind a YB, mind az AEK megjárta közben az alsóbb osztályokat, súlyos pénzügyi gondokkal kellett megküzdeniük.

Szjomin mester, az örök sikerkovács
Szjomin mester, az örök sikerkovács

Zaklatott időszakon van túl a Lokomotiv Moszkva is. Felejthető idények után 2016-ban visszahozták vezetőedzőnek a korábbi sikerkovácsot, Jurij Szjomint, és bár az első közös idény csak kupadiadalt hozott, és semmi jele sem volt annak, hogy a bajnoki nyolcadik helyezett csapatból éppen az oroszországi futball történelmi vb-évében bajnok lesz – a rutinos szakember és legénysége megvalósította a csodát!

A legalább tíz éve bajnoki címre várakozók között találunk egy több mint hússzoros bajnokcsapatot is: a reykjavíki Valurt.

ŐK MEG CSAK HALMOZZÁK, HALMOZZÁK

Tizenöt országban lett aranyérmes a rekordbajnok, és ugyancsak 15 országban ünnepeltek az idén olyan győztest, amelyiknek már több mint 20 bajnoki címe van.

AZ IDEI BAJNOKI TABLÓ LEGEREDMÉNYESEBB CSAPATAI
49 bajnoki cím:
Celtic (skót). 34: Juventus (olasz, R). 28: Bayern München (német, R). 28: FC Porto (portugál). 28: HJK (finn, R). 28: Crvena zvezda (szerb). 27: APOEL (ciprusi, R). 25: Rosenborg (norvég, R). 25: FC Barcelona (spanyol). 24: Valletta FC (máltai). 24: PSV (holland). 23: Malmö (svéd, R). 23: Lincoln Red Imps (gibraltári, R). 21: Valur (izlandi). 21: Galatasaray (török, R)
R betűvel jelöltük a hazájukban bajnoki rekorder csapatokat.

A szerb rekorder Crvena zvezda (28) most orrhosszal vezet a Partizan (27) előtt – vetélkedésük a jugoszláv és a szerb-montenegrói idők bajnoki címeit is tartalmazza –, a Galatasaray (21) kicsit ellépett a Fenerbahcétól (19), a bosnyák Zrinjski (6) utolérte a rekorder Zeljeznicart, és ugyanezt tette Montenegróban a Szutjeszka (3) a Buducsnoszttal.

A sorozatban harmadszor, összességében 13. alkalommal bajnok Legia már csak egylépésnyire van a lengyel rekordtól, és az Asztanának (4) is csak egy elsőség kell a kazah csúcs (5) beállításához.

Közel volt az aranyéremhez a magyar rekordbajnok Ferencváros (29) is, de mint arra mindannyian jól emlékszünk, a szezonhajrát a Videoton bírta jobban, és megszerezte harmadik bajnoki címét.

Európa-szerte négy magyar légiós lett bajnok: Kleinheisler László (Asztana, Kazahsztán), Korcsmár Zsolt (Midtjylland, Dánia), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva, Izrael) és Sallai Roland (APOEL, Ciprus).

Így ünnepelt Korcsmár Zsolt csapata (Fotó: fcm.dk)
Így ünnepelt Korcsmár Zsolt csapata (Fotó: fcm.dk)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik