„Senyerában” a Barca, Ribéryvel a Bayern. De játszik-e CR7?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.13. 10:52
null
A Barcelona a Bilbao ellen játszik először hazai pályán a katalán nemzeti színeket szimbolizáló idegenbeli mezében (Fotók: Action Images)
Két hét szünet – és a múlt hét végi, e hét eleji Eb-selejteződömping – után ismét bajnoki csatározásokra kerül sor az öreg kontinens labdarúgópályáin. A szombati kínálatból kiemelkedik a Real Madrid–Atlético Madrid spanyol fővárosi derbi, valamint az Arsenal–Manchester City angol rangadó, de pályára lép ma a Chelsea, a Liverpool, a Roma, a Juventus, a Barcelona, a Borussia Dortmund és a Bayern München is. Topliga-beharangozónk.

SPANYOLORSZÁG

Négy mérkőzés szerepel a Primera División harmadik körének mai programjában, és ebből kettő rangadó. A mezőny egyetlen százszázalékos csapata, a Barcelona a Bilbao ellen őrizné meg hibátlan mérlegét a Camp Nouban (kezdés 16 órakor). A tekintélyes múltra visszatekintő katalán–baszk párharc ezúttal nemcsak a futballról szól: a felek saját nemzeti lobogójuk színösszetételében futnak ki a gyepre. A Barca 115 éves fennállása során először játszik otthon a piros-sárga csíkos idegenbeli mezében, a „senyerában”, az Athletic pedig a baszk zászló, az ikurrina zöld-fehér-piros színeit választja szereléséül.

Barcelona elestére emlékeznek: éppen háromszáz éve, 1714. szeptember 11-én a francia születésű V. Fülöp spanyol király csapatai elfoglalták a katalán fővárost, és betiltották a katalán intézményeket. 1980-ban a Katalán Parlament ünnepnappá nyilvánította szeptember 11-ét – a Barca erre emlékezik a „senyerában”.

Nem volt egyszerű engedélyeztetni a rendhagyó szerelésválasztást, hiszen az említett színösszeállítást csupán idegenbeli szereplései alkalmával használta a katalán csapat, azokon is csak az előző idényben (az eladási statisztikák alapján kiemelkedően népszerű mez jelenleg a harmadik számú garnitúra része). A jelképek szintjén mégis hatalmas jelentőségű a szombati viselet, hiszen a Barcelona hitet tesz vele a katalán hagyományok ápolása és közvetve a katalán függetlenségi mozgalom támogatása mellett. A választást a spanyol liga és a Bilbao is helybenhagyta.

A Real Madrid, amely a második fordulóban 2–0-s vezetésről bukott el 4–2-re a Real Sociedad otthonában, Iker Casillast ünnepelte pénteken. A kapuvédő 1999. szeptember 12-én mutatkozott be a királyiak felnőttcsapatában, ennek volt a tizenöt éves évfordulója. 683 mérkőzéssel később Casillas a 30. Atlético Madrid elleni találkozójára készül, és eddig csak egyszer hagyta el a pályát vesztesen.

A szezon első bajnoki madridi derbijére 20 órakor kerül sor a Bernabéuban, ahonnan három ponttal távozna az Atlético. Legalábbis ezt mondta Diego Godín, a gárda uruguayi védője, hozzátéve, hogy a döntetlen sem lenne azért olyan rossz eredmény számukra…

„Csakis a győzelem jár minden mérkőzésen a fejünkben, de tudjuk, hogy a Real Madriddal játszunk, ráadásul a saját stadionjában. A győzelem a cél. Ha a mérkőzés úgy alakul, akkor talán a döntetlen is jó eredmény lenne” – fogalmazott.

„Cristiano teljesen egészséges.” Ezek már Carlo Ancelottinak, a blancók mesterének a szavai. Az olasz a hét elején még nem volt biztos abban, hogy Cristiano Ronaldót pályára vezényli-e, de kitartott amellett, hogy portugál szupersztárja egészséges. Ma már szombat van, de CR7 kezdőként való szerepeltetése még mindig bizonytalan.

Welbeck a válogatott felkészülése alatt is szokta 
az új körülményeket: az Arsenal edzőközpontjában 
már Jack Wilshere-re is csapattársként tekinthetett
Welbeck a válogatott felkészülése alatt is szokta az új körülményeket: az Arsenal edzőközpontjában már Jack Wilshere-re is csapattársként tekinthetett

ANGLIA

Az „ágyúsok” először küldhetik csatába „utolsó perces” szerzeményüket, az MU által az átigazolási időszak legvégén elengedett Danny Welbecket. És mindjárt egy Arsenal–Manchester City meccsen!

Welbeck remekül melegített első arsenalos mérkőzésére, Anglia ugyanis az ő duplájával nyert 2–0-ra Svájcban első Európa-bajnoki selejtezőjén. Hogy ez indította-e be Alan Shearer fantáziáját, vagy valami más, nem tudni, az egykori angol gólvágó mindenesetre 25 gólt jósol Welbecknek erre a szezonra.

Aaron Ramsey megsérült a walesiek Eb-selejtezőjén, így játékára kevés az esély a Wenger-csapat középpályássorában. A Man. City hiányzói: Fernando (ágyék) és Sztevan Jovetics (térd).

Chelsea–Swansea. Ki gondolta volna az évad előtt, hogy rangadót játszik majd a szezonban a két alakulat? Pedig ez történik ma délután: a hibátlan (és listavezető) „kékek” az ugyancsak kilencpontos (és második) Cityvel mérik össze az erejüket.

NÉMETORSZÁG

A La Ligához hasonlóan szintén a 3. fordulónál tartó Bundesligában a Bayern a Stuttgartot fogadja, és az erőviszonyok alapján meglepetés lenne a svábok pontszerzése. A Kicker szerint Franck Ribéry végre bemutatkozhat a szezonban, a nyáron szerződtetett Xabi Alonso ugyanakkor bokasérülése miatt kihagyhatja a találkozót a bajoroknál. Pep Guardiola továbbra sem számíthat a még mindig sérült Bastian Schweinsteigerre.

Dortmund–Freiburg. A müncheniek trónjára törő BVB még a sérültek, Mats Hummels, Jakub Blaszczykowski, Marco Reus és Ciro Immobile nélkül is sokkal esélyesebb riválisánál, az olasz ráadásul kiheverheti a Norvégia ellen összeszedett könnyebb húzódását. Jürgen Klopp számára az egyetlen örömhír, hogy Marcel Schmelzer egy hónapos kényszerszünet után ismét ott van a keretben.

Szalai Ádám egylete, a Hoffenheim a Wolfsburgot látja vendégül – minden bizonnyal a magyar csatárral a kezdő tizenegyében. A liga, egyben a topbajnokságok másik magyar légiósának, Stieber Zoltánnak a klubja, a Hamburg vasárnap délután Hannoverbe látogat. A sérüléséből teljesen felépülő szélső a HSV kispadján kaphat helyet az előzetes jelentések szerint.

OLASZORSZÁG

A topbajnokságok közül legkésőbb elrajtoló Serie A-ban még csak a második fordulót rendezik meg a hétvégén. Két találkozó szerepel a szombati programban: az udinei vereséggel (0–2) nyitó Empoli a Fiorentina elleni győzelemmel (2–0) kezdő Romát fogadja (a másodosztály legutóbbi másodikja az élvonalbeli vicebajnok ellen!), míg a Chievo otthonából három ponttal (1–0) távozó címvédő Juventus az Udinesével csap össze Torinóban.

Massimiliano Allegri, a Juve mestere sérülés miatt egyaránt nem számíthat Andrea Barzaglira, Andrea Pirlóra, Álvaro Moratára, továbbá a Mexikó elleni felkészülési meccsen combizomhúzódást szenvedő chilei „szeme fényére”, Arturo Vidalra sem.

HÉTVÉGI TOPLIGAPROGRAM

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
4. forduló
Szeptember 13., szombat

13.45: Arsenal–Manchester City (Tv: DIGI Sport1)
16.00: Chelsea–Swansea City (Tv: DIGI Sport1)
16.00: Crystal Palace–Burnley
16.00: Southampton–Newcastle United
16.00: Stoke City–Leicester City
16.00: Sunderland–Tottenham Hotspur
16.00: West Bromwich Albion–Everton
18.30: Liverpool–Aston Villa (Tv: DIGI Sport1)
Szeptember 14., vasárnap
17.00: Manchester United–Queens Park Rangers (Tv: DIGI Sport1)
Szeptember 15., hétfő
21.00: Hull City–West Ham United (Tv: DIGI Sport1)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
3. forduló

Szeptember 13., szombat
16.00: Barcelona–Athletic Bilbao (Tv: Sport1)
18.00: Málaga–Levante
20.00: Real Madrid–Atlético Madrid (Tv: Sport1)
22.00: Celta Vigo–Real Sociedad (Tv: Sport1)
Szeptember 14., vasárnap
12.00: Rayo Vallecano–Elche
17.00: Valencia–Espanyol (Tv: Sport1)
19.00: Sevilla–Getafe (Tv: Sport1)
21.00: Granada–Villarreal
Szeptember 15., hétfő
20.45: Eibar–Deportivo

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
3. forduló

Szeptember 13., szombat
15.30: Bayern München–VfB Stuttgart (Tv: Eurosport2)
15.30: Borussia Dortmund–Freiburg
15.30: Hoffenheim–Wolfsburg
15.30: Hertha BSC–Mainz
15.30: Paderborn–1 FC Köln
18.30: Borussia Mönchengaldbach–Schalke 04 (Tv: Eurosport2)
Szeptember 14., vasárnap
15.30: Eintracht Frankfurt–Augsburg (Tv: Eurosport2)
17.30: Hannover 96–Hamburg (Tv: Eurosport2)

OLASZORSZÁG, SERIE A
2. forduló

Szeptember 13., szombat
18.00: Empoli–AS Roma (Tv: DIGI Sport2)
20.45: Juventus–Udinese (Tv: DIGI Sport1)
Szeptember 14., vasárnap
12.30: Sampdoria–Torino (Tv: Sportklub)
15.00: Cagliari–Atalanta
15.00: Fiorentina–Genoa
15.00: Internazionale–Sassuolo (Tv: DIGI Sport2)
15.00: Lazio–Cesena
15.00: Napoli–Chievo (Tv: Sportklub)
20.45: Parma–AC Milan (Tv: DIGI Sport1)
Szeptember 15., hétfő
20.45:
Hellas Verona–Palermo (Tv: Sportklub)

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
5. forduló

Szeptember 13., szombat
17.00: Rennes–PSG
20.00: Bastia–Lens
20.00: Montpellier–Lorient
20.00: Nice–Metz
20.00: Reims–Toulouse
20.00: Saint-Étienne–Caen (Tv: Sportklub)
Szeptember 14., vasárnap
14.00:
Lille–Nantes
17.00: Guingamp–Bordeaux (Tv: Sportklub)
21.00: Evian TG–Marseille (Tv: DIGI Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik