HIRDETÉS
BOROS MIKLÓS 2018.04.20 11:36 Frissítve: 2018.04.20 11:43

Románia: pontlevonást kérnek a magyarellenes kijelentések miatt

Magyarellenes kijelentések és tiltott kapcsolatfelvétel miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett Gigi Becali, a FCSB tulajdonosa ellen a CFR 1907 labdarúgóklub a Román Labdarúgó-szövetségnél (FRF). A klubot sértő xenofób nyilatkozatok mellett a kolozsvári egyesület azzal is vádolja a bukaresti üzletembert, hogy a két csapat március 25-i, egymás elleni mérkőzésének napján telefonon felhívta Dan Petrescut, a CFR vezetőedzőjét.

 

A rekordbajnok Steauából lett FCSB és a CFR jelenleg a román bajnokság két legnagyobb esélyese, öt fordulóval a felsőházi rájátszás vége előtt a bukarestiek két ponttal előzik meg az erdélyi csapatot. A két csapat április 29-én még játszik egymás ellen Bukarestben, korábbi három találkozójuk mind 1–1-es döntetlennel zárult. A fegyelmi tárgyalást április 25-re tűzték ki.

A Digi Sport értesülései szerint a kolozsváriak március 28-án tett feljelentése az igazi oka annak, hogy Becali csütörtökön bejelentette: visszavonul klubja vezetésétől, átengedve azt rokonának, Vasile Geambazinak, aki névlegesen már korábban is a klub egyik tulajdonosa volt. Becali viszont úgy nyilatkozott, hogy az FRF szerdán újraválasztott elnökének, Razvan Burleanunak a bosszújától tart, aki fegyelmi tárgyalások útján pontlevonással büntetné klubját. A FCSB vezetése ugyanis, a Liga 1-es klubok többségéhez hasonlóan, Ionut Lupescut támogatta a szövetség elnökválasztási kampányában, aki azonban 168–78-as szavazatkülönbséggel alulmaradt a négy éve hivatalban levő elnökkel szemben. A CFR ezzel szemben Burleanura voksolt, és már az eredményhirdetés utáni pillanatokban a klub összes kommunikációs csatornáján látványosan gratulált az újraválasztott elnöknek.

És hiába adta el immár egy éve Pászkány Árpád korábbi tulajdonos a háromszoros bajnok kolozsvári klubot, a riválisok és szurkolóik szemében még mindig „magyar” csapatnak számít. A vezetés azonban eddig sosem játszotta ki ezt a kártyát, most viszont Becali február elején tett nyilatkozatára hivatkozik, amelyben a kolozsvári klub mellett Miriuta László, a Dinamo akkori edzőjét támadta: „Miriuta azt mondta, hogy a CFR-t akarja bajnoknak. Miriuta magyar, hogy is lehetne a CFR magyarjai ellen? Én a magyarok ellen harcolok. Hogy lehetne a CFR bajnok Románia egyesülésének centenáriumán? Én, Becali, mindannyiukat összetöröm. Ne higgyék, hogy Románia centenáriumának évében is őket fogják segíteni a bírók”.

Az ellenfelet gyalázó, rágalmazó nyilatkozatok miatt a klubok vezetőire vagy támogatóira első alkalommal 6-tól 12 hónapig terjedő eltiltás szabható ki a FRF szabályzata szerint, visszaesőknél (és már számtalanszor büntetett Becali annak számít) viszont a korábbi büntetés megduplázása mellett az érintett klubja is 3 pontos levonással sújtható.

2019.01.17 22:29:34

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ennek következményeit mindenkinek vállalnia kell.

2019.01.13 17:07:33

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK. A 31 éves Fabregas mellett egy 36 esztendős bekk és egy harmincas szűrő is érkezett.

2019.01.14 09:37:11

Minden más foci BABJÁK BENCE

Lőw Zsolt szerint a PSG csillaga hosszú időre kisajátíthatja az Aranylabdát.