Mourinho nem angyal, de nem is Harry Potter - 20 metafora a Special One-tól

Vágólapra másolva!
2014.12.16. 17:55
null
Egy biztos, Mourinho nem unalmas figura – ezt többször is bebizonyította (Fotók: Action Images)
José Mourinho, a Chelsea menedzsere nem a sablonnyilatkozatok híve. A Special One sokszor fogalmaz olyan stílusban, ami bántó valaki számára, de előfordul, hogy – irodalmi érzékét előkapva – metaforát alkalmaz. A goal.com összeszedte a portugál húsz legjobb szóképét.

1. „Én biztosan nem tennék meg mindent azért, hogy mindenáron megállítsam az ellenfelet. Ezzel az erővel egy tehenet is a pályára küldhettek volna, hiszen akkor meg kellene állítani a meccset, mivel tehén van a pályán… A futballban sem lehet mindent megtenni” – mondta Mourinho a múlt heti, Newcastle-től elszenvedett vereség után.

2. Miután 2010-ben Izlandon kitört a kimondhatatlan nevű Eyjafjallajökull vulkán, Európa légi közlekedése megbénult. A Barcelonának busszal kellett Milánóba utaznia az Interhez (amelynél akkor Mourinho volt a vezetőedző) a BL-összecsapásra, ez pedig nem túlzottan tetszett a katalánoknak…

„Amennyit panaszkodnak, már azt is el tudom képzelni, hogy holnap engem hibáztatnak a vulkánért. Mondanak valamit, valójában van egy barátom a vulkánban, és én tehetek az egészről…”

3. „Nem túlzottan izgat, hogy erkölcsileg mit képvisel a Chelsea – mondta az első sajtótájékoztatóján a Stamford Bridge-en. – Ami sokkal inkább érdekel, az az, hogy ne bánjanak velünk másképp, mint a többi klubbal. Vannak olyan csapatok, amelyeket ördögként kezelnek, míg másokat angyalként. Nem hinném, hogy mi annyira csúnyák lennénk, hogy ördögöknek lehetne nevezni minket, és azt sem hiszem, hogy Arsene Wenger annyira gyönyörű lenne, hogy angyal lenne a csapata.”

4. „Nézze, én edző vagyok, nem Harry Potter – mondta a portugál, amikor a Mallorca ellen 0–0-s döntetlennek debütált a Real edzőjeként. – Harry Potter egy varázsló, de a valóságban nem létezik mágia. A varázslás csak mese, a futball valóságos.”

5. „Fel vagyok készülve – mondta, miután Sami Khedirát szerződtette elsőként a Realhoz. – Minél nagyobb nyomás van rajtam, annál erősebb vagyok. Portugáliában azt mondjuk, »nagyobb hajó nagyobb vihart kíván«. Az a nagy szerencsém, hogy eddig csak nagy hajókban utaztam. A Porto hatalmas hajó volt Portugáliában, a Chelsea Angliában, az Inter Olaszországban, most pedig a Real Madridnál vagyok, amely a világ legnagyobb hajója.


6.
„Hogy mi a rotációm lényege? Amikor van otthon egy Bentleyd és egy Aston Martinod is, de minden nap a Bentleydet használod, miközben az Aston Martinod otthon hever parlagon, akkor eléggé hülye vagy.”

7. „Olyan érzésem van, mintha lenne egy takaróm, ami túl rövid az ágyamhoz – reagált arra a felvetésre 2007-ben, hogy mit gondol a Chelsea sérüléshullámáról. – Felhúzod a mellkasodhoz a takaródat, de közben a lábad megfagy. Nem tudok hosszabb takarót vásárolni, mert nincs átigazolási időszak…”

8. „Ha nincs tojásod, nem tudsz omlettet készíteni – kritizálta főnökét, Roman Abramovicsot szintén 2007-ben azért, amiért az orosz nem akart többet költeni a csapatra. – Ha elmész egy boltba, vannak első, másod- és harmadosztályú tojások. A jobb minőségű drágább a rosszabbnál, de abból finomabb omlettet lehet készíteni. De ha nem tudod megvenni az első osztályú tojásokat, akkor bajban vagy.” Nem sokkal később Abramovics megvált Mourinhótól…

9. …aki később visszatért a londoni együtteshez, és ismét elővette a tojáspéldát. „A csapatomat gyönyörű, fiatal tojások alkotják, akiknek szükségük van egy anyukára – jelen helyzetben egy apukára –, aki gondoskodik róluk, melegen tartja őket a télen, és segít nekik a fejlődésben. Egy nap pedig eljutunk oda, hogy a nap felkel, feltörjük a tojásokat, amelyek önálló életre kelhetnek a legmagasabb szinten.”

10.„Claude Makélélé nem futballista, hanem szolga – reagált arra, hogy a francia középpályást annak ellenére behívták a válogatottba, hogy korábban lemondta a szereplést a nemzeti tizenegyben. – Már mindent elért, ami egy futballista álma lehet, hiszen játszott a vébédöntőn, most pedig vissza akar vonulni. A szövetségi kapitány azonban azt mondja nekünk, ha nem játszik a franciáknál, akkor nem játszhat a Chelsea-ben sem. Tudjuk a szabályokat. Szolga vagy, nincsenek emberi jogaid.”


11.
„A versenyfutás a bajnoki címért két ló, valamint egy olyan póni között zajlik, aminek tejre van szüksége és meg kell tanulnia ugrani – mondta, miután a Chelsea kikapott a Manchester Citytől februárban. – Talán a következő szezonban már versenyezhetünk.”

12. „Barcelona kulturális helyei elképesztőek, a színházak például gyönyörűek, és van itt egy srác, akit kiválóan kineveltek, mert nagyszerűen színészkedik” – kötött bele 2006-ban az Asier del Hornónak piros lapot kiharcoló Lionel Messibe.

13. „Néha találkozom olyan emberekkel, akik gyönyörűek, de nem túl okosak. Aztán vannak olyanok, akik intelligensek, de nem túl szépek, mint például a tudósok. A mi pályánk pont ilyen, felülről csúnya, de valójában semmi probléma sincs vele.”

14. „Ha elmész vadászni, sikeresebb leszel, ha viszel magaddal egy kutyát. Ha macskával mész, akkor nem teljesítesz olyan jól, de attól még ugyanúgy vadászol” – mondta akkor, amikor kiderült, hogy Gonzalo Higuaín sérülése miatt kénytelen Karim Benzemát a kezdőbe jelölni.

15. „Ha csöndben szeretnék dolgozni, maradtam volna Portugáliában – kezdte első sajtótájékoztatóját a Chelsea-nél. – Otthon, miután megnyertük a Bajnokok Ligáját, Isten után egyből én következtem a sorban.”


16. „Ez a gól a Holdról érkezett,
vagy az Anfield lelátójáról? – tette fel a kérdést, miután egy vitatható góllal estek ki a 2004–2005-ös Bajnokok Ligájából a Liverpooltól elszenvedett vereség után. – A jobbik csapat kapott ki, a Liverpool meg betalált. Már, ha ezt mondhatjuk, hogy gólt lőtt, mert talán inkább azt kéne mondani, a partjelző talált be.”

17. „A fiatal játékosok olyanok, mint a citrom. Csak akkor lehetsz százszázalékosan biztos benne, hogy nincs baj a citrommal, ha már megkóstoltad. Vannak olyan citromok, amelyek szépek, nem túl finomak és vannak csúnyák, amelyek viszont ízletesek. Magasra van téve nekik a léc, először edzeniük kell velünk ahhoz, hogy megkóstolhassák a citromot.”

18. „Ketten vannak, az egyikük harminc év tapasztalattal sem nyert semmit, a másiknak már három év után trófeái vannak. Azt, akinek most harmincéves rutinja van, mindenki elfelejti majd, míg a másik akár most is befejezhetné karrierjét, akkor is kitörölhetetlen lenne a futballtörténelemből. Hiába dolgozol harminc éven át, ha szamár vagy, sosem leszel ló” – szólt be Jesualdo Ferreirának, aki Mourinho utóda lett a Portónál.

19. Megérkeztek a buszukkal, és leparkolták a kapujuk előtt. A Spurs szurkolójaként nagyon frusztrált lennék, hogy kifizettem ötven fontot azért, hogy megnézzem a csapatom védekezését. Volt egy csapat, amelyik gólt akart szerezni, és volt egy másik, amelyik nem. Ez nem tesz jót a futballnak…” – kritizálta a Tottenhamet 2004-ben. Később azért csak belátta, néha muszáj „leparkolni a buszt”…

20. „Azt hiszem, ő egyike azoknak az embereknek, akik úgy viselkednek, mint valami kukkoló. Szeret más embereket nézegetni. Vannak olyan fickók, akik, ha otthon vannak, belenéznek az ablakba kirakott távcsövükbe, és azt figyelik, mi történik a szomszédéknál. Wenger csak beszél, beszél, beszél a Chelsea-ről. Ez bánt engem, mert mi sohasem beszélünk róluk. Nem tudom, hogy szeretné-e az állásomat megkapni, tényleg nem tudom. De az biztos, hogy szereti a Chelsea-t…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik