Labdarúgás: újraválasztották a román szövetség elnökét

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.04.18. 16:55
Újabb négy évig Razvan Burleanu marad a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, miután a tisztújító közgyűlésen már a szavazás első körében megszerezte a voksok többségét. Bár a tisztségért még hárman indultak, a négy éve hivatalban levő 33 éves sportvezetőnek elsősorban Ioan Lupescuval kellett megküzdenie, aki a román futballban hatalmas befolyással rendelkező „Aranygeneráció", az 1990-es évek válogatott játékosainak jelöltje volt.

Lupescu 74-szeres válogatott játékosként maga is az „Aranygeneráció” meghatározó tagja volt, és már több mint egy évtizedes sportvezetői tapasztalattal a háta mögött lett Burleanu első számú kihívója. 2005 és 2012 között a FRF általános igazgatójaként dolgozott, majd hat évig az UEFA technikai bizottságát vezette. Nyoni állását azonban feladta, hogy versenybe szálljon a hazai szövetség vezetéséért, miután egykori csapattársai Burleanu első négyéves ciklusának legfőbb bírálói lettek. Mivel a tisztségért már kétszer is induló Gheorghe Popescu büntetett előéletűként (átigazolási pénzek elsikkasztásáért, pénzmosásért és adócsalásért ítélték el három évre, ebből másfelet töltött le) nem jöhetett szóba, Lupescu lett a jelöltjük, és a román sportsajtó harsány támogatását is élvezték több mint féléves kampányuk során. Az egykori középpályás a szövetség szinte teljes vezetésének cseréjét ígérte, még a csupán tavaly ősszel kinevezett Cosmin Contra szövetségi kapitányt is menesztette volna, Constantin Galcát javasolva a helyére.

A szövetség anyagi helyzetét stabilizáló Burleanuval szembeni legfőbb kifogás az volt, hogy futballszakemberek helyett az államigazgatásból érkezett hivatalnokokkal töltötte fel a FRF irodáit. A politikatudományból doktoráló elnök 2014-es megválasztása előtt maga is a parlament jogi bizottságának külső szakértőjeként, majd az államelnöki hivatalban dolgozott.

A személyeskedéstől sem mentes közgyűlés végén Burleanu 168 szavazatot kapott a 254-ből, Lupescu 78-at, Marcel Puscas 8-at, Ilie Dragan pedig egyet sem. Az újraválasztott elnöknek kiválóak a kapcsolatai a magyar szövetséggel, négy éve választási programja jelentős részét Csányi Sándor MLSZ-elnök inspirálta, mandátuma elején pedig a korábban Diósgyőrben is dolgozó Zorislav (Zoltan) Kovac volt a FRF utánpótlás-igazgatója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik