Labdarúgás: a sportminiszter az orosz futballszövetség élén

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.09.02. 14:08
Egyhangú szavazással a sportminiszter Vitalij Mutkót választották meg szerdán az Orosz Labdarúgó-szövetség új elnökévé.  

Ő volt az egyetlen jelölt a posztra azután, hogy Igor Lebegyev parlamenti képviselő visszalépett.

Az előző elnöknek, Nyikolaj Tolsztihnak május 31-én kellett távoznia, miután a szövetség moszkvai közgyűlésén 235-en voksoltak ellene és csupán 196-an mellette a bizalmi szavazáson. Az 59 éves sportvezető 2012 óta irányította a szervezetet, de az utóbbi időben élesen kritizálták, mivel a szövetség mintegy 1.4 milliárd rubel (6 milliárd forint) adósságot halmozott fel és a válogatott eredményessége is elmaradt a várakozástól. Azóta átmenetileg az alelnök Nyikita Szimonjan vezette a 2018-as világbajnokságnak otthont adó ország futballszövetségét.

Mutko mandátuma a legközelebbi tisztújításig, 2016 szeptemberéig szól.

„A csőd szélén állunk. Ez azt jelenti, hogy új szponzorokra van szükségünk és nagyon gyorsan optimalizálnunk kell a szövetség kiadásait" – jelentette ki az 56 éves Mutko, aki 2005 és 2007 között már állt az orosz futball élén.

Az új elnök kiemelten fontosnak nevezte, hogy a válogatott ott legyen a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságon.

„Egy egész játékosgenerációt elvesztünk, ha nem jutunk ki" – szögezte le.

Augusztus elején a CSZKA Moszkva vezetőedzőjét, Leonyid Szluckijt nevezték ki szövetségi kapitánynak. Előzőleg, július közepén a szövetség közös megegyezéssel felbontotta Fabio Capello szerződését. Az olasz tréner 2012 júliusa óta volt kapitány, s időközben a 2018-as, hazai rendezésű világbajnokságig meghosszabbították a szerződését. Vele a válogatott kijutott a tavalyi vb-re, de ott már a csoportkörben búcsúzott.

A jelenlegi Európa-bajnoki selejtezősorozatban az oroszok hat meccsen szerzett nyolc ponttal csoportjuk harmadik, pótselejtezőt érő helyén állnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik