C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.24. 16:54
null
Portugál öröm a köbön (Fotó: AFP)
A Konföderációs Kupa A-csoportjának záró fordulójában a már biztos kieső Új-Zéland és a továbbjutás kapujában álló Portugália találkozott. Előbbi még sohasem nyert, idén debütáló ellenfele pedig még nem szenvedett vereséget a Konföderációs Kupák történelme során. Ezen sorozatok nem változtak a meccs után sem, amelyet Portugália 4–0-ra nyert meg, míg a 75. válogatott találatát szerző Cristiano Ronaldo beérte Kocsis Sándort a válogatottbeli gólok számát tekintve.

A Konföderációs Kupa csoportküzdelmeinek harmadik fordulója előtt csak az volt biztos az A-csoportban, hogy Új-Zéland válogatottja biztosan kiesik. A regnáló óceániai bajnok a tét nélküli mérkőzésen szerette volna megmutatni, hogy nem véletlenül jutott el az oroszországi tornára, és az első tíz percben Anthony Hudson csapatának sikerült is néhányszor eljutnia a portugálok kapujáig.

Az első negyedórát követően aztán fokozatosan átvette az irányítást az Európa-bajnok, amit a szaporodó helyzetei is jeleztek – köztük Cristiano Ronaldo kapufán csattanó fejesével. A 33. percben is a portugálok legnagyobb sztárja került reflektorfénybe, amikor vezetéshez juttatta együttesét, miután értékesítette a Danilo Pereira lerántásáért megítélt büntetőt.

Ez volt CR7 75. gólja a válogatott mezében, amivel beérte a válogatott gólok számát tekintve a nemzeti mezben ugyanennyiszer eredményes Kocsis Sándort, így most már együtt állnak az európai örökrangsor második helyén, Puskás Ferenc mögött..

Néhány perc múlva Bernardo Silva megduplázta a portugál előnyt, így nyugodtan mehetett a szünetre Fernando Santos gárdája, amelynek vezetéséhez semmi kétség sem férhetett

A második játékrész kicsit lassabban kezdődött, ám negyedóra játék után egy új-zélandi helyzetre tíz percen belül három portugál válasz érkezett – és az óceániaiak ekkor már egyre többször lehettek hálásak a nagyokat védő Stefan Marinovic kapusnak.

Mindent azonban ő sem háríthatott, tíz perccel a vége előtt André Silva szép szólójánál, majd a ráadás perceiben Nani távoli lövésével szemben tehetetlen volt maga is. Új-Zéland számára a szimpatikus vesztes szerepe jutott ma, és ugyan közel járt a szépítéshez, végül ez (is) elmaradt.

Portugália csoportelsőként került a legjobb négy közé, és a B-csoport 2. helyezettjével mérkőzik majd a döntőbe jutásért.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ, A-CSOPORT
Új-Zéland–Portugália 0–4 (0–2)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion
V: Mark Geiger (amerikai)
Új-Zéland:
Marinovic – Ingham, Boxall, Durante (Smeltz, 73.), Smith, Doyle – McGlinchey (Tuiloma, 36.), Rojas, Thomas – Lewis (Barbarouses, 65.), Wood. Szövetségi kapitány: Anthony Hudson
Portugália: Rui Patrício – Semedo, Pepe, B. Alves, Eliseu – Danilo Pereira, Moutinho, Bernardo Silva (Pizzi, 46.), Quaresma (Gelson Martins, 84.) – André Silva, C. Ronaldo (Nani, 68.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: C. Ronaldo (33. – 11-esből), Bernardo Silva (38.), André Silva (80.), Nani (91.)

A csoport másik mérkőzésén
MEXIKÓ–OROSZORSZÁG 2–1 (1–0) – ide kattintva elolvashatja a mérkőzés tudósítását!
Kazany, Kazany Aréna

Gólszerző: Araujo (30.), Lozano (52.), ill. Szamedov (25.)
Kiállítva:
Zsirkov (68., Oroszország)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Portugália3
2
1
7–27
2. Mexikó3
2
16–47
3. Oroszország3
12
3–33
4. Új-Zéland3
3
1–80

 

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

93. perc: Vége a mérkőzésnek! Portugália csoportelsőként került a legjobb négy közé!

91. perc: Nani szerezte a negyediket! A csereként beállt támadó 15 méterről lőtt a bal alsóba, 0–4!

90. perc: Három perc lesz a ráadás.

88. perc: Óriási új-zélandi helyzet! Egy beadás után Boxall lőtt az ötös oldaláról, Rui Patrício némi nehézség árán tudott védeni.

87. perc: A portugál kapus ápolása miatt állt a meccs két percig.

85. perc: Az első új-zélandi szögletet Thomas harcolta ki, Rojas végezte el, és Rui Patrício sérült meg utána.

84. perc: Gelson Martins érkezett Quaresma helyére.

82. perc: Ingham kapott sárgát, akasztotta Pizzit.

80. perc: Három a különbség! André Silva szép szólóval tört be a tizenhatoson belülre, majd az ötös jobb sarkáról a hosszú felsőbe bombázott, 0–3!

79. perc: Pizzi osztott ki egy kötény, amivel egyben Nani elé is játszott, ő berobogott a tizenhatoson belülre, majd némi totyorgás és tétova tánclépés után csúnyán akapu bal oldala mellé csavart...

77. perc: Eliseu megmutatta Woodnak, hogy is kell ezt: 26 méterről, kissé jobbról igencsak életerős lökettel kínálta meg Marinovicot, aki biztos kézzel fogta a labdát.

76. perc: Egy új-zélandi kontra végén Wood próbált 30 méterről túljárni Rui Patrício eszén – önbizalom hiányban mondjuk nem szenved...

73. perc: Durante helyén Smeltz a folytatásban.

70. perc: Megint Marinovic! Semedo átadása után Nani lőhetett középről, 12 méterről, a labda egy védőn megpattant, de Marinovic még így is szögletre tudta menteni a helyzetet.

69. perc: Barbarouses kapott labdát a tizenhatoson belül középen, lőtt is, a labda azonban Pepén lelassult, így Rui Patrício védett.

68. perc: CR7 számára vége a mai munkanapnak, Nani váltotta.

67. perc: Barbarouses tört be a tizenhatoson belülre, de belebonyolódott a saját cseleibe, így Semedo szerelni tudta.

65. perc: Új-zélandi csere: Barbarouses váltotta Lewist.

64. perc: Marinovic-bravúr! André Silva lépett ki ziccerben, egyedül, rávezette Marinovicra, lőtt is, de a kapus óriási bravúrt bemutatva védett!

63. perc: Rojas ívelt szabadrúgásból, balról a kapu elé, Rui Patrício messzire kifutva húzta le a labdát.

61. perc: Itt a válasz! Semedo beadása után CR7 fejelt hét méterről, Marinovic nagyot védve mentett.

59. perc:Óriási új-zélandi helyzet maradt ki! Doyle balról laposan centerezett, a labda elsuhant Bruno Alves és Rui Patrício között, a hosszú oldalon érkező Wood estében lőtt is, de a visszaérő kapus a gólvonalról ki tudta még rúgni a labdát!

58. perc: Rojas beadását húzta le a kapujából kirobbanó Rui Patrício.

55. perc: Pepe kapott sárga lapot , Doyle-t rúgta meg kíméletlenül, köze nem volt a labdához. Pepe így biztosan nem játszhat az elődöntőben.

53. perc: Quaresma adott középre szögletet ismét, a veszélyesen csavarodó labdát ezúttal is hatástalanította a védelem.

52. perc:Mexikó vezet a másik meccsen.

50. perc: Quaresma harcolt ki majd adott be egy szögletet, de a védők magabiztosan hárították a beadás jelentette légi veszélyt.

48. perc: Bernando Silva a kispadra azért kijött, egy jeges tömlővel a bokáján üldögélve figyeli a mérkőzést.

46. perc: Bernando Silva nem jött a második félidőre, Pizzi viszont igen.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés.

1. FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek.

45. perc: Kettő perc lesz a hosszabbítás.

43. perc: Boxall és André Silva találtak egymásra, ám perlekedésükről a játékvezető nem is vett tudomást. Halkan jeleznénk, Silvának valamitől hosszában kiszakadt a meze a hóna alatt...

40. perc: Újabb portugál szöglet, de Geiger játékvezető belesípolt, Danilót látta szabálytalannak.

39. perc: A gólszerző nem ilyen gólörömre vágyott... Ápolást kért, miután Doyle hátulról csúnyán rácsúszott.

38. perc: Ott a második! Eliseu robogott el az alapvonalig a bal oldalon, laposan középre passzolt, az érkező B. Silva pedig 5 méterről a kapu középébe passzolt, 0–2!

37. perc: Akkor most a szabadrúgás, amelyből nem alakult ki gólveszély. Kár volt rá várni.

36. perc: Csere! McGlinchey helyén Tuilloma.

35. perc: Eliseut borította fel Ingham, portugál szabadrúgás a tizenhatos bal sarkától. De előtte...

33. perc:Cristiano Ronaldo magabiztosan a jobb felsőbe helyezett, 0–1!

32. perc: 11-es Portugáliának! B. Silva szöglete után, Doyle volt szabálytalan, Danilót rántotta le!

29. perc: Két portugál szöglet egymás után, mindkettő veszélytelennek bizonyult.

28. perc:Egyenlített Mexikó.

26. perc: Portugál kapufa! Ronaldo most egy balról érkező beadásra robbant be, 6 méterről fejelt, Marinovic már verve volt, a labda a keresztlécről vágódott ki a mezőnybe.

25. perc:Közben vezetnek az oroszok a csoport másik meccsén.

24. perc:Portugál helyzet! Quaresma jobbról jól tekerte középre a labdát,CR7 10 méterről fejelt, a kapu közepében álló Marinovic lehajolva fogta.

23. perc: Semedo beadása Doyle-ról vágódik szögletre. Bernardo Silva jöhet az első szöglettel, aztán gyorsan ismételhet egy kisszöglet után. Ezt meg Ingham fejelte ki oldalra.

22. perc: Ronaldo indította André Silvát, de kicsit hosszúnak bizonyult számára, Marinovicé lett a labda.

21. perc: Semedo is besárgult. Késve csúszott oda Doyle-nak.

19. perc: Eliseu balról ívelt középre, André Silva fejesében azonban nem volt erő, csemege Marinovicnak.

19. perc: Lewis kapta a meccs első sárga lapját. Feltartotta az előretörő Eliseut.

16. perc: Bernardo Silva nyargalt Moutinho passzára, de Thomas nagyon határozottan – és szabályosan – kitette a középpályást az alapvonalon túlra.

15. perc: Quaresma próbált szólózni a tizenhatos bal oldalánál, de Boxall vezetésével bedobásra tisztázott az új-zélandi védelem.

14. perc: Lewis passza után Woodot állította meg lesen a játékvezető.

12. perc: Semedo próbálkozott egy perc alatt kétszer is beadni jobbról, de előbb Durante fejelte ki, majd Smith tisztázott.

9. perc: Smith picit magasra emelte a lábát, stoplijával elérte Danilo homlokát. Rövid ápolás után folytatni tudta a játékot a portugál.

7. perc: Bernardo Silva mélységi beadása picit hosszúnak bizonyult Cristiano Ronaldo számára.

6. perc: Az első helyzet! Ingham jobbról érkező beadása Woodot találta meg középen, átvette, majd rá is fordult, Rui Patrício azonban könnyedén védte a lövést.

4. perc: Eliseu balról próbálkozott egy beadásszerű kapura lövéssel, de középen nem volt társa, meg le is csúszott a labda a lábáról, Marinovicnak könnyű zsákmány volt.

2. perc: André Silva szaladt lesre.

1. perc: Portugália kezdte a mérkőzést.

ÉRDEKESSÉGEK

Számolgassunk: Portugália továbbjut, ha pontot szerez – a másik meccs eredményétől függetlenül. Amennyiben kikap, még akkor is továbbjuthat, ha a másik mérkőzés nem döntetlen, míg ha a másik összecsapás döntetlen, kiesik, mivel a gólkülönbsége szükségszerűen rosszabb lesz, mint a jelenleg harmadik Oroszországé, s így a harmadik helyre esik vissza.

Velünk egy időben zajlik a csoport másik találkozója: Mexikó–Oroszország

A mexikóiak 2–2-es döntetlent játszottak az első körben Portugáliával (az utolsó pillanatokban mentettek pontot), míg Új-Zéland 2–0-ra kikapott Oroszországtól. A második körben a portugálok 1–0-ra megverték Oroszországot, Új-Zéland pedig 2–1-es vereséget szenvedett Mexikótól, amivel biztossá vált a kiesése.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Mexikó2114–34
2. Portugália211
3–24
3. Oroszo.211
2–13
4. Új-Zéland22
1–40

Fernando Santos valamivel ismertebb név a világfutballban, mint új-zélandi padon ülő angol kollégája: a portugálok mestere portugál bajnok és kupagyőztes (kétszer is) a Portóval, az AEK Athénnal Görög Kupa-győztes, ráadásul a helléneknél megválasztották a 2000-es évtized legjobb edzőjének. A görög válogatottat a 2012-es Eb-n és a 2014-es világbajnokságon is továbbjuttatta a csoportjából, majd átvette a portugálokat, akikkel tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot.

Anthony Hudson, Új-Zéland szövetségi kapitánya kimondottan izgalmas figura – mindössze 36 éves, ám már két nemzetközi tornán is győztes hadvezérnek nevezhette magát, ráadásul két különböző nemzeti csapat élén: 2015-ben Bahrein U23-as csapatával megnyerte a korosztályos Öböl-kupát, 2016-ban pedig Új-Zélanddal diadalmaskodott az Óceánia-bajnokságon.

Portugália nemzeti csapata nemcsak Új-Zélanddal nem mérkőzött eddig sosem, de még az Óceániai Labdarúgó-szövetségbe tartozó egyetlen felnőttválogatottal sem találkozott.

Új-Zéland eddig 35 alkalommal játszott UEFA égisze alá tartozó válogatott ellen, és három győzelem (Grúzia, Izrael, Szerbia), valamint hét döntetlen mellett 25 vereséget szenvedett – közte hármat a magyar válogatottól.

Az örökmérleg kérdését viszonylag gyorsan le tudjuk rendezni: a két együttes korábban még sohasem találkozott egymással, így a mai lesz az első Új-Zéland–Portugália meccs a futballtörténelem során.

Hogy mi az értelme ennek a kupának? ITT A VÁLASZ EGY REMEK SZABADOS-BLOGBAN, avagy a Konfigurációs Kupa.

Tornabeharangozó ITT!

A TORNA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETI!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik