FIFA: Sepp Blatter exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak!

Vágólapra másolva!
2017.03.23. 22:56
null
Sepp Blatter két éve dicstelenül távozott a FIFA elnöki székéből (Fotó: MTI/EPA/Ennio Leanza)
Negyvenkét éven át vezette a FIFA-t, előbb főtitkárként, majd elnökként, s közben a futball az egész világ kedvenc játéka lett, elvitte a világbajnokságot Ázsiába, majd Afrikába, befolyása nagyobb volt, mint sok állam- és kormányfőé. Sepp Blatter két évvel ezelőtt mégis dicstelenül, hatalmas felháborodás, ügyészségi és FBI-vizsgálatok, médiabotrány közepette távozott a FIFA elnöki székéből néhány nappal azután, hogy nagy többséggel ötödik ciklusára is megválasztották, és másfél milliárd dollár tartalékot hagyott a kasszában, amelyet egykor üresen vett át. A Nemzeti Sportnak exkluzív interjút adott Blatter.

Törvénytelenséget nem tudtak rábizonyítani, de még évekig eltiltását tölti, mert a FIFA egykor általa létrehozott etikai bizottsága felfüggesztette, fellebbezését pedig elutasította a nemzetközi Sportdöntőbíróság. A 81 éves svájci sportdiplomata továbbra is aktív, könyvet írt, előadásokat tart és harcol az igazáért, mert mint mondja, az igazság végül győz, és sikerül mindent tisztáznia. A sajtó megkereséseit rendre visszautasítja, de a Nemzeti Sporttal kivételt tett, lapunk főszerkesztőjének exkluzív interjút adott, amelyet teljes egészében pénteken megjelenő lapszámunkban olvashatnak, de addig is egy kis ízelítő a beszélgetésből:

– Miért borult a háttéralku?
A 2022-es világbajnokság ügyében Nicolas Sarkozy francia elnök közbelépett Michel Platini révén. Ez négy szavazatot megváltoztatott.

És a már történelmi szavazáson 14:8-ra nyert Katar az amerikaiak előtt.
– Igen, ha négy szavazó másként szavaz, akkor 12:10-re az Egyesült Államok nyert volna.

És akkor talán még ma is Blatternek hívnák a FIFA elnökét.
– Valószínűleg. Álmomban sem gondoltam akkor, 2010-ben, hogy a döntésnek ilyen következményei lesznek 2015-re.

Nemcsak a 2018-as és 2022-es vb odaítéléséről, hanem az ellene folytatott vizsgálat legmegalázóbb részleteiről, a Közös szenvedély című filmről, a magyarokról, a futball jövőjéről, a Barca–PSG meccsről és kedvenc vb-jéről is beszélt lapunknak a volt FIFA-elnök. Keresse a teljes, kétoldalas exkluzív interjút Sepp Blatterrel a pénteki Nemzeti Sportban!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik