FIFA: éles kritika Infantinónak az elnökjelöltek vitáján

Vágólapra másolva!
2016.02.12. 14:00
Éles vita alakult ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjára pályázó jelöltek között Miamiban, ahol az ötből négyen az észak- és közép-amerikai régió szövetség (CONCACAF) tagjainak mutatták be terveiket.

A bahreini Salman bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) elnöke, valamint a francia Jérome Champagne is kritizálta Gianni Infantinónak, az európai szövetség (UEFA) svájci főtitkárának azon tervét, amely szerint megválasztása esetén 40 csapatosra bővítené a világbajnokság mezőnyét.

„Több indulót ígérni a világbajnokságokra az elnökválasztási kampány alatt nem professzionális” – mondta Salman sejk a sajtónyilvánosság előtt megtartott ülésen. A bahreini sportvezető hangsúlyozta, minden változtatásnak alaposan megtervezettnek és széles körűen támogatottnak kell lennie ahhoz, hogy bevezessék.

Champagne még élesebb kritikát fogalmazott meg Infantino terveit illetően. „Az én programom nem füstből és tükrökből áll. Tények szerepelnek benne, s nem olyan gondolatok, mint a negyvencsapatos világbajnokság, amely mint tudjuk, nem központi kérdés a tagszövetségek számára” – fogalmazott Champagne. Hozzátette, a 32 csapatos vb-k rendezése is költséges és nehéz, a versenynaptár pedig már így is túlzsúfolt.

„Izgalmas lenne még nyolc ország részvétele a világbajnokságokon – védte meg javaslatát Infantino. – Fellendítené a versengést és a reklámokat is: több csapat, több mérkőzés, több bevétel.”

A svájci sportvezető ismertette azt a tervét is, mely szerint a FIFA bevételéből négyévente ötmillió dollárt osztana szét a tagszervezetek és 40 milliót a kontinentális szövetségek között. Egyúttal visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint a bevételek szétosztásával szavazatokat akarna vásárolni.

„Én nem veszek semmit. Ez nem az én pénzem, ez az önök pénze. A FIFA pénze az önök pénze, a nemzeti szövetségeké” – hangsúlyozta Infantino.

„Minden választásnál rengeteg ígéretet lehet hallani, de reálisan kell látnunk, mit tudunk teljesíteni” – mondta Salman sejk, s kifejtette, az olyan országok, mint Japán, Kína, Szaúd-Arábia, Németország, Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok nem szorulnak rá annyira a támogatásra, mint a kisebb országok.

A jelöltek kitértek a CONCACAF nehéz helyzetére is: a FIFA múlt hétfőn jelentősen csökkentette a CONCACAF és a dél-amerikai CONMEBOL támogatását a hónapokkal ezelőtt kirobbant korrupciós botrányok miatt. A két kontinentális szövetség elleni eljárás keretein belül már 41 embert gyanúsítanak különböző bűncselekmények elkövetésével az Egyesült Államokban. A vád szerint számos magas rangú tisztviselő fogadott el kenőpénzt latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítéséért. A hatóságok zsarolás, pénzmosás és csalás miatt indítottak nyomozást ellenük.

ƒ„Az önök szövetsége nem oka, hanem áldozata a FIFA problémáinak” – vélte Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja, aki szintén pályázik a nemzetközi szövetség elnöki posztjára. Al-Husszein szerint a FIFA vezetőinek romlottsága kihatott az egész szervezetre, s a CONCACAF-ra kirótt pénzmegvonás kollektív büntetés volt. Mint mondta, ő felháborodott, mikor hallott a döntésről.

A CONCACAF-zóna 35 szavazattal rendelkezik a február 26-i elnökválasztáson, mellyel kapcsolatban nem fogalmaz meg egységes állásfoglalást a kontinentális szövetség.

„Minden ország saját maga hozhatja meg a döntést arról, hogy kit támogat – nyilatkozta Victor Montagliani, a kanadai szövetség elnöke. – A CONCACAF végrehajtó bizottsága nem fog kiadni közleményt arról, hogy melyik jelöltet támogatja.”

Január végén hét tagállam – Costa Rica, Salvador, Honduras, Panama, Guatemala, Belize és Nicaragua – jelezte, hogy Infantinót támogatja. A svájci sportvezető ezen túl az európai tagországok, köztük Magyarország támogatását is élvezi, s felsorakozott mögötte tíz dél-amerikai szövetség is, valamint támogatásáról biztosította a szavazati joggal nem rendelkező ECA is, amely az európai labdarúgóklubokat tömöríti.

A FIFA elnöki posztjára pályázó ötödik jelölt, Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember nem vett részt az ülésen.

A FIFA eddigi elnökét, a svájci Joseph Blattert – az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan – a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik