Egyesülhet Déllel Észak: összamerikai Copa América jöhet

Vágólapra másolva!
2010.10.07. 07:59
null
Egyesülhet az amerikai kontinens labdarúgása – legalábbis felvetődött a közös kontinensviadal rendezése <br />(Fotó: Action Images)
Egyes&uuml;lt &aacute;llamokbeli &eacute;s brazil lap&eacute;rtes&uuml;l&eacute;sek szerint az &eacute;szak- &eacute;s k&ouml;z&eacute;p-amerikai, valamint karibi labdar&uacute;g&oacute;-sz&ouml;vets&eacute;geket t&ouml;m&ouml;r&iacute;tő CONCACAF hivatalosan is k&eacute;rte a d&eacute;l-amerikai CONMEBOL-t, hogy csapatai csatlakozhassanak a Copa Am&eacute;rica mezőny&eacute;hez. A torn&aacute;t Copa Am&eacute;ricasra nevezhetik &aacute;t, a terv szerint 16 csapatos lenne.

Összamerikai labdarúgótorna lehet a 2015-ös Copa América, immár Copa Américas néven – legalábbis akkor, ha a dél-amerikai CONMEBOL rábólint a CONCACAF javaslatára.

Az észak- és közép-amerikai szövetség tizenhat csapatos kontinenstornát javasol a jelenlegi, tizenkét csapatos rendszer helyett, melynek két meghívott válogatott is a tagja. A tizenhat csapatból tíz természetesen a „hagyományos" dél-amerikai szereplők közül kerülne ki, a CONCACAF-csapatok hat helyet kapnának.

A tervek létezését a CONCACAF főtitkára, Chuck Blazer megerősítette a Sports Illustratednek. A sportvezető elmondta: az ötlet már négy vagy öt éve felvetődött, de akkor nem kapott elégséges támogatást. A brazil O Globo úgy tudja, már hivatalosan is beadták a CONMEBOL-nak a változtatási javaslatot.

Blazer jelezte: mivel jelenleg az Arany-kupa (a CONCACAF-országok kontinenstornája) a zónába tartozó szövetségek legfőbb bevételi forrása, egy esetleges pánamerikai tornánál figyelembe kell venni a kisebb országok érdekeit is. Az Arany-kupát jelenleg a páratlan években rendezik meg, a Copa Américát pedig 2007-ben négyéves ciklusokra „állították át". A következő Copa Américát 2011-ben még a hagyományos rendszerben rendezik, összamerikai tornára legkorábban 2015-ben kerülhet sor.

A Copa América a világ jelenlegi legrégebbi válogatott labdarúgótornája, 1916 óta rendezik meg (az 1910-es kiírás még nem volt hivatalos). A Dél-Amerika-bajnokság néven indult viadalt 1975 óta hívják Copa Américának, 1993 óta a 10 dél-amerikai válogatotthoz két meghívott is csatlakozik. Mexikó már állandó résztvevőnek számít, a legnagyobb közép-amerikai labdarúgóhatalom mellett még Costa Rica, Honduras, Japán és az Egyesült Államok vendégszerepelhetett a Copa Américán.

Meghívottak vettek már részt az 1963 óta tartandó Arany-kupán is, a CONCACAF-országok seregszemléjén: Brazília, Kolumbia, Peru és Dél-Korea is szerepelt ott korábban. Érdekesség, hogy „címegyesítést" nem sikerült soha végrehajtani, tehát sohasem nyerte meg ugyanaz a válogatott a Copa Américát és az Arany-kupát is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik