Dzeko bombagóljával tornagyőztes a Manchester City

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.27. 16:30
null
A Manchester City kapuját őrző Pantilimon a hajrában nagyot mentett (Fotó: Action Images)
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Manchester City Edin Dzeko bombagóljával 1–0-ra legyőzte a Sunderlandet az Ázsia-kupa döntőjében. A találkozó krónikájához tartozik, hogy a bosnyák támadó egy tizenegyest is elhibázott a második félidőben. A harmadik helyért vívott mérkőzésen a Tottenham a triplázó Jermain Defoe vezérletével 6–0-ra legyőzte a kínai ligaválogatottat.

DÖNTŐ

Parádésan kezdett a legutóbbi kiírás ezüstérmese, hiszen már a 9. percben megszerezte a vezetést, Yaya Touré beívelt labdáját a védők csak Dzekóig tudták kifejelni, a bosnyák támadó pedig 18 méterről, kapásból, elemi erővel a kapu bal oldalába ágyúzott (1–0).

A Pantilimon – Zabaleta, Kompany, Nasztaszics, Clichy – Milner, J. García, Y. Touré, David Silva – Dzeko, Negredo kezdő tizeneggyel felálló manchesteriek az utóbbi két játékos vezérletével folyamatosan nyomás alatt tartották Mannone kapuját, de a spanyol egy parádés átvételt követően 12 méterről nagy helyzetben a léc fölé ágyúzott.

Az első fél óra végéhez érkezve ismét a bosnyák támadó került helyzetbe a tizenhatosnál, de próbálkozása után a labda Mannone kezében halt el.

Az óriási esőzés következtében a második félidő elejére már merő sár volt a pálya közepe, a játék pedig kevés szépséget hozott a fordulás után.

A 65. percben aztán növelhette volna előnyét a manchesteri csapat, egy kezezés után büntetőhöz jutott, de Dzeko – talán a rossz talaj miatti gyenge kitámasztás miatt – a bal felső fölé-mellé lőtt.

A 71. percben Dzeko kapott labdát a bal oldalon, betört a tizenhatoson belülre, de beadása hosszú lett Negredónak – ha kapura akarta, akkor meg elkerülte a bal alsót (konkrétan a pálya másik oldalán kötött ki) –, majd Navas 20 méteres lövését Westwood védte a bal alsónál.

Negyedórával a vége előtt Nasztaszics sérült meg, látszólag súlyosan – hordágyon kellett levinni a pályáról, ahonnan a szerkezettel ki is vitték a még mindig rajta fekvő játékost.

A 77. percben ziccerben fordulhattak a manchesteriek, Navas már a kapus mellett is ellőtt, de a kapu közepébe tartó labdát a visszafutó Gardner kivágta a gólvonal elől.

A hajrában Larsson révén került legközelebb az egyenlítéshez a Sunderland, 21 méteres, középről elvégzett szabadrúgását azonban Pantilimon a jobb alsónál vetődve hárította, így a manchesteriek végül második mérkőzésüket is 1–0-ra behúzva megnyerték a tornát.

A BRONZMÉRKŐZÉSEN

Az első negyedóra végén megszerezte a vezetést a Tottenham: Dembele játszott Dempseyhez a bal oldalon, ő sarokkal visszatette a labdát Rose-nak, az ő beadása után Sean Ceről a saját kapujába pattant a labda (0–1).

Bő fél óra játék után már kétgólosra duzzadt a vendégelőny, Defoe bal oldali beadása után Demspey passzolt az ötös előteréből a bal alsóba (0–2).

Az első játékrész végére aztán eldőltek a lényegi kérdések, Walker távoli szabadrúgása után a védőkről pont Defoe elé pattant a labda, ő pedig hét méterről a jobb alsóba terelte (0–3).

Az 54. percben Defoe duplázott. Bár a hazai kapus könnyedén elérte a rárontó támadó és az őt követő védő kíséretében a labdát, azt pont az angol játékosba rúgta, akiről a kapu felé pattant, neki pedig már csak az üresen maradt hálóba kellett terelnie (0–4).

A 80. percben megszületett Defoe harmadik, a Tottenham ötödik gólja is, Sigurdsson parádésan, külsővel indította a bal szélen meginduló támadót, aki a tizenhatoson belülre érve, nyolc méterről a jobb alsó sarokba passzolt (0–5).

Egy öngólesélyes megmozdulást még megúsztak a kínaiak, de Townsend 17 méteres szabadrúgását már nem, jobbról a jobb alsóba tekert, megszerezve az angolok hatodik gólját, majd nem sokkal később Llorisnak kellett bravúrt bemutatnia, de a levegőben úszva szögletre tornázta a jobb felső irányába tartó labdát (0–6).

Az özönvízszerűen szakadó esőben több találat már nem esett, a Tottenham így is könnyedén nyerte meg a harmadik helyért vívott mérkőzést.

ÁZSIA-KUPA
DÖNTŐ
Manchester City (angol)–Sunderland (angol) 1–0 (1–0)
Gólszerző:
Dzeko (9.)
A 3. HELYÉRT
Kínai ligaválogatott–Tottenham (angol) 0–6
(0–3)
Gólszerző: Ce (14. – öngól), Dempsey (34.), Defoe (45., 54., 80.), Townsend (87.)

EMLÉKEZTETŐÜL – AZ ELŐDÖNTŐ EREDMÉNYEI
Tottenham (angol)–Sunderland (angol) 1–3 (1–1)
Gólszerző: Sigurdsson (28.), ill. Cabral (34.), Wes Brown (64.), Karlsson (80.)
Manchester City–Kínai ligaválogatott 1–0 (1–0)
Gólszerző: Dzeko (21.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik