DAC: átadták a Mol Labdarúgó Akadémiát – képgaléria, videó

BODNÁR ZALÁN (DUNASZERDAHELY)BODNÁR ZALÁN (DUNASZERDAHELY)
Vágólapra másolva!
2018.11.16. 14:24
Gyönyörű akadémia épült Dunaszerdahelyen, és ahol korábban a fű sem nőtt, ott manapság már az erő tölti be a falakat, az utánpótláskorú futballisták pedig tíz pályán gyakorolhatnak.
TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT A FOTÓRA KATTINTVA!
TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT A FOTÓRA KATTINTVA!

Mindenki lehetetlennek vélte mindaddig, míg valaki meg nem csinálta” – ezt a Nelson Mandelától származó idézetet hívta segítségül Világi Oszkár, a Dunaszerdahelyi AC többségi tulajdonosa, mielőtt hivatalosan átadták pénteken a csallóközi klub új utánpótlás-nevelési központját, a Mol Labdarúgó Akadémiát.

„EGY VÉRBŐL VALÓK VAGYUNK”

Orbán Viktor miniszterelnök többek között az alábbi gondolatokat osztotta meg a dunaszerdahelyi akadémia avatóján tartott ünnepi beszédében.

Adjunk hálát a Jóistennek, hogy olyan időben lehetünk most alkotóerőnk csúcsán, amikor nemcsak bajokat lehet elhárítani, hanem alkotni is valamit. Minden építőmunkához kétféle stabilitás kell: gazdasági és politikai. Dunaszerdahelyen, úgy látom, most mindkettő megvan. Az önök csapata és akadémiája nagy utat tett meg, és ma joggal érezhetjük, hogy mérföldkőhöz érkezett.

Épp a magyar állandó értekezletről jövök, amelyen azt a döntést hoztuk, hogy 2019 legyen a határon túli magyar gyerekek éve. Úgy gondoljuk, hogy a magyarság és a régió sorsa attól függ, össze tudunk-e fogni, hogy egészséges gyerekeket neveljünk. A sport kiváló kapocs a Kárpát-medence népei és országai között. Ez az akadémia a magyar és szlovák fél közös elhatározásának és akaratának eredménye. Ez az összefogás felerősíti az itt élő népek hangját a brüsszeli arénákban is. A sport összeköt minket, és becsületes erőpróbákra biztat. A sportban a legszebb módon egyesül a harci szellem, a közösségi érzés és a tisztelet kultúrája. Ma sokan vannak, akik szerint a sport nem fontos, de fontosabb, mint valaha volt. Megtanít alázatra, hűségre. Becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni. Topolya és Csíkszereda után ez harmadik akadémia a határon túl, de a sornak nincs vége, építkezünk többek között Sepsiszentgyörgyön, Munkácson, Lendván, Révkomáromban, Galántán, Rimaszombaton, Érsekújváron is. Mert egy vérből valók vagyunk.”

A háttérben a munkagépek még az utolsó simításokat végezték, szorgos munkáskezek épp az utolsó göröngyök egyengetésén dolgoztak, de áll és használatra kész egy újabb határon túli, magyar kötődésű futballklub akadémiája. A Kárpát-medencei átfogó akadémiai együttműködési rendszer keretében sorra születnek meg ugyanis a környező országokban a magyar kötődésű klubok akadémiái Csíkszeredától Topolyáig, tavaly óta kormányhatározat teszi lehetővé a határon túli magyar állami sportfejlesztéseket, amelyek az infrastruktúrát és az utánpótlást segítik, s amelyeket magánberuházások is kiegészítenek.

A DAC új létesítménye ráadásul nemcsak a régió, de Szlovákia legnagyobb és legmodernebb akadémiája. Tizennyolc hektáron, 26 ezer négyzetméteres területen tíz futballpálya van, ezek közül hét füves, három műfüves, a füvesek közül kettő fűthető is, és a tíz standard méretű pályán kívül elkészült még három speciális pálya (a futballpályák összesen tíz hektárt tesznek ki a tizennyolcból). Százezer tonna, vagyis ötvenezer teherautónyi követ, kavicsot és homokot kellett hozzá a helyszínre, a Bécsi út és a Karcsai út által határolt területre szállítani. Ám nem csupán a fiatalok használhatják a létesítményt, a DAC élvonalbeli felnőttcsapata is itt tartja majd az edzéseit.

Miután évekkel ezelőtt az Európai Unió döntése után itt bezárták a környéknek munkát adó cukorgyárat, errefelé kis túlzással a fű sem nőtt – mondta a klubtulajdonos. – Mi azonban mertünk nagyot álmodni. Ám ez csupán egy épületegyüttes. Fontosabb, hogy az az erő tölti be a falakat, amely a DAC-ból sugárzik.”

Németh Krisztián, a DAC ifjúsági sportigazgatója pedig hozzátette: „Amikor három és fél évvel ezelőtt Világi Oszkár a klub többségi tulajdonosa lett, lényegében még egy edzőpályánk sem volt, ahol a játékosok gyakorolhattak volna, sokszor a szomszédos falvakba kellett átmenni edzést tartani.”

Az akadémiai beruházás összköltsége 14 millió eurót tett ki, a klub önrésze mellett támogatóként hozzájárult a Magyar Labdarúgó-szövetség 2.1 milliárd forinttal, a szlovák futballszövetség félmillió euróval, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pedig 300 millió forinttal.

Világi Oszkár és Orbán Viktor az átadáson (Fotó: Török Attila)
Világi Oszkár és Orbán Viktor az átadáson (Fotó: Török Attila)

Az összefogás látványos eredményt hozott, hiszen az, aki végigjárja az új létesítmény lenyűgöző pályáit és épületeit vagy a legmodernebb edzőtermi gépekkel, szaunával, masszázsszobával és a modern futball már-már elengedhetetlen kellékeivel felszerelt öltözőit, maga is meggyőződhet erről.

A várossal együtt lélegző klub ünnepként élte meg a napot, ifjúsági futballtornával, mazsorettes tánccsoport fellépésével, a már a klub himnuszának tekinthető hazafias dal, az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című számának gyermekkórus általi érzelemdús előadásával. Az új akadémia szimbolikus kerámiakulcsait pedig Orbán Viktor miniszterelnök adta át a DAC korosztályos együttesei csapatkapitányainak.

Nem is olyan régen még a széthúzás és az ellenségeskedés volt a jellemző a Kárpát-medencében, de ma már mindenki látja, hogy az összefogással sokkal jobb eredményeket érhetünk el – mondta ünnepi beszédében a magyar kormányfő. – A sport összeköt minket, és becsületes erőpróbára biztat.”

Ennek jegyében mérkőzött meg egymással a nap zárásaként gálamérkőzés keretében a DAC és a román élvonalban az erdélyi magyarságot büszkén képviselő Sepsiszentgyörgy. A vendégek 3–2-es sikerével záruló találkozóról itt olvashatnak bővebben.

Magyar válogatott játékosokat nevelne a Mol Labdarúgó Akadémia

„AKI SEGÍT, ANNAK KÖSZÖNETET KELL MONDANI”

Hamarosan befejeződik a felnőttcsapat otthonául szolgáló Mol Aréna építése, elkészült a minden igényt kielégítő akadémia. Maradt még cél?
– Természetesen, hiszen mi csupán – persze ez sem kevés – annyit tudtunk tenni, hogy megteremtettünk minden feltételt a működéshez – válaszolta Világi Oszkár, a DAC többségi tulajdonosa. – A háttér megvan, most már a pályán is a legjobbnak kell lenni. Az első lépést megtettük, innentől a szakmai stábunk feladata, hogy jó futballisták kerüljenek ki innen.

– Hány növendék ismerkedik az akadémián a játék alapjaival?
– Háromszáz gyermekünk futballozik tizennégy korosztályos együttesben, ezek közül kettő lánycsapat. Amikor átvettem a klubot, ificsapataink a másodosztály alján szenvedtek, most minden együttesünk az élvonalban szerepel, és ebben a bő három évben kineveltünk harminc korosztályos válogatott labdarúgót.

A jövőben esetleg a magyar válogatott is profitálhat a Dunaszerdahelyen zajló utánpótlás-nevelő munkából?
– Bízunk benne, hogy így lesz. Kétirányú a folyamat: mi is vonzunk magyarországi területekről, mindenekelőtt Győr környékéről fiatal játékosokat az akadémiánkra, és nagy örömünkre szolgálna, ha idővel a magyar válogatottnak is tudnánk játékosokat adni. Büszkék voltunk rá, hogy csütörtökön is szerepelt a magyar nemzeti együttesben játékosunk, Kalmár Zsolt, míg Vida Máté U21-es válogatott, és Vida Kristopher is sokat tesz érte, hogy meghívót kapjon Marco Rossi szövetségi kapitánytól. Ők ugyan nem saját nevelésű játékosaink, de annak is el kell jöjjön az ideje.

– A DAC akadémiája nem kollégiumi rendszerű. Miért emellett a verzió mellett döntöttek?
Először mi is bentlakásos akadémiában gondolkodtunk, de aztán úgy döntöttünk, nem zárjuk el gyerekeinket a világtól. Lehetőséget ugyanakkor biztosítunk nekik a bentlakásra, a belvárosban van egy tizenöt szobás, harminc gyereket befogadni képes szállásunk, de nem tesszük kötelezővé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik