BACSKAI JÁNOS 2018.12.06 19:17 Frissítve: 2018.12.07 08:49

Amikor Sir Alex Ferguson kifogta a „Cole-királyt”

Felforgatta a futballvilágot a január végi Alexis Sánchez, Henrih Mhitarjan csere, pedig nem egyedülálló az effajta üzlet, a közelmúltból bizony számos magyar és nemzetközi példát találhatunk hasonlóra. Hogy melyik volt a legnagyobb, legérdekesebb csere a sportág történelmében? Erről természetesen majd a kedves olvasó fog dönteni.

Andy Cole-t nagy becsben tartották az MU sztárjai (Fotó: AFP)

 

Andy Cole a Newcastle Unitedtől a Manchester Unitedhez Keith Gillespie-ért és hatmillió euróért, 1995

No, és mi van az angolokkal? Kérdezhetnénk így a sorozat vége felé. Köszönik, megvannak, és cseréltek régebben meg mostanában is: 1995-ben például nagy port vert fel az Andy Cole-t és Keith Gillespie-t érintő üzlet, már csak azért is, mert a Cole-ért adott hatmillió akkori font (ez euróban 9.6 millió) és az egymillió font értékben beszámított barterjátékos összértéke brit átigazolási csúcsot jelentett!

Az érintett klubok a Cole-t megszerző, egyre jobb Manchester United és a pénz mellett Gillespie-vel vigasztalódó, akkoriban a mostaninál sokkal szuperebb Newcastle United voltak, a két egymás tenyerébe csapó menedzser pedig Sir Alex Ferguson és a kis óriás, Kevin Keegan.

Az eset érdekessége, hogy Ferguson pár hónap múlva megpróbálta visszacsalogatni Manchesterbe a saját nevelésű szélsőt, de sikertelenül, végül a fiatal David Beckhammel volt kénytelen pótolni az orosz Andrij Kancselszkiszt, a Cole-ért adott összeg pedig mai pénzben mókás: tízmillió euró alatti összegért vett az MU hét évre egy zseniális csatárt, aki ezt 121 góllal és jó tizedannyi gólpasszal hálálta meg...

A NYERTES? Kiütéssel az MU. Gillespie 1998 decemberéig maradt a „szarkáknál”, ezalatt hozott a konyhára 14 kanadai pontot, és később 3.5 millió euróért adták el, ugyanakkor Cole az MU-val a temérdek gólja mellett (vagy pontosabban azért is) ötszörös bajnok, valamint kétszeres FA-kupa- és egyszeres Bajnokok Ligája-győztes lett – majd 12.2 millió euróért eladták a Blackburnnek.

Kenny majdnem kicsinálta magát! Sansom fénykorában és lepukkant alkoholistaként. Ma már szerencsére sínen van az élete (Forrás: mirror.co.uk)
A SOROZAT KORÁBBI RÉSZE
 Roberto Carlos és Zamorano; Dalmat, Reinaldo, Vampeta és Adriano esete
Christian Vieri Diego Simeonéért és sok-sok pénzért? Miért is ne?
 Defoe és a CM-csodagyerek, Van Vossen és a nagy orosz vb-tiszavirág
Amikor védőt cserélt a Chelsea és az Arsenal
Amikor a Milan odaadta az új Maldinit az új Rijkaardért
Amikor a Milan legendát nyert Brncicért és 18 millióért
Amikor a Real Madrid pár millióért és Nunezért kapott egy aranylabdást
A Juventus ezzel a cserével nagyon-nagyon megvezette az Intert


Plusz sok.
Az első nagyszabású angliai csere, amit megtaláltunk, 1970-re datálódik, amikor a már öregedő gólzsákot, a hatszoros gólkirály Jimmy Greavest a Tottenham 50 ezer font értékben beszámította a szintén világbajnok középpályás, Martin Peters árába a West Hamnél. A 200 ezres összvételár brit rekordnak számított akkor. Csak az érdekesség kedvéért: az első százezres futballista maga Greaves lehetett volna, de a Milan által 80 ezer fontért megszerzett csatárt a Tottenham 99 999 fontért vitte vissza Angliába, mert nem akarta, hogy nyomassza a csillagot a kerek számos rekord. Greaves az olaszoktól 15 ezres aláírási pénz után csak heti 140 fontot kapott (egy akkori font ma körülbelül 50-et ér), de előtte a Chelsea-nél télen heti nyolc, nyáron heti hét font volt a kezdő fizetése; igaz, akkor a legjobb angliai spílerek sem kerestek 1700 fontnál többet éves szinten...

Greaves a későbbi nagy fizetést rosszra fordította, saját bevallása szerint 1972-ben úgy berúgott, hogy csak 1977-ben józanodott ki (majdnem megdöntve ezzel Rejtő Jenő Wagner úrjának rekordját).

Clive Allen „csupán” egyszeres angol gólkirály, 1987-ből, de nem ezért került elő a neve, hanem mert 1980-ban az Arsenal klubrekordért, 1.25 millió euróért megvette őt a Queens Parktól, azonban hetek múlva elcserélte a Crystal Palace-szal a remek balhátvédre, Kenny Sansomra. Még egymillió fontot fizettek is az „ágyúsok” Sansomért, aki később szintén majdnem italba fojtotta az életét.

Abban az időben érdekesek voltak az Arsenal üzletei: amikor eladta Frank Stapletont a Manchester Unitednek, olyan nagy volt az egyetértés a felek között, hogy az egymillió eurós vételárat a bíróság határozta meg!

Neves angliai csereüzlet volt még a James Beattie, Kevin Davies ügy: 1998-ban Roy Hodgson Blackburnje 11.25 millió eurót fizetett a Southamptonnak a későbbi angol válogatott csatárért, Daviesért, az összeget pedig az akkor húszéves ék, Beattie játékjogával csökkentette (közel másfél millió euróval). Utóbbi sokáig maradt a „szenteknél”, sok-sok gól és esztendő után kilencmillió euróért távozott, míg Daviest egy pocsék idény múlva elcserélte a Rovers – a Southamptonnal! Ezúttal a norvég Egil Östenstad lett a csere-csatár, a Soton még rá is fizetett bő kétmillió eurót az újabb variára.

2014-ben a Tottenham Gylfi Sigurdssont, a Swansea Ben Daviest és Michel Vormot vitte táncba (keringőbe, naná), előbbi 10.1 millió euróra volt értékelve az üzletben – tavaly nyáron 49.4 millióért vitte el az Everton –; a védő Davies 12.65, a kapus Vorm 5.69 milliót ért a csere idején. Amit elbukott a Swansea a réven, bőven visszanyerte a vámon.

SOROZATUNKAT FOLYTATJUK!

2020.04.05 11:00:09

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Hosszú építkezés csúcsa lett volna a BL-győzelem, de a hazai uralom is örökké emlékezetes marad.

2020.03.14 18:24:03

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

MAJDNEM-TRANSZFEREK. A szó szerint nyugdíjas állás és ottalvó edző is aláírást ért. A Barca Haaland helyett Boatenget választotta.

2020.04.04 20:34:35

Minden más foci K. D.

Most Magyarország legtehetségesebb FIFA-játékosai pótolják a rangadókat!

2020.04.03 08:49:35

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Ami a nagy Cruyffnek nem ment játékosként, összejött edzőként: felépítette a Barca-katedrálist.