HIRDETÉS
HIRDETÉS
BACSKAI JÁNOS 2018.03.15 15:30 Frissítve: 2018.03.15 16:15

Amikor a Real Madrid feláldozta gólzsákját egy reménybeli klasszisért

Felforgatta a futballvilágot a január végi Alexis Sánchez, Henrih Mhitarjan csere, pedig nem egyedülálló az effajta üzlet, a közelmúltból bizony számos magyar és nemzetközi példát találhatunk hasonlóra. Hogy melyik volt a legnagyobb, legérdekesebb csere a sportág történelmében? Erről természetesen majd a kedves olvasó fog dönteni. Új sorozatunk a labdarúgás érdekes csereügyleteivel foglalkozik. Az első részben azt nézzük meg, hogyan került Roberto Carlos a Real Madridhoz.

HIRDETÉS
Zamorano (balra) nem keveredett rossz társaságba, Madonna után itt Carlos Valderramával (középen) és Enzo Francescolival barátkozik (Fotók: Reuters)RETRÓ CSERE: Roberto Carlos az Intertől a Real Madridhoz 3.5 millió euróért + Iván Zamoranóért (1996)

Mai szemmel olvasva mindenki azt hiszi, hogy a Real Madrid nagyon átverte az Intert ezzel a cserével, de a fiatalabbak kedvéért tisztázzuk, hogy a chilei csatár kora egyik legveszélyesebb támadója volt, viszonylag alacsony termete ellenére a légtér uraként rettegték az illetékesek, lásd a „Helikopter” becenevet.

A Zamoranónál hét évvel fiatalabb Roberto Carlosnak kifejezetten nem ment Milánóban, igaz, hol bal oldali középpályásként, hol szélsőként vagy karmesterként játszatta őt Roy Hodgson; Zamorano az egyre jobb Raúl miatt hajlott a váltásra, holott négy év alatt 101 gólt lőtt a királyi klub színeiben.

Roberto Carlos ugyan csak ritkán elevenítette fel Olaszországban a brazíliai, palmeirasos formáját, de a spanyolok még 3.5 millió eurót is fizettek az olasz klubnak a játékjogok cseréje mellett.

A NYERTES? A Real Madrid lett, berkeiben a kis brazil világklasszissá nőtt és minden elérhető trófeát megnyert, míg az egy idő után a 9-es mezét 1+8-ra cserélő Zamorano (aki a 9-est átengedte egy később érkező fiatal brazil csatárnak, bizonyos Ronaldónak) Milánóban négy és fél esztendőt húzott le, ám sokszor volt sérült, így csak 41 gólt ért el.

Interes brazilok egymás között: R. Carlos (balra) és Adriano

 

PLUSZ EGY. A kilencvenes évek végén a legnagyobb francia ígéretek közé tartozott a védekező középpályás Stéphane Dalmat, akiért az Olympique Marseille és a PSG is tízmillió eurón felül fizetett – aztán 2001 januárjában a párizsiak elcserélték őt az Interrel egy „fél” Vampetára. Remek csere volt: a sokszoros válogatott Vampeta még a nyáron elment a Flamengóhoz, és egy év múlva világbajnok lett, míg Dalmat két kölcsönjáték után ingyen a Racing Santanderé lett.

Formabontó módon a (fél) csere két másik fél cserévé szaporodott: mivel Vampeta játékjogának csak a fele lett a párizsiaké, tízmillió euró körüli értékben, a Flamengótól oda ellentételezés gyanánt Reinaldo, Milánóba pedig Adriano ment.

A PSG járt sokkal rosszabbul ezen a téren is, mert még kilencmilliót fizetett rá (minden értelemben) a végül csalódást okozó Reinaldóra, a milánóiak viszont megúszták a maguk támadóját pluszban jó négymillió euróból.

Reinaldo: Didier Drogba és Daniel Van Buyten bizony nagyobb volt
Milyen volt a milánói? Roberto Carlos és Vampeta

SOROZATUNKAT HAMAROSAN FOLYTATJUK!

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.17 12:18:32

Minden más foci nemzetisport.hu

„A kupában kapok lehetőséget, ott rúgom a gólokat, adom a gólpasszokat, előbb-utóbb csak kerettag leszek.”

2018.11.17 00:26:15

Minden más foci nemzetisport.hu

„A sport összeköt bennünket és becsületes versengésre buzdít, az európai civilizáció egyik legfontosabb építőköve.”

2018.11.14 15:52:32

Minden más foci BOROS MIKLÓS (Kolozsvár)

A Gazeta Sporturilornak a magyar kormány megerősítette, közvetlenül támogatja a klubokat.

2018.11.13 22:00:01

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nagy átka ez a flancos játékvezetői reform a világ labdarúgásának. A fene nagy digitalizálással, a túlszabályozás miatt az unalom gödrébe taszajtják a játékot.

HIRDETÉS
HIRDETÉS