Egy pöttöm óriás: Romário a döntőbe fejelte Brazíliát – vb-videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.13. 01:04
null
Romário apró termetű csatár volt, mégis fejjel verte meg a svéd védőket az 1994-es elődöntőben (Fotó: Action Images)
A labdarúgó-világbajnokság születésnapját ünnepeljük ma: 1930-ban ezen a napon, azaz július 13-án játszották le az első (két) vb-mérkőzést. Ugyanezen a napon két másik világbajnokságon (1950, 1994) kettőre csökkent az aranyérem-várományos csapatok száma, 1966-ban megkezdte vb-szereplését a magyar válogatott, míg 2014-ben negyedszer is világbajnokká avatták Németországot.

 

 

Lucien Laurent
Lucien Laurent

1930: AZ ELSŐ VB-GÓL ÉS AZ ELSŐ VB-GYŐZELEM A FRANCIÁKÉ

A montevideói Pocitos Stadion ma már nem létezik, ám emlékét nem csak az az ezer ember őrizte sokáig, aki lelátójáról 1930. július 13-án megtekintette a Franciaország–Mexikó mérkőzést.

Történelmi másfél óra volt ez, hiszen e találkozóval (és a párhuzamosan rendezett Egyesült Államok–Belgium összecsapással) kezdődött meg a mindössze 13 csapatos uruguayi torna, a labdarúgó-világbajnokságok ma is íródó sikertörténetének első fejezete.

A meccset a franciák nyerték meg, az első vb-gól pedig a francia Lucien Laurent-é lett. Ezt amolyan jutalomfélének is be lehetett tudni – ugyanis a több évtizedes vb-előkészítő munkában a francia sportdiplomaták, élükön Jules Rimet-vel, kulcsszerepet játszottak.

Az első napon máris alkalom nyílt kétgólos játékost ünnepelni, sőt a francia André Maschinot és az amerikai Bart McGhee személyében mindjárt kettőt is.

A belinkelt videón az idős Lucien Laurent (1907–2005) felidézi, hogyan született a történelmi gól, és elmeséli azt is, hogy sok-sok éven át sem ő, sem a világ nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget – a „legenda” a média és a futball fejlődésével született meg. VIDEÓ ITT!

Érdekesség, hogy Laurent 1935-ben, a mieink ellen 2:0-ra megnyert mérkőzésen volt utoljára válogatott.

VB 1930, URUGUAY – JÚLIUS 13.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Montevideo Franciaország–Mexikó 4:1
Montevideo Egyesült Államok–Belgium
3:0

 

Az aranykapu szélesre tárult
Az aranykapu szélesre tárult

1950: ÚJABB KIADÓS GÓLZÁPOR TÁPLÁLJA A BRAZILOK ARANYREMÉNYEIT

Az első brazíliai vb négyes döntőjének július 13-i játéknapján a két bivalyerős dél-amerikai válogatott legyőzte európai ellenfelét, így biztossá vált, hogy Brazília vagy Uruguay lesz a második világháború utáni első világbajnok.

Igazából persze szinte mindenki a spanyolokon – és korábban a svédeken is – átgázoló brazilokban látta a későbbi győztest. A házigazdák valósággal szárnyaltak, Ademir a nyolcadik és a kilencedik gólját szerezte a tornán, Chicónak sem a spanyolok elleni volt az első duplázása, sőt Jair és Zizinho neve sem először került a góllövők közé. VIDEÓ ITT!

A brazilok pontelőnnyel vezették a négyes döntőt, így az utolsó meccsen a döntetlen is elégnek ígérkezett az első világbajnoki címük megszerzéséhez. Az utolsó ellenfél majd Uruguay lesz, amely július 13-án csak nagy nehézségek árán gyűrte le Svédországot Óscar Míguez (2) és Alcides Ghiggia találatával. Mindenképpen intő jel volt azonban a házigazdák számára, hogy az „uruk” kétszer is vert helyzetből felállva nyerték meg e mérkőzést. VIDEÓ ITT!

VB 1950, BRAZÍLIA – JÚLIUS 13.
NÉGYES DÖNTŐ
Rio de Janeiro Brazília–Spanyolország 6:1
Sao Paulo Uruguay–Svédország 3:2

 

A Népsport tudósítása
A Népsport tudósítása

1966: A MAGYAR VÁLOGATOTT VERESÉGGEL KEZD ANGLIÁBAN

A magyar válogatott harmadszor találkozott Portugáliával, és az egy-egy vereség, valamint döntetlen mellé kudarc került a mérlegbe 1966. július 13-án, az első angliai fellépésen. Szentmihályi Antal tétovázását kihasználva José Augusto már a 2. percben vezetést szerzett a portugáloknak, és bár Bene Ferenc is góllal büntetett egy védelmi megingást a túloldalon (60. perc), kisvártatva a magyar kapus megint hibázott, amit Augusto újfent kihasznált. A lefújás előtti pillanatokban José Torres is betalált, így Baróti Lajos válogatottja kétgólos vereséget emésztve készülhetett a címvédő brazilok elleni, igen nehéznek ígérkező mérkőzésre. VIDEÓ ITT!

Ugyanezen a napon a korszak legjobb argentin támadója, Luis Artime két góljával elintézte a két évvel korábbi Európa-bajnokot, Spanyolországot (2. csoport), míg a vb-történelem fent említett első mérkőzésének „visszavágóján” megosztoztak a felek a pontokon (1. csoport).

A 4. csoport nyitánya is visszavágó volt a javából, méghozzá a négy évvel korábbi „santiagói csatáé”. Akkor az olaszok kettős emberhátrányban 2:0-ra kikaptak a házigazda Chilétől – most teljes létszámban, Sandro Mazzola és Paolo Barison révén két góllal vettek elégtételt a történtekért. VIDEÓ ITT!

VB 1966, ANGLIA – JÚLIUS 13.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
London Franciaország–Mexikó 1:1
Birmingham Argentína–Spanyolország 2:1
Manchester Portugália–Magyarország 3:1
Sunderland Olaszország–Chile 2:0

 

Romário befejelte, Brazília szeretettel várta az olaszokat
Romário befejelte, Brazília szeretettel várta az olaszokat

1994: KÉT HÁROMSZOROS VILÁGBAJNOK JUT BE A LOS ANGELES-I FINÁLÉBA

Az akkoriban még háromszoros világbajnok Brazília (1958, 1962, 1970) és az akkoriban még háromszoros világbajnok Olaszország (1934, 1938, 1982) győzelmét hozta az egyesült államokbeli torna elődöntőjének két összecsapása.

A brazilok jó ismerőseikre akadtak az „aranykapuban”: a svédekkel már ezen a viadalon is megmérkőztek egyszer, a vb-k történetében pedig ez volt a hetedik találkozójuk – a két ország ezzel mindmáig világbajnoki csúcstartó (2010 óta holtversenyben, hiszen akkor német–jugoszláv/szerb viszonylatban is lejátszották immár a hetedik vb-csatát, és 2014-ben, éppen ezen a napon – lásd lejjebb – a hetedik Németország/NSZK–Argentína összecsapás is lezajlott).

A svédek Jonas Thern kiállítása miatt a 63. perctől emberhátrányban voltak, és a 80. percben Romário meg is lelte az egyetlen rést a védelmükön.

Baggio megtörte a bolgárokat – igen, Itália, ünnepelj!
Baggio megtörte a bolgárokat – igen, Itália, ünnepelj!

A brazil támadó az ötödik gólját szerezte a tornán, apró termetét meghazudtolva ezúttal fejjel talált be. VIDEÓ ITT!

Odaát a keleti parton is akadt valaki, aki elérte az ötgólos határt e napon: az olasz Roberto Baggio.

A New York-i mérkőzésen az előző esztendő aranylabdása a 20. és a 25. percben is a bolgár kapuba lőtt, és bár Hriszto Sztoicskov még a szünet előtt szépített, a bolgár csatárnak e tornán szerzett hatodik gólja nem volt elég a fordításhoz, Arrigo Sacchi csapata jutott be tehát a fináléba.

Sztoicskov a társgólkirályi címmel vigasztalódhatott – az év végén pedig azzal, hogy ő követhette Baggiót a France Football aranylabdásainak sorában… VIDEÓ ITT!

VB 1994, AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK – JÚLIUS 13.
ELŐDÖNTŐ
New York Olaszország–Bulgária 2–1
Los Angeles Brazília–Svédország 1–0
Akadt olyan német lap, amelyiknek másnapi címlapját fejre állította Mario Götze gólja
Akadt olyan német lap, amelyiknek másnapi címlapját fejre állította Mario Götze gólja

 

Serleg nélkül, de büszkén – a döntő vesztesei a Nación címlapján
Serleg nélkül, de büszkén – a döntő vesztesei a Nación címlapján

2014: NÉMETORSZÁG NEGYEDSZER IS VILÁGBAJNOK

Még egyetlen csapat sem jutott be olyan sokszor vb-döntőbe, mint az NSZK dicsőségét is megöröklő, nyolcadszor finálét vívó Németország. És immár harmadszor volt Argentína az ellenfele: 1986-ban az argentinok nyertek egy 84. percbeli góllal, 1990-ben a németek egy 85. percbeli büntetővel – most még tovább kellett várni a döntésre: Mario Götze a 113. percben varázsolta a labdát Sergio Romero kapujába egy másik cserejátékos, André Schürrle beadásából. VIDEÓ ITT!

A 88. percben pályára küldött Götze az első cserejátékos, aki góljával eldöntött egy vb-aranymeccset. A torna aranylabdásának a döntőben nem parádézó Lionel Messit választották meg – az argentin vezér alighanem inkább lett volna a meccs embere Götze helyett...–, a legjobb kapusnak járó elismerés Manuel Neueré lett.

Először nyert európai csapat világbajnoki címet Dél-Amerikában, és először fordult elő az is, hogy a világbajnoki cím egymás után háromszor ugyanarra a kontinensre került.

Németország 1954, 1974 és 1990 után negyedszer lett világbajnok.

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚLIUS 13.
DÖNTŐ
Rio de Janeiro Németország–Argentína 1–0, hosszabbítás után
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik