Afrika-kupa: már a csoportkör alatt menesztette kapitányát a házigazda, pedig még továbbjuthat...

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2024.01.24. 18:11
Jean-Louis Gasset távozik posztjáról (Fotó: Mirror, Twitter/X)
Az éppen zajló labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája házigazdája, Elefántcsontpart hivatalosan is bejelentette, hogy menesztette 70 esztendős szövetségi kapitányát, Jean-Louis Gasset-t. A döntés nem meglepő, ha a válogatott eredményeit nézzük a kontinenstornán, ám úgy már inkább, ha hozzátesszük: Elefántcsontpart még mindig továbbjuthat.

 

Az Afrika-kupa nyitó meccsén Elefántcsontpart 2–0-ra legyőzte Bissau-Guineát, majd Nigériától 1–0-ra, Egyenlítői-Guineától 4–0-ra (!) kapott ki a csoportkörben, így kvartettje harmadik helyén zárt, három szerzett ponttal. Nem túl fényes szereplés, de mivel a legjobb négy csoportharmadik továbbjut a nyolcaddöntőbe, még mindig van esélye a házigazdának, hogy ott legyen a 16 között.

A recept egyszerű, ha szerda (ma) este Marokkó legyőzi Zambiát (a papírformának megfelelően), akkor Elefántcsontpart továbbjut. Nos, ettől függetlenül a rendező szövetsége nem tétlenkedett, s szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy menesztette posztjáról Jean-Louis Gasset-t. A 70 esztendős szövetségi kapitány 2022 májusa óta irányította az afrikai csapatot, előtte a francia Bordeaux vezetőedzője volt.

Helyére átmenetileg eddigi segítője, Ghislain Printant ugrik be, amennyiben lesz folytatása a tornának Elefántcsontpart számára.

 

Az Afrika-kupán egyébként sorra menesztik a kapitányokat, Gambia és Ghána már korábban elküldte edzőjét, Tom Saintfietet és Chris Hughtont, az elefántcsontparti menesztés után pedig a csoportja negyedik helyén végző, ezzel kieső Algéria is menesztette trénerét, Djamel Belmadit.  

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (ELEFÁNTCSONTPART)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
E-CSOPORT
18.00: Dél-Afrika–Tunézia
18.00: Namíbia–Mali
F-CSOPORT
21.00: Tanzánia–Kongói DK
21.00: Zambia–Marokkó

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Egyenlítői- Guinea

3

2

1

9–3

6

7

2. Nigéria

3

2

1

3–1

2

7

3. Elefántcsontpart

3

1

2

2–5

–3

3

4. Bissau-Guinea

3

3

2–7

–5

0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik