A tolószékből már felálltam, és újra van munkám – Kiprich József

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.01.26. 20:18
null
Kiprich József előtt tisztelegnek a hétvégén Rotterdamban (Fotó: Koncz György)
Nehéz időszakon van túl Kiprich József, aki néhány hónapja olyan szerencsétlenül esett, hogy combnyak- és könyöksérülést szenvedett. A tatabányai futball élő legendája a Mandinernek adott interjút, amelyben őszintén beszélt állapotáról, és arról, hogy korábbi klubjánál, a Feyenoordnál Kiprich-napokat rendeznek a tiszteletére.

„Most már elvagyok, köszönöm!” – mondta állapotáról Kiprich József a Mandinernek. – Még szükség van a mindennapokban a botra, de már a körülményekhez képest jól érzem magam, a tolószékből rég felálltam, el is felejtettem. Mindent meg tudok csinálni, de azért nagy szerencse, hogy a feleségem és a két fiam, Dani és Dávid itt vannak velem, és mindenben segítenek. Illetve a két fiú éppen akkor, amikor nálunk jár.”

Kiprich 1989 és 1995 között hat évet húzott le Rotterdamban, ahol 128 mérkőzésen 53-szor volt eredményes, egyszer bajnokságot is nyert a Feyenoorddal. Népszerűsége töretlen a klubnál, mégpedig annyira, hogy a klub fanatikusai a mai napig szerveznek utat Tatabányára.

„Idén nyáron is rengetegen voltak, egy 50-60 fős csoport csak miattam jött el Tatabányára. Akadt olyan rajongó, aki a családját is elhozta, és nagy büszkén mesélt rólam a gyermekeinek. Volt minden, közös fotó, sztorizgatás” – fogalmazott a tatabányai legenda, akinek tiszteletére Kiprich-napokat rendeznek Rotterdamban a hétvégén.

„A harmadik helyezett Twente ellen játszik rangadót a jelenleg második Feyenoord, és erre a meccsre meghívtak engem szőröstül-bőröstül, azaz a családom összes tagja hivatalos az eseményre. Szombaton utazunk, ahogy hallottam, már megy a nagy szervezkedés, lesz közönségtalálkozó, élménybeszámoló, múltidézés, vasárnap pedig a meccs” – mondta az interjúban, hozzátéve, egy dologtól azért fél, mégpedig a repüléstől.

A korábbi 70-szeres válogatott játékosnak az elmúlt években nem nagyon volt munkája, ennek ellenére örül annak, hogy nincsenek anyagi gondjai:

Ez teljes mértékben igaz! Mégpedig azért nincs, mert a holland törvények miatt annak idején a játékosként kapott havi fizetésemből kötelezően bruttó 25 százalékot levontak, és mi csak a csökkentett pénzt kaptuk meg. Ennek köszönhetően viszont életem végéig állandó havi jövedelmet kapok a holland államtól. Ebből pedig megélek. Nem tagadom: kényelmesen, kellemesen megélek.

Az interjúban szóba került az is, hogy „Kipu hosszú idő után visszatér a magyar labdarúgás vérkeringésébe. A tervek szerint az utánpótlásképzést új szintre emelő Jövő Csillagai Program egyik szakmai vezetője és mentora lesz Vértesszőlősön.

„A teljes munkát felügyelem majd. Szerencsére egyre komolyabb stáb jön össze. Minden valószínűség szerint újra összeáll a Kiprich, Plotár duó, Vincze Pilu nem tarthat velünk, mert jelenleg a szlovákiai Komárno szakmai igazgatójaként dolgozik. Egy helyi építési vállalkozó állt a Jövő Csillagai Program mögé, már megkötött szerződésünk van több, a legmagasabb szakmai képesítéssel rendelkező magyar szakemberrel, és két olasz klubbal is. Kiemelten a 6–14 éves korosztály tehetségeivel foglalkozunk majd, izgatottan várom már a nyári kezdést. Minden munka kihívás, de gyerekkel foglalkozni azért is különleges, mert tudni kell velük bánni. Elsődleges célom, hogy megszerettessem velük a futballt, hiszen ha elkapja őket a gépszíj, és elkezdenek meccsre járni, olyan nagy baj már nem történhet” – fejtette ki. 
 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik