Topligák: idén is van lipcsei a legjobb 5-ben – ők szerezték a legtöbb bajnoki gólt idén

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2023.12.30. 19:38
null
Kane, Mbappé és Martínez is ontotta a gólokat 2023-ban (Fotók: Getty Images)
Harry Kane bődületes Bundesliga-rajtja, Kylian Mbappé megbízható gólgyártása és Openda villámgyors mesterhármasa. Ami a góllövést illeti, néhányan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak 2023-ban, mi pedig év végi összeállításunkban összeszedtük, kik voltak azok a labdarúgók, akik az öt topligában (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) a legtöbbször megzörgették ellenfeleik hálóját.

 

5. LOÏS OPENDA
Bajnoki gólok száma: 25
Összes gól:
29
Nemzetiség:
belga
Kor:
23
Becsült érték:
55 millió euró
Klub:
Lens/RB Leipzig

A lista ötödik helyén az RB Leipzig belga mesterlövészét, Loïs Opendát köszönthetjük, így 2022 után (akkor Cristopher Nkunku fért fel a listára) ismét a lipcsei klub adja az év ötödik legtöbb bajnoki gólt szerző játékosát. A 23 éves csatár az év első felében a francia Lensban kezdte el a gólgyártást, s 14 gólt rámolt be a Ligue 1-ben a 2023-as esztendő első felében – a 2022–2023-as idényt 21 bajnoki találattal zárta, ami a bajnoki góllövőlista negyedik helyére volt elég, holtversenyben Folarin Balogunnal.

A Leipzig a nyáron 35 millió euróért szerződtette, s a fiatal belga Lipcsében is folytatta a gólgyártást: a Bundesligában jelenleg 11 találatnál jár, s emellett négy gólpasszt is kiosztott. A naptári év során 112 percenként volt eredményes, s márciusban a Clermont elleni francia bajnokin az elmúlt ötven év leggyorsabb mesterhármasát jegyezte a Ligue 1-ben: mindössze négy percre és 30 másodpercre volt szüksége a három gólhoz.



4. ERLING HAALAND
Bajnoki gólok száma: 29
Összes gól:
47
Nemzetiség:
norvég
Kor:
23
Becsült érték:
180 millió euró
Klub:
Manchester City

A lista negyedik helyén – szigorúan a bajnoki gólok alapján – Erling Haaland tanyázik, aki kiemelkedően teljesített a 2023-as évben. Az évben szinte minden elérhető trófeát megnyerő (a Community Shieldet tizenegyesekkel az Arsenal hódította el) Manchester City norvég titánja csak a Premier League-ben 29-szer talált be, de ezt további gólokkal toldotta meg a norvég válogatott Eb-selejtezőin, valamint a különböző kupasorozatokban.

Haaland hihetetlen gólérzékenysége alaposan hozzájárul csapata tűzerejéhez: a City a BL jelenlegi idényében 100-zal több lövést adott le az ellenfelek kapujára, mint amennyit azok küldtek a Guardiola-csapat kapuja irányába. A még mindig csak 23 éves, 98 percenként gólt szerző norvég ászt a nemzetközi sportsajtó minden évben összeboronálja a Real Madriddal, de egyelőre nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben otthagyná a világ jelenlegi legerősebb klubcsapatának számító Cityt.

 


3. LAUTARO MARTÍNEZ
Bajnoki gólok száma: 29
Összes gól: 37
Nemzetiség: argentin
Kor: 26
Becsült érték: 110 millió euró
Klub: Internazionale

Az évek során igazi vezérré, csapata talizmánjává nőtte ki magát Lautaro Martínez, az Inter argentin világbajnoka. A naptári év során 29 bajnoki gólt jegyző labdarúgó a most zajló évadban a hátára vette a listavezető kék-feketéket, s 16 meccsen 15 gólt rámolt be az ellenfelek kapujába. Az év utolsó bajnokiját ugyan sérülés miatt kihagyta, de az előtt egyhuzamban 89 meccsen jutott szóhoz, így joggal lehet azt mondani, hogy az Intert nehéz elképzelni Martínez nélkül. A klubtörténeti 20. bajnoki címére törő gárdánál az idegenbeli teljesítmény kulcsfontosságú, s Martínez az idegenben szerzett gólokkal sem adós: a jelenlegi évadban már elérte a személyes csúcsnak számító kilenc gólt, s ha így folytatja, jó eséllyel megdicsőül Milánó fekete-kék felében.

 


2. KYLIAN MBAPPÉ
Bajnoki gólok száma: 34
Összes gól:
51
Nemzetiség: francia
Kor: 25
Becsült érték:
180 millió euró
Klub: Paris Saint-Germain

A PSG világbajnok klasszisa számai 2022-höz képest tovább javultak, s kettővel több bajnoki góllal zárta az esztendőt, mint tavaly ilyenkor (32). Az év nem indult számára valami fényesen, a bajnokságban is hanyatlott a formája, míg a Bajnokok Ligájából csapatával együtt meglepően simán hullott ki a Bayern München ellen. A ligában azért elég gyorsan összeszedte magát, s noha a párizsi együttes többször is megbotlott, végül nyögvenyelősen behúzta a bajnoki címet a meglepetéscsapat (s a listán szereplő Opendát foglalkoztató) Lens rovására.

A még mindig csak 25 éves Mbappé a mostani évadban is szárnyal, 16 bajnoki meccsen 18 gólt jegyez. A téli átigazolási időszak közeledtével ismét felerősödtek a Real Madridhoz való szerződtetését firtató hangok: a legfrissebb információk szerint az ereje teljében levő klasszisnak januárban kell döntenie a jövőjéről, de vélhetően csak nyáron derül majd ki, hogy átteszi-e a székhelyét a spanyol fővárosba.

 


1. HARRY KANE
Bajnoki gólok száma: 38
Összes gól: 51
Nemzetiség: angol
Kor: 30
Becsült érték: 110 millió euró
Klub: Tottenham Hotspur/Bayern München

Harry Kane már a nyári klubváltása előtt glóbuszunk egyik, ha nem a legjobb csatárának számított, a 2023-as év első felében 26 gólig jutott, s az idényt 30 bajnoki góllal zárta – a Tottenham nyolcadik helye nem rajta múlott. Az angol válogatottban is vezérszerepet vállaló – s az Eb-selejtezők során nyolc góllal jelentkező – támadó a Bayern színeiben képes volt még egy szinttel feljebb lépni, s az új idény első hónapjaiban átírta a Bundesliga történelemkönyvének gólcsúcsokról szóló fejezetét. A 30 éves csatár 87 percenként eredményes, eddigi 15 Bundesliga-meccsén 21 (!) gólt számlál.

S ami ennél is bődületesebb: Kane a téli szünet előtt 26 gól megszerzésében vett részt, amivel már most beállította Randal Kolo Muani vonatkozó csúcsát az előző idényből – a francia akkor a teljes évadban lett ezzel a liga legjobbja, az angol klasszis viszont így még ehhez képest is sztratoszferikus magasságokba emelkedhet! Mit is lehetne mondani? Ha valaki, akkor Kane az érte kicsengetett 95 millió euró minden egyes centjét megérte – a Bayern megtalálta azt a gólvágót, aki képes feledtetni a 2022-ben Barcelonába távozó Robert Lewandowskit.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik