Tematikus műsorfolyam a 6:3 évfordulóján a közmédiában és a Sportrádióban is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.11.23. 16:41
null
Az M5 História stúdiójában: Koltai Bori és ifj. Buzánszky Jenő (Fotó: MTVA/Csöndör Kinga)
Az Aranycsapatról és kivételes sportolóiról szóló dokumentum- és életrajzi filmeken kívül tematikus műsorokkal is emlékezik a közmédia több csatornája az évszázad mérkőzésére. Az M4 Sporton újra látható az 1953-as legendás összecsapás, és a Kossuth Rádióban meghallgatható az eredeti időpontban a rádióközvetítés Szepesi György utánozhatatlan hangjával.  

Hetven évvel ezelőtt, 1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott 6:3-ra nyert Anglia ellen a londoni Wembley Stadionban. Ezzel Puskás Ferencék 90 éves hazai veretlenségüktől fosztották meg az angolokat. A sporttörténelembe az évszázad mérkőzéseként bevonult legendás összecsapás eredeti televíziós közvetítését az évforduló apropóján megnézhetik november 25-én 9:40-től az M4 Sporton.

A Kossuth Rádióban hetven évvel később az eredeti időpontban (15:17-es kezdéssel) újra átélhetik a közvetítést az Aranycsapat 12. játékosának tartott Szepesi György felejthetetlen kommentálásában. Az évforduló alkalmából a Kossuth Rádió szombat délelőtti és délutáni Országjáró című műsora is a 6:3 nyomába ered: ellátogat az Aranycsapat tagjainak szülőhelyére, sportolókkal, legendás sportriporterekkel, szakemberekkel és leszármazottakkal emlékezve a történelmi sportsikerre és főszereplőire. Bemutatják, hogyan él tovább a mai napig meghatározó nemzeti tizenegyünk az irodalomban, a filmművészetben és a színpadon. Novotny Zoltán Táncsics Mihály-díjas sportújságíró a játékosokról készített néhány perces összeállításait pedig óránként hallhatják ezen a napon.

November 25-én 20 órától az M5 História több szempontból vizsgálja a 70 évvel ezelőtti sikert az M5 kulturális csatornán. Sal Endre újságíró és Tabi Norbert történész segítségével bemutatják, hogyan jelent meg a 6:3 sikere a magyar és a nemzetközi sajtóban. A mérkőzés politikai és történelmi hátterét Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa, valamint az orgánum felelős szerkesztője, L. Pap István, továbbá Békés Márton történész segítségével ismerhetik meg. A közmédia műsorvezetője, Koltai Bori személyes emlékeket tár fel: megszólal ifj. Géringer László, Czibor Zoltán unokaöccse és Bozsik Péter labdarúgó edző, az Aranycsapat játékosának fia. Az M5 História stúdiójában Koltai Bori vendége lesz az Aranycsapat két tagjának leszármazottja, Grosics Edina és ifj. Buzánszky Jenő. Erről a különleges történelmi adásról előzetesen november 24-én a 18 órakor kezdődő Librettóban is érdekességeket tudhatnak meg Koltai Boritól, valamint Bozsik Pétertől.

Az M2 Petőfi TV Nézzünk szét! című szombaton 21:10-kor kezdődő adásának központi témája az évszázad mérkőzése. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Szöllősi György a Nemzeti Sport főszerkesztője és Hajdú B. István sportriporter elemezik, hogy futballkulturális szempontból mit jelentett az angoloknak a hazai veretlenség elvesztése. Szó lesz arról is, hogy miért bolyongott elveszetten a pályán az angol középhátvéd, Harry Johnston, mi az, ami mai fejjel is meglepő az Aranycsapat szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv taktikai ábráján, és mi az a futballideál, amit a londoni 6:3 felállított.

Az évforduló kapcsán a Sportrádió is tematikus műsorfolyammal készül, aminek részletes programja az alábbiakban olvasható:

A legenda 70 év után is él – A Sportrádió tematikus adása
2023. November 25. Szombat
12.00–22.00

Műsorvezető: L.Pap István, szerkesztő: Suba Kata, Virányi Zsolt

Benne
14.00–15.00
Vendég: Szöllősi György,
a Nemzeti Sport főszerkesztője, az Aranycsapat hatása

15.00–16.00
Vendég Bozsik Péter, Bozsik József fia

Interjú Bozsik Lajossal, Bozsik József testvérével, Balogh Balázs interjúja

16.00–17.00
Vendég: Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa:
Hathárom: tények, titkok, legendák
Interjú ifj. Gellér Sándorral, az Aranycsapat cserekapusának Gellér Sándor fiával, a Honvéd korábbi világklasszis 113-szoros válogatott kosárlabdázója

17.00–18.00
Vendég: Szabó László producer
Puskás-musical és az Aranycsapat hagyatéka a kulturális életben
InterjúSzente Vajk rendezővel, az Aranycsapat jelentősége a színház világában
Interjú Eperjes Károly színművésszel, akinek jutalomjáték volt a 6:3 főszerepe, Fejér Balázs interjúja

18.00–19.00
Vendég: Thury Gábor, Nemzeti Sport újságírója

Interjú Kő Andrással, a 2023-as Szepesi György díjas újságiró, Virányi Zsolt interjúja
Interjú Grosics Edinával, Aranycsapat kapusának Grosics Gyulának a lányával

19.00–20.00
Interjú Pisont Istvánnal, Csábi Józseffel, Bánfi Jánossal, Telek Andrással, Keresztúri Andrással,
akiknek Puskás Ferenc volt a szövetségi kapitánya

20.00–21.00
Archív interjúk: Puskás Ferenccel, a Kispesti Tv
1985-ös interjújából
Balogh Balázs korábbi interjúi Grosics Gyulával, Buzánszky Jenővel
Interjú Berta Mihállyal, a Nemzeti Sport Képes Sport mellékletének újságírójával
Interjú Balogh Balázzsal, a Puskás Intézet igazgatójával az Aranycsapat kiállításáról

21.00-22.00
Ismétlés
– Vendég: Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, az Aranycsapat hatása
Ismétlés – Vendég: Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa: Hathárom: tények, titkok, legendák

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik