Roberto Martínez: Meglepett Cristiano Ronaldo alázata és szolgálatkészsége

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.10.21. 10:15
null
Roberto Martínez meglepődött Cristiano Ronaldo munkamorálján és komolyan számol vele a jövő évi, németországi Európa-bajnokságon is (Fotó: Getty Images)
A spanyol Roberto Martínez nyolc győzelemmel kezdte szövetségi kapitányi munkásságát a portugál válogatott élén, így nem véletlen, hogy a hazájában is odafigyelnek rá. A szakember a Cadena SER rádióadónak adott terjedelmes interjút – ebből szemlézünk.

 

A katari világbajnokság után gyökeres változások történtek a portugál válogatottnál. Először is megköszönték Fernando Santos szövetségi kapitány munkáját, akivel 2016-ban Európa-bajnokságot nyert a nemzeti csapat, és a helyére a spanyol Roberto Martínez ült le, akinek vezetésével Belgium vb-bronzérmet szerzett 2018-ban.

Martínez személyét eleinte nem övezte általános társadalmi konszenzus, ám miután az első nyolc mérkőzését megnyerte Portugália, és biztossá tette jövő évi Eb-részvételét, mára az egyik leginkább elismert szakemberré vált az országban. Nem véletlen, hogy Martínez eredményeire hazájában, Spanyolországban is felkapták a fejüket – a portugál válogatott még sohasem nyert nyolc egymást követő tétmérkőzést –, és a legutóbbi (dupla) válogatott játéknapot követően Spanyolország legrégebbi, egyúttal legnagyobb hallgatóságú rádióadója, a Cadena SER hívta meg a stúdiójába.

Mindenekelőtt természetesen Cristiano Ronaldóra voltak kíváncsiak, elvégre a veterán klasszis egy korszakot jelentett a Real Madridban, ám a világbajnokságot követően – amikor már tudni lehetett, hogy Szaúd-Arábiába szerződik – azzal is számolni kellett, hogy az új szövetségi kapitány nem válogatja be. Ehhez képest a támadó csak azért nem szerepelt a portugálok mind a nyolc idei találkozóján, mert Luxemburg ellen sárga lapos eltiltás miatt nem léphetett pályára, ugyanakkor a hét meccsen kilenc gólt jegyzett.

„Sosem szerettem úgy beválogatni valakit, hogy nem ismertem meg a mögötte rejlő embert. Leültem az összes játékossal, aki szerepelt a legutóbbi világbajnokságon, és Ronaldo személyében olyan futballistát ismertem meg, aki nemcsak hajlandó volt mindent megtenni a válogatottért, de égett is a vágytól, hogy meg is tehesse. Ez az ember el van kötelezve a nemzete és a csapat iránt. Tekintve, hogy már mindent elért, meglepett ez az alázat és szolgálatkészség. Hogy hagyhattam volna ki?” – mondta a Cadena SER-nek Roberto Martínez az ötszörös aranylabdás játékosról.

Még a katari világbajnokság előtt a 38 éves Ronaldo kijelentette, mindenképpen ott akar lenni a jövő évi Európa-bajnokságon, aztán ki tudja, még milyen más tornán. Akkor sokan le­gyintettek rá, hogy Németországba sem ér oda, de mára szinte reális opció, hogy ott lehet a 2026-os vb-n.

„Még sosem volt dolgom olyan játékossal, aki ennyire önfeláldozóan dolgozott napi szinten. Ő is tudja, minden azon múlik, hogy a teste, a szervezete miként reagál a kihívásokra, mert az biztos, hogy a válogatott és a futball iránti szenvedélye nem szenved csorbát 2026-ig. Általában harminc felett minden év ajándék, de Ronaldo teljesen más világ, ezért semmi sem zárható ki” – vélekedett Martínez.

A portugál válogatott ugyanakkor nemcsak Cristiano Ronaldóból áll, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a világbajnokságon csak a 74. percben állt be, amikor a csapat kiütötte Svájcot (6–1), és a Luxemburg elleni, nélküle megvívott meccsen is alaposan megszórták az ellenfelet a többiek (9–0). A nemzeti csapat titkáról és az országban rejlő tehetségekről a következőket mondta a szövetségi kapitány: „Elképesztő, mennyi tehetséges labdarúgó van Portugáliában, amely tízmilliós nemzet. Érdemes megvizsgálni a miértet, ez ugyanis nem a véletlen műve. Az itteni játékosképzés meglátásom szerint           nemcsak Európa, de a világ legjobbja is. Emellett a portugál játékos versengő alkat, szereti magába szívni a taktikai tudást, és a génjeiben hordozza a győzni akarást.”

Martínezt kérdezték még Eden

Hazard-ról, aki az ő kapitánysága alatt élte fénykorát a belga válogatottban, és nemrég jelentette be visszavonulását a profi futballtól, miután az elmúlt években – elsősorban a sérülései miatt – leginkább már csak árnyéka volt önmagának.

„Nem gondolom, hogy szomorú véget ért a pályafutása. Eden korszakos zseni volt, aki mosolyogva játszott. Igazi vezér­egyéniségnek számított az öltözőben, és nekem egyértelműen ő volt a 2018-as vébé legjobb játékosa. Azért döntött a visszavonulás mellett, mert tudja, hogy immár a családjának kell szentelnie magát” – vélekedett Roberto Martínez a Cadena SER adásában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik