Sorozatban a harmadik bajnokiján kapott ki a Sepsi OSK

Vágólapra másolva!
2023.09.30. 20:30
null
Fotó: <strong><a href="https://lpf.ro/statistici/2721">LPF</a></strong>
A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 10. fordulójában a Sepsi OSK 2–1-re kikapott a Farultól.

ROMÁN SUPERLIGA
10. FORDULÓ
FCV Farul–Sepsi OSK 2–1 (1–1)

Ovidiu, Gheorghe Hagi Akadémia, 3126 néző. Vezette: R. Petrescu
Farul: Aioani – Sirbu, Larie, Artean, Kiki (K. Boli, 69.) – T. Baluta, Nedelcu (M. Popescu, 37.), Grameni (I. Vina, 77.) – Mazilu (Grigorjan, 77.), L. Munteanu (Rivaldinho, 77.), Budescu. Vezetőedző: Gheorghe Hagi
Sepsi OSK: Niczuly –Otelita, Balasa, Ninaj (Kecskés Á., 79.), Stefan – Alimi (M. Rondón, 79.) – Gheorghe, Damascan (Debeljuh, 62.), Matei (Aganovic, 62.), Stefanescu – Safranko (Varga R., 62.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
Gólszerző: Larie (6. – 11-esből), Budescu (55.), ill. Stefanescu (45+2.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Egyértelműen hullámvölgybe került a Sepsi OSK a román élvonalban, a válogatott szünet óta nem szerzett pontot. Igaz, a székelyföldi csapat rendre topcsapatok ellen játszik ezekben a hetekben, szombat este is a bajnoki címvédő Farul otthonában maradt alul.

A sérülések hetek óta megnehezítik Liviu Ciobotariu dolgát, de a Sepsi edzőjének tervei az utolsó pillanatban is borultak: a bemelegítésnél kiújult Bogdan Otelita sérülése. Helyette Darius Oroian játszott jobbhátvédet, ám így a tartalékok között nem volt U21-es játékosa a székelyföldi csapatnak. Amely az elmúlt hetek szokása szerint ismét korán kapott góllal indította a mérkőzést, bár a Branislav Ninaj kezezése miatt megítélt büntető előtt Pavol Safranko tökéletes ziccert hagyott ki, amikor három méterről a hazai kapusba lőtt.

A Farul előnye tudatában elsősorban a labda birtoklására utazott, az első félidőben 65 százalékban volt a bajnoknál játékszer, helyzetek viszont alig akadtak a gól után. Tudor Baluta távolról, Louis Munteanu már jóval közelebbről nem talált kapott, utóbbi másodjára Niczuly Rolandot találta telibe, a hosszabbítás perceiben viszont váratlanul feléledt a Sepsi.

Vitalie Damascan és Cosmin Matei helyzetei vezették fel Marius Stefanescu szépségdíjas gólját, a szentgyörgyi szélső a tizenhatos bal sarkától tekerte a hosszú felső sarokba a labdát.

A szünet után küzdelmesebb és töredezettebb lett a játék, de ismét kizárólag hazai helyzetekkel. A főszerepet a veterán hangulatember, Constantin Budescu játszotta, aki először ugyan lesről talált be, de másodjára az ötös sarkától, kapásból a rövid alsóba lőtte David Kiki beívelését, amelyet Ninaj nagyon elnézett. A Sepsi válasza csupán egy lécre pattanó beadás volt, a kontrából Budescu legnagyobb helyzeténél Niczuly Roland kezébe emelte a labdát. Ciobotariu pedig hiába cserélte be össze támadóját, Varga Rolandtól kezdve a veterán Mario Rondónig, a Sepsi ismét csak a ráadáspercekben jutott el lövésig, de Stefanescu ekkor már nem találta el a kaput.

A sebeket nyalogatni pedig nem sok ideje lesz a szentgyörgyi csapatnak, mert csütörtökön már Kolozsváron vendégszerepel, egy újabb élcsapat, a tavalyi bronzérmes CFR otthonában. 2–1

PERCRŐL PERCRE

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Vina lő ballal kissé balról, tízről, de közbelép Balasa.

90+1. perc Majdnem újabb nagy gól Stefanescutól, ballal a jobb felső mellé lő a 16-os jobb sarkától.

Öt perc a ráadás.

88. perc Mezőnyharc, majd Florin Stefan ellöki a bal szélen Balutát... sárga lap.

83. perc Kecskés Ákos nagyot rúg Rivaldinhóba, sárga lap. A brazil sem akárki éppen: Rivaldinho Rivaldo fia. Az Aranylabdás Rivaldo a hetekben lett a Farul résztulajdonosa, 10 százalékos részesedéssel. A 28 éves brazil karmester, Gustavo Costa is itt játszik, ő Rivaldinho sógora, az apósa Rivaldo.

79. perc Mario Rondón és Kecskés Ákos be, Alimi és Ninaj le.

Az örmény szélsőt, Grigorjant augusztus végén 250 ezer euróért attól az Urartu Jerevántól vették meg, amellyel előtte összecsaptak a nemzetközi kupában. Két meccsen játszott is Hagiék ellen.

78. perc Nem sokkal lő jobbal a léc fölé középről, 21-ről Rivaldinho. Niczuly felugorva biztosított.

77. perc Narek Grigorjan Mazilut, Ionut Vina Gramenit, Rivaldinho Munteanut váltja a hazai félnél.

De les!

72. perc Támad, támad a Sepsi, Vargával a főszerepben, de nincs igazi helyzete. Aztán annyira támad, hogy Munteanu az ötösig szaladhat a labdával a kontra során, a bal alsóba lő, de les. Vizsgálódik a VAR, Ninaj nem állt éppen a legjobb helyen...

68. perc Kiki le, Kévin Boli be. És micsoda családi vonal jelenik meg vele a pályán! Apja Roger Boli, korábban Bournemouth, Lens, Lille, 1994-ben a Ligue gólkirálya. Nagybátyja Basile Boli, az afrikai futball és a Marseille hőse, az AC Milan réme. Unokatestvére a volt PSG-s Yannick Boli és a Lens egykori spílere, Charles Boli, testvére az al-gharafás Yohan Boli!

63. perc Mihai Popescunak sárga lap, elképesztően nagyot rúgott Debeljuhba. Aganovic jobb oldali, jobblábas beadása majdnem beakad a hosszú felsőbe, de les.

62. perc Adnan Aganovic Mateit, Varga Roland Safrankót, Gabriel Debeljuh Damascant váltja.

61. perc Nem minden papsajt, Munteanu remek perdítését Budescu az ötös bal sarka elől ballal feladja a kapusnak. Előtte a másik ötös jobb sarkáról ballal nem sokkal lőtt a túlsó felső mellé Stefanescu!

A hazaiak nagy hiányzója a mozgékony támadó, karmester, a belga-marokkói Amine Benchaib. Sérült.

59. perc Munteanu a 16-os bal sarka elől jobbal a sorfalba vág egy szabadrúgást, pontosabban Balasa felugorva fejjel mentett, hősiesen.

Budescu 34 éves, 15-szörös válogatott, az idényben 13 meccsen 8 kanadai pontot szerzett már.

55. PERC CONSTANTIN BUDESCU ezt jobban eltalálja, a veterán szélső Kiki balról jövő, ballábas beadását az ötös jobb, azaz túlsó sarkáról jobbal kapásból a bal alsóba vágja. A kapu rövid sarkába. Előtte Ninaj nem találta el a labdát az ötösön, pedig simán menthetett volna... 2–1!

48. perc Budescu jobblábas, 19 méteres lövése a balra eldőlő Niczulyé.

46. PERC FOLYTATJUK!

Jogilag igazából ez a Viitorul, csak a szurkolók miatt a nagymúltú helyi csapat nevét vette fel – adja meg a statisztikai kegyelemdöfést Boros kolléga.

Az összesített, előd- és utód-, ill. jogutódcsapatos örökmérleg:
18 meccs, 4-szer nyert a Sepsi, 7-szer ikszelt.

2001-ben ingyen került a Sepsitől ide Florin Flavius Purece, a most 31 éves játékos már a lengyel
Nieciecza profija azóta.

E párharc legjobb góllövői:
Eric 3
Nicolae Carnat 3
Bogdan Mitrea 3
Pavol Safranko 3
Andrei Ciobanu 3

Egy kis örökmérleg: 8 mérkőzés, 4 farulos és 3 sepsis sikerrel, 7, ill. 5 rúgott góllal. Kivéve innen a Viitorul-meccseket.

45+4. PERC VÉGET ÉRT AT ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. PERC ITT AZ EGYENLÍTÉS! Alimi passza után MARIUS STEFANESCU a 16-os bal sarka elől jobbal a kapu bal, azaz túlsó felső sarkába varázsolja a labdát. 1–1!

45+1. perc Nagy mentés, sajnos, ballal kapura lő az ötös bal sarkáról Stefanescu passzából Alimi, de érkezik egy csodás becsúszással Grameni, s a jobb sarok mellé pattan róla a labda.

Két perc a ráadás.

43. perc Mezőnyharc, majd váratlanul egy ziccer, Ninajék lemaradnak Baluta keresztpasszáról, de az ötös bal sarkáról ballal a kapushoz lő Munteanu.

Jó 3000 néző a stadionban.

36. perc Mihai Popescu váltja.

Már magyaráz a cserejátékosnak Hagi jobbkeze, Catalin Anghel. Ismerős a neve? A BVSC és a Kaposvár egykori spílere!

34. perc A hazaiak szűrője, Nedelcu lesérült, ápolás a pályán. Csere lesz, komoly az ügy.

32. perc Stefanescu megindul a jobb szélen, elesik a 16-os sarka és Larie előtt. Tovább.

27. perc Munteanu ballal a jobb sarok mellé lő 14-ről, középről. Ő és Budescu vígan akcióztak hat sepsis játékos között. Baluta nem sokra rá nem sokkal véti el a bal felső sarkot a 16-os előteréből.

25. perc Damascan nagyot kap a jobb szélen, futás közben Gramenitől, mérges is... de csak addig, amíg Hagi hátba nem veri kedvesen, és már molyosogva szalad vissza a pályára a szélső. Szóbeli dicséretet kapott a legendától.

22. perc Badescu balról kapura lő, 22-ről, de figyel Niczuly. Elöklözi a labdát, védőjét sem kímélve.

Tudor Baluta 12-szeres válogatott, 2.9 millióért adták el a Brightonnak, ingyen került vissza.

20. perc Keményen bekkel a Sepsi, Alimi odarúg a felező körül Balutának, de nincs sárga lap.

14. perc Balasa blokkolja szépen Munteanu 15 méteres lövését.

10. perc Niczuly szabadrúgását elvéti a másik kapus, Aioani, Matei helyzetben, de szereli őt az ötös bal sarkán Artean.

Larie 36 éves, a hazai csk. Az 5. gólja volt már ez ebben az idényben!

6. PERC BENT VAN, jobbal a bal alsóba lő INUT LARIE, Niczuly majdnem kivédte, de csak beeérni tudott. 1–0!

A 4. sárgája, nem játszhat csütörtökön a CFR elleni meccsen – jelenti a Boros-news.

5. PERC BÜNTETŐ, Branislav Ninaj odarúg Munteanunak a 16-oson belül. A VAR szerint is jár a büntető, mert ugyan a lába nem érte el a labdát a védőnek, de a keze igen! Sárga lap is.

3. percPavol Safranko tökéletes ziccert hagyott ki, amikor három méterről a hazai kapusba lő.

Otelita megsérült a bemelegítésnél, helyette Oroian játszik.

1. perc Passzolgat a Farul, Hagi már majdnem felrobban a méregtől, és veszekszik valakivel. Még nem is ért labdába a Sepsi.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak kék mezben és fehér nadrágban, a vendégek piros-fehér mezben s piros nadrágban.

Jonathan Rodríguez, Nicolae Paun és Denis Ciobotariu sérült a Sepsinél, Denis Renta pedig eltiltva a Román Kupában kapott piros lapja miatt.

A szünet után még kevésbé volt folyamatos a játék, helyzetből sem lett több, de jöttek a gólok. Előbb a VAR szúrta ki, hogy egy szentgyörgyi szabadrúgásnál Mihai Balasát a mezétől húzta vissza Alessandro Murgia, a büntetőből pedig Cosmin Matei a jobb alsóba sarokba gurította a labdát. A Hermannstadt szintén pontrúgásból egyenlített, a két csapat augusztusi mérkőzésén is eredményes védő, Florin Bejan fejelte be a Niczuly Roland által röviden kiöklözött labdát. A Sepsi ezután hiába vetette be Varga Rolandot is, a végjátékban Niczuly két védése őrizte meg az egy pontot, Renta pedig második sárgájával az utolsó pillanatokra emberhátrányban hagyta csapatát.

Kétszeres címvédőként a Sepsi azon ritka élvonalbeli csapatok közé tartozik Romániában, amely a kupában sem nagyon tartalékol. A „második sorával” kiálló hazai csapattal ellentétben Liviu Ciobotariu – a 19 éves újonc, Denis Renta kivételével – megszokott alapembereit küldte pályára, közülük azonban alig tíz perc után elvesztette combsérülést szenvedő fiát, Denis Ciobotariut. A kiegyensúlyozott, de alacsony színvonalú első félidőben a szebeniek voltak valamivel veszélyesebbek, Paolo Medina fejesénél csak a léc mentette meg a szentgyörgyieket a góltól. A vendégektől egyedül Marius Stefanescu került helyzetbe, de jobbról leadott mindkét lövését védte Vlad Mutiu.

Négy hónappal a trófea májusi elhódítása után újra Román Kupa-mérkőzésre tért vissza Nagyszebenbe a Sepsi OSK, amely a csoportkör nyitó fordulójában egy pontot szerzett az FC Hermannstadt otthonában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FARUL–SEPSI MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik