PSG: Messi Argentínával a mennybe ment, de Párizsban a pokolban éltünk – Neymar

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.09.05. 11:37
null
Neymar szerint Messivel Párizsban a pokolban éltek (Fotó: Getty Images)
A nyáron elhagyta a Paris Saint-Germaint és csillagászati összegért lett a szaúdi Al-Hilal játékosa a jelenleg sérüléssel bajlódó brazil kiválóság, Neymar, aki rehabilitációját végzi és Brazíliában vakációzik. A sztár a brazil Globo Esporténak adott hosszabb interjújában Lionel Messiről, a Vinícius Júniort ért rasszista támadásokról, a brazil válogatottról, a Santosba való esetleges visszatéréséről, illetve a nemzeti csapatot a hírek szerint jövőre átvevő Carlo Ancelottiról is beszélt.

 

A bokasérüléssel bajlódó Neymar bár ott van a keretben, minden bizonnyal kihagyja a brazil válogatott Bolívia (szeptember 8.) és Peru (szeptember 12.) elleni világbajnoki selejtezőit, ám rehabilitációja alatt hazatért Brazíliába, s abban a létesítményben adott interjút a Globo Esporténak, melyben a sztár számos hátrányos helyzetben lévő gyermeket segít (nem csak labdarúgópalántákat).

„Nagyon boldoggá tesz, amikor itt vagyok és így fogadnak. A gyermekekben igaz szeretet van, és ez a legfontosabb dolog a világon. Az intézmény a legjobb cél, amit elértem az életemben és sok ember életét megváltoztatja” – mondta Neymar, aki a GE szerint lehet, hogy utolsó világbajnoki ciklusát kezdheti újra a brazil válogatottban.

„Nagyon rosszul élem meg. Olyan srác vagyok, aki nem követi mindig a futballt, még ha játszom is. Nem ülök a kanapén meccset nézve, de nagyon hiányzik. Láttam a brazil csapat legutóbbi mérkőzéseit és hiányzott, hogy abban a környezetben legyek, mert a válogatott mindig nagyon jó. Minőségi játékosaink vannak, nekem pedig hiányzik. Remélem, visszatérhetek, de előtte a felépülésre kell koncentrálnom” – mondta sérülésével és a brazil válogatott vb-selejtezőivel kapcsolatban Neymar, akinek hiányában arról is vita folyt Brazíliában, ki veheti át a vezérszerepet, Marquinhos szerint ugyanis a nemrég megsérült Vinícius Júnior és Rodrygo is felkészült a feladatra.

„Vini és Rodrygo is kiváló játékos, két sztár. Biztos vagyok benne, hogy bármelyikük elvállalja a vezérszerepet. Soha nem voltam önző, épp ellenkezőleg, örülök, ha több vezér van a csapatban. Örülök, hogy elérték ezt a szintet és segítik a brazil csapatot. Mindkettejükkel sokat beszélek. Remélem, tudok is segíteni nekik, mert a válogatottban mindenki ismer engem, a karakteremet, a pályán és azon kívül is. Az emberek néha máshogy ítélnek meg engem, de a csapattársaim mindig jókat mondanak rólam, kivéve magamat. Számomra ez a fontos, az örökség, amit meg akarok hagyni. Isten a futball ajándékát adta nekem. Köszönöm neki, hogy a nevem bekerült a brazil nemzeti csapat történelemkönyvébe” – fogalmazott Neymar, akit arról is kérdeztek, mi a véleménye a Viníciust ért rasszista támadásokról.

„Szomorú. Sokat változott a világ, de sok az előítélet a bőrszínnel kapcsolatban, vagy olyan dolgokkal, melyek már nem férnek bele. Nagyon szomorú, amikor azt látom, hogy egy barátom ilyeneken megy keresztül, de nagyon rossz, hogy nemcsak a barátaim, hanem számos másik ember is mindennap átél hasonlót. Én is átestem ezen, és mindig próbáltam lazán kezelni, ezt mondom Vininek is. Miután megtörtént vele, megkérdeztem, hogy van. Elmesélte, és még viccelődtünk is, lazábban véve, mert nagyon nagy a probléma, de nem velünk, hanem azokkal, akik ezt elkövetik. Meg kell mondanunk, mi a helyes és mi a helytelen. Ha azt hallod magad mellett, hogy valaki sérteget valakit bármilyen előítélet miatt is, mondd azt, hogy: »Ne tedd!« Nagyon szomorú, hogy ilyen világban élünk, de hiszem, hogy egyszer ennek is vége lesz” – mondta Neymar, aki szerint a közösségi médiában is fel kell szólalniuk, ugyanis az ottani visszhangok a világ minden pontjára eljutnak.

„A közösségi médiát nemcsak a gyűlöletkeltésre, gyűlöletre, hanem az emberek megváltoztatására is lehet használni, hogy több szeretetet mutassanak ki” – hangsúlyozta a brazil támadó, aki párizsi pályafutásáról, a Messivel való kapcsolatáról és az argentin játékos világbajnoki címéről is beszélt.

„Nagyon örültem neki, hogy ilyen évet produkált, de szomorú is voltam, mert az érem mindkét oldalát átélte. Argentínával a mennybe ment, mindent megnyert az elmúlt években, de Párizsban a pokolban élt, pokoli dolgokat élt át ő is és én is. Fel vagyunk háborodva, mert nem ezért voltunk ott. Mindent megtettünk, hogy bajnokok legyünk és történelmet írjunk, ezért tértünk vissza a közös játékhoz, de sajnos nem sikerült. Messi úgy távozott a PSG-től, hogy nem ezt érdemelte volna. Aki ismeri, az tudja, hogyan edz és harcol, de ha veszít, dühös lesz és szerintem igazságtalanul vádolták. Ugyanakkor nagyon örültem, hogy megnyerte a világbajnokságot. A futball ezúttal igazságos volt, a brazil csapat kiesése után Messi megérdemelte, hogy így fejezze be pályafutását” – mondta Neymar, akinek felvetették: a futball igazságos lesz-e vele szemben is és ad-e neki egy világbajnoki címet?

„Remélem (nevet). Nyilvánvalóan reménykedem benne, hogy egy nap elérem a legnagyobb álmomat és megnyerjük a világbajnokságot, de néha ez nem történik meg. Brazíliában az egyik legnagyobb példakép és az ország történetének legnagyobb neve Zico, akinek szintén nem volt világbajnoki címe, de nem ez igazolja azt a minőséget és az ajándékot, amivel ő rendelkezett” – húzta alá az Al-Hilalhoz szerződő Neymar, aki jövőjével kapcsolatban ismét elmondta: még mindig az álmai között szerepel, hogy újra Brazíliában játsszon és szeretne is visszatérni – márciusban arról beszélt, egy nap szeretne ismét a Santos játékosa lenni.

„Soha nem távolodtam el a Santostól, mindig is nyíltan Santos-szurkoló voltam. Múltkor azért jöttem vissza, mert volt lehetőségem elmenni egy meccsre. Azt hiszem, a közönség kisebb zavart keltett a családom, köztem és a Santos között, de ennek nincs helye. A sajtó sok fals hírt közöl. Manapság mindenki az ilyen típusú híreket fogyasztja. Ha a hír nem igaz, az rossz nekünk. Visszatérve a Santoshoz: bennem van a vágy, hogy újra a csapatban játsszak. Tudom, hogy ez most nehéz, de már a távozásomkor is azt mondtam: megyek, de visszatérek. Nem tudom, mikor, de szeretnék újra a Santosban játszani, szóval biztos, visszajövök” – hangsúlyozta Neymar.

Sajtóhírek – illetve a Brazil Labdarúgó-szövetség elnöke, Ednaldo Rodrigues bejelentése – alapján beszámoltunk róla, hogy a brazil válogatott irányítását 2024 nyarán a Real Madrid olasz mestere, Carlo Ancelotti veheti át az ideiglenesen megbízott Fernando Diniztől.

„Mindenkinek megvan a kompetenciája, értéke, de nem attól vagyunk jobbak, mert Európában játszunk, ezek pillanatnyi döntések. A válogatottnak külföldi edzője lesz, de keveset tudok arról a névről, akiről találgatnak. Volt egy másik brazil edző is a jelöltek között, akiről azt hittem, ő lesz a kapitány. Szerintem Diniz ideális a válogatottba, mert nagyszerű edző, jól teljesítene vele a csapat, de nem tudok semmit, soha nem beszéltem erről sem az elnökkel, sem mással. Ha Ancelottiról van szó, őt biztosan jól fogadják, mert neves szakember, aki karrierje során mindent megnyert. Ha lehetőségem lesz rá, élvezni fogom, hogy vele dolgozhatok. Szeretnék tanulni Ancelottitól, ahogy minden játékos a brazil válogatottban, még a tapasztaltak is, hogy a tudást továbbadhassuk a fiataloknak” – mondta Neymar.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik