Labdarúgás: már a Marshall-szigeteknek is van csapata

S. Á.S. Á.
Vágólapra másolva!
2023.09.19. 16:49
Három évvel a szövetség megalapítása után megalakult a Marshall-szigetek férfi és női futballcsapata, ám az még kérdés, mikor játszhatnak először tétmérkőzést.

 

Hivatalosan is megalakult a Marshall-szigetek férfi és női labdarúgócsapata. A kicsi, Csendes-óceán északi részén található szigetország volt az utolsó olyan nemzet a világon, amelynek nem volt futballcsapata, ám már évek óta nyilvánvaló volt, hogy ezen változtatni szeretnének.


Az egész projekt abból indult ki, hogy egy helyi üzletember, Shem Livai, valamint a fia is imádott focizni, ám hiába a labda iránti szeretet, a szigeten nem volt semmiféle szervezett liga, bajnokság vagy edzési lehetőség, így esély sem volt arra, hogy a lelkes gyermek komolyabb szinten is megismerkedjen a sportággal.


Mígnem három évvel ezelőtt, 2020-ban megalakult a helyi labdarúgó-szövetség, tavaly decemberben pedig kinevezték a szövetség első technikai igazgatóját, az UEFA-licences brit Lloyd Owerst. Az ő feladata, hogy kialakítsa a megfelelő futballstruktúrát, amelynek fontos alapköve lenne a megfelelő utánpótlásképzés és az iskolai fejlesztés. A szövetség rövid távú célja, hogy tagja lehessen az Óceániai Labdarúgó-szövetségnek, illetve a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA). Ha utóbbi megvalósul, akkor az ország indulhat a világbajnoki selejtezőkön is, de egyelőre még az is kérdés, hogy mikor játszhat először tétmérkőzést a 60 ezres lélekszámú ország válogatottja.

Az eredeti terv az volt, hogy idén, a Mikronéziai Játékokon mutatkozhat be a válogatott, ez azonban meghiúsult, így várhatóan 2027-ben, a Csendes-óceáni Játékokon láthatják a szurkolók először a csapatot.


Mindenesetre nemrég egy toborzón összeállt a férfi és a női csapat is, és bemutatták a válogatott hivatalos, újrahasznosított műanyagból készült mezét. A lelkesedés és a törekvés mindenesetre dicséretreméltó, a futballrajongók pedig bizonyára szurkolnak majd a lelkes szigetországnak, ha egyszer majd valóban elindulhat a vb-selejtezőkön.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik