Ion Gheorghe gólja döntött, a Sepsi a Román Szuperkupában is megvédte címét!

Vágólapra másolva!
2023.07.08. 18:53
null
A meccs utáni öröm pillanatai (Fotó: Riti József Attila)
A labdarúgó Román Szuperkupáért zajló mérkőzésen a kupagyőztes Sepsi OSK 1–0-ra legyőzte a bajnok Farul Constantát, ezzel megvédte címét.

ROMÁN SZUPERKUPA
Farul Constanta–Sepsi OSK
0–1 (0–0)
Ploiesti,
Ilie Oana Stadion, 7063 néző. Vezette: Chivulete
Farul: Aioani – Kiki (Sirbu, a szünetben), Boli, Queiros (M. Popescu, 62.), Borza – Nedelcu, Vina (Borgnino, a szünetben), Artean – Mazilu (Dumitrache, 71.), Alibec, Sali (Rivaldinho, 62.). Vezetőedző: Gheorghe Hagi
Sepsi OSK: Niczuly – D. Ciobotariu, Balasa, Ninaj, Otelita (Oroian, 69.) – J. Rodriguez, Paun – Stefanescu (Damascan, 85.), Matei (Aganovic, 79.), I. Gheorghe (Dumitrescu, 69.) – Safranko (Rondón, 79.).
Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
Gólszerző: I. Gheorghe (47.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az éjjel nem érhet véget – énekelték már a meccs előtt a Sepsi OSK szurkolói Ploiesti-en, a Farul elleni Szuperkupa-mérkőzés előtt, de a meccs után már inkább azt dalolhatták: a nyertes döntők sorozata nem érhet véget. A székelyföldi csapat 14 hónap alatt negyedik trófeáját nyerte meg, az alig egy hónapja kinevezett vezetőedző. Liviu Ciobotariu pedig bajnokveréssel mutatkozott be a kispadon. A szentgyörgyiek két anyaországi játékosa, Tamás Márk és Varga Roland ezúttal nem lépett pályára, mindkettejüket a tartalékok között nevezték a mérkőzésre.

Két órával a mérkőzés előtt még ugyanabban a gyorsétteremben falatoztak a két csapat szurkolói, ám a stadionban érve gyorsan vége lett a barátságos hangulatnak: amint felhangzott az első „Szeeentgyöööörgy! Szeeentgyöööörgy!” kiáltás, a Farul ultrái rögtön magyarellenes rigmusokra váltottak. A kemény magok létszámában legalább háromszoros fölényben volt a mintegy ezer fős Sepsi-tábor, ám a közönség javát adó „semleges” nézők inkább a bajnokot támogatták.

Fotó: Riti József Attila
Fotó: Riti József Attila

A pályán ennél kiegyenlítettebb volt a küzdelem, amely jó iramban, de többnyire a kapuktól távol zajlott. A Farul két tizenéves szélsője, Enes Sali és Adrian Mazilu egyéni akcióira építve uralta az első negyedórát, de utána már a fizikálisabb Sepsi uralta a középpályát. Igazi ziccerre és kaput találó lövésre viszont a 44. percig kellett várni, amikor Pavol Safranko öt méterről Marian Aioani konstancai kapusba lőtte a labdát.

Talán csak arra várták a szentgyörgyiek, hogy a térfélcsere után saját szurkolóik előtt ünnepelhessenek gólt, mert a második félidőben egyből betaláltak: Denis Ciobotariu centerezett jobbról, és a hosszú oldalon érkező Ion Gheorghe a hálóba fejelte a labdát. A megzavarodó Farul-védelem labdavesztései után Marius Stefanescu és Cosmin Matei is növelhette volna az előnyt, de Aioani a helyén volt.

A Sepsi átengedte a területet a bajnoknak, de olyan jól védekezett, hogy Niczuly Rolandnak a 83. percig nem volt védenivalója, akkor viszont nagy bravúrral hárította Denis Alibec szabadrúgását. Előtte Sali lőtt fölé, a csereként beálló Rivaldinhót pedig Ciobotariu blokkolta az ötösön, de a nagyon pontatlanul játszó Farul erejéből a megszokottnál jóval kevesebb helyzetre futotta. Mihai Popescu fölé szálló kapáslövése volt az utolsó próbálkozás, amely után felharsant a hármas sípszó: a Sepsi OSK a Román Kupa után a Szuperkupát is megvédte! 0–1

PERCRŐL PERCRE

ITT A VÉGE, A SEPSI OSK 2022 UTÁN 2023-BAN IS MEGNYERTE A ROMÁN SZUPERKUPÁT!

90+6. perc: AZ UTOLSÓ LEHETŐSÉG? Mihai Popescu kapáslövése zúg el a kapu fölött, lassan lejár a hosszabbítás.

90+5. perc: ÚJABB ZICCER! A Farul játékosai már nem foglalkoznak a védekezéssel, ezt Damascan akarta kihasználni, de a kapu mellé kanalazta a labdát, igaz, ő is lesről indult.

90+1. perc: NEM SOK HIÁNYZOTT AZ EGYENLÍTŐ GÓLHOZ! Egy jobb oldalról érkező beadást Dumitrache fejelt a kapu torkából a jobb kapufa mellé... lesről.

Hat perc lesz a ráadás.

A Farul kétségbeesetten rohamozik, a Sepsi védői sallangmentesen takarítanak.

85. perc: utolsó cseréjét is meglépte Liviu Ciobotariu,Stefanescu helyére a moldovai válogatott Damascan állt be.

83. perc: NICZULY!!! A szentgyörgyi kapus óriási bravúrral tolta ki Alibec földön megpattanó, bivalyerős szabadrúgását!

82. perc: Rondón lépett oda az egyik konstancai játékosnak, ő is sárga lapot kapott.

79. perc: újabb kettős csere a Sepsinél,Safranko és Matei helyére Rondón, illetve Aganovic áll be.

74. perc: újabb védelmi hiba a konstancaiaknál, Matei eltolta a labdát a kifutó kapus mellett, de az még visszaért az éles szögből leadott lövésre.

71. perc: Hagi valószínűleg a Sheriff Tiraspol elleni BL-selejtezőre gondolva cserél, Mazilu helyére behozza Dumitrachét.

69. perc: Kettőt cserél a Sepsi, Otelita és a gólszerző Gheorghe le, Oroian és Dumitrescu be.

68. perc: Safrankót figyelmeztette Chivulete, reklamálásért.

Rivaldinho neve nem véletlen, a 28 éves brazil csatár édesapja nem más, mint a Barcelona BL-győztes, világbajnok és aranylabdás ikonja, Rivaldo.

66. perc: Rivaldinho kapott labdát a tizenhatoson belül, lövésébe beleértek a védők.

65. perc: Borgnino is besárgul, az argentin lerántotta a kiugró Stefanescut.

62. perc: kettős csere a Farulnál, Sali és Queiros elhagyja a pályát, Rivaldinho és M. Popescu érkezik a helyükre.

60. perc: HOPPÁ! Borza nagy helyezkedési hibát vétett, a labdát elcsenő Matei a kapura fordult, de Boli az utolsó pillanatban szerelt.

Az elmúlt percekben a Sepsi átengedte a kezdeményezést a Farulnak, de Gheorghe Hagi tanítványai egyelőre nem képesek feltörni a szentgyörgyi védelmet.

54. perc: FÖLÉ! Enes Sali cselezgetett a szentgyörgyi védők között, majd nagy erővel a kapu fölé lőtt.

52. perc: MAJDNEM OTT VOLT A MÁSODIK GÓL! Aioani az ellenfélhez rúgta a labdát, Stefanescu pedig kis híján átemelte a Farul kapusát, aki végül elkerülte a kapott gólt.

47. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL,VEZET A SEPSI! Boli labdavesztése után Ciobotariu robogott el a jobb oldalon, fejmagasságban középre emelt, ahonnan a berobbanó Ion Gheorghe az őt őrző Sirbut megelőzve a hálóba fejelt.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

Cserél a szünetben a Farul, Kiki helyett Sirbu, Vina helyett Borgnino a pályán.

Így énekeltek a Sepsi szurkolói a meccs előtt Ploiesti utcáin

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

3 perc lesz a ráadás.

43. perc: EZ HOGY MARADT KI?! Kiki adta el a labdát, a kontrát vezető Matei jó érzékkel találta meg az ötösön Safrankót, aki ziccerben a vetődő Aioaniba lőtt.

38. perc: újabb szentgyörgyi lehetőség, ezúttal Balasa bólintott a kapu fölé egy szögletet.

36. perc: Boli is sárga lapot kapott, elütötte Stefanescut.

34. perc: Matei szögletét fejelte a kapu irányába Ninaj, a labda elakadt a védőkben.

31. perc: Borza is megpróbálkozott egy lövéssel, a jobb lábbal, kapásból eleresztett labda a kapu fölött hagyta el a pályát.

29. perc: MELLÉ! Stefanescu tüzelt 25 méterről, a labda körülbelül két méterrel kerülte el a kaput.

25. perc: Vina sárgult be, miután letaposta az egyik szentgyörgyi játékost.

24. perc: Rodríguez adott ajándékba egy labdát Alibecnek, aki megindult a szentgyörgyi kapu felé, de Ninaj gond nélkül szerelte a Farul sztárjátékosát.

20. perc: Stefanescu jobb oldali beadására nem érkezett senki.

19. perc: a szabadrúgásból legurított labdát Balasa bombázta a sorfalba.

A Sepsi szurkolótábora a civilizáltabb – jegyzi meg a mérkőzést közvetítő Prima Sport kommentátora.

17. perc: Kiki könyökölte le Mateit a tizenhatos előterében, szabadrúgáshoz jutott a Sepsi. A benini válogatott védő megúszta a sárga lapot.

12. perc: Mazilu vette célba a kaput a tizenhatos sarkáról, de a kapu fölé tekerte a labdát.

11. perc: Ismét Mazilut keresik egy hosszú indítással,de az őt őrző Otelita semlegesítette a 17 éves szélsőt.

A 17 éves, jobbszélsőként bevethető Mazilu a Farul legpiacképesebb játékosa, a román sajtó értesülései szerint a Premier League-ben érdekelt Brighton szeretné szerződtetni a Hagi-akadémia legújabb csúcstermékét.

6. perc: Mazilu varázsolja egy kisszöglet után Nedelcu fejére a labdát, de a Farul védője nem találta el a kaput.

4. perc: Mazilu próbált átkígyózni a védelmen, de Ninaj az utolsó pillanatban megállította a 17 éves játékost.

2. perc: egy szentgyörgyi labdaszerzés után Ciobotariu kereste egy beadással Safrankót, de a labda messze elkerülte a szlovák center fejét.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A játéktvezetői stáb tagja az erdélyi magyar partjelző, Tunyogi Ferencz. A 38 éves zilahi játékvezetőt Pötyi néven ismerik a helyi futballszeretők.

A Sepsi hagyományos, piros-fehér szerelésében lép pályára, míg a Farul kék mezben és fehér nadrágban.

A jelenleg a Sepsi tábora van fölényben, miközben a konstancai ultrák magyargyalázással hangolnak a meccsre – jelentik a helyszínről.

Fotó: Riti József Attila
Fotó: Riti József Attila

Ez pedig a bajnok Farul kezdő tizenegye.

Itt a Sepsi OSK kezdőcsapata.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Farul Constanta–Sepsi OSK Román Szuperkupa-döntő élő közvetítésében!

ELŐZMÉNYEK

Az elmúlt három év leforgása alatt ötödször játszik kupatrófeáért a Sepsi OSK. A szentgyörgyiek szombaton 19 órától a román Szuperkupáért küzdenek meg a bajnok Farullal. A kétszeres Román Kupa-győztes és tavaly a Szuperkupát is elhódító székelyföldi csapat eddig egyetlen fináléját bukta el: a 2020-as kupadöntőt az FCSB ellen, éppen a jelenkori találkozónak is helyet adó ploiesti-i Ilie Oana Stadionban.

Sepsiszentgyörgyön annak ellenére sem voltak látványos változások a nyári szünetben, hogy a három trófeát nyerő Cristiano Bergodi vezetőedző távozott a csapattól. Az olasz szakembert váltó Liviu Ciobotariu hat új játékost (köztük ketten még utánpótláskorúak) kapott, az igazán nagy fogást, Gabriel Debeljuhot a végére hagyta a Sepsi vezetősége. A CFR-től érkező horvát center azonban egyelőre nincs azon a szinten, hogy bevethető legyen, Hadnagy Attila klubigazgató szerint nem is nevezik a mérkőzésre, és a Nemzeti Sportnak elmondta: „Nem is akartunk sok játékost cserélni, a folyamatosságra szeretnénk építeni, bízunk azokban, akikkel az eddigi sikereket is elértük. A Szuperkupa nekünk ugyanolyan fontos, mint a Román Kupa volt, egy újabb trófea, amit meg szeretnénk nyerni, még ha ezúttal nem is jár mellé egy európai kupaszereplés vagy pénzbeli bónusz.”

A Farulnál már nagyobb volt a jövés-menés, ám a tulajdonos-vezetőedző Gheorghe Hagi elsősorban kölcsönadott, illetve korábban már kipróbált játékosokat vitt vissza a konstancai klubhoz.

„Nem erősödött, de nem is gyengült a Farul, hiszen a húzóembereik közül csak Louis Munteanu ment vissza a Fiorentinához, így riválisunk a bajnokságban ismét az esélyesek közé tartozik” – vélte az ellenfélről Hadnagy Attila.

A Sepsi kispadján első tétmérkőzésére készülő Liviu Ciobotariu látványos, nyílt sisakos mérkőzésre számít: „Gheorghe Hagit nagyon tisztelem azért, amit felépített, a csapata élvezetes támadófocit játszik. Csakhogy mi is jól felkészültünk, majd eldől, ki lesz motiváltabb. Jó lett volna valamivel hosszabb felkészülés, ám egy összeszokott keretet örököltem meg Cristiano Bergoditól, ami megkönnyítette a feladatomat: remek munkát végzett, ezt kell folytatnom.”

Niczuly Roland, a Sepsi csapatkapitánya szerint előnyt jelenthet, hogy a Farulnak sok válogatott játékosa van, akik a nemzeti együttesben szerepelve kihagyták a vakáció vagy a felkészülés egy részét.

„Jól akarunk kezdeni, a trófea ugyanis önbizalmat ad – ez most az új kezdet a Sepsinél” – fogalmazott a májusi kupadöntőben három tizenegyest kivédő kapus, aki készen áll az újabb szétlövésre is, mivel a román Szuperkupában döntetlen esetén nincs hosszabbítás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik