Ifi BL: az AZ magyar kapusedzője szerint páratlan siker a sorozat megnyerése

Vágólapra másolva!
2023.04.27. 18:32
null
Szénási Béla szerint idén a négyes döntőbe jutás volt a csapat célja (Fotó: SportsWorldGhana)
Az AZ Alkmaar utánpótlásában dolgozó, a kapusokért felelős Szénási Béla szerint "páratlan siker" a klub történetében, hogy az együttes hétfőn megnyerte az UEFA Ifjúsági Ligát, azaz a korosztályos Bajnokok Ligáját.

A holland csapat a genfi négyes döntőben előbb a portugál Sportingot verte tizenegyespárbajban, majd a fináléban 5–0-ra győzte le a horvát Hajduk Splitet.

„Különleges szérián vagyunk túl, ennek a sorozatnak minden egyes mérkőzésre egyedi volt, nekünk pedig az volt az erényünk, hogy mindig tudtunk alkalmazkodni a különböző játékstílusokhoz” – jelentette ki a magyar szakember az M1 aktuális csatornának adott interjújában, utalva arra, hogy az Alkmaar U19-es együttese a legjobb négy közé kerülés során kiejtette többek között a Real Madridot, az FC Barcelonát, valamint az Eintracht Frankfurtot.

„Az utolsó két mérkőzésünk is teljesen eltérő volt, a Sporting ellen inkább ki-ki meccset játszottunk, míg a döntőben, a Hajdukkal szemben mi voltunk fölényben, de nehéz feladat volt a védelmük feltörése” – mondta Szénási, aki kiemelte, a fináléban az volt a legfontosabb a számukra, hogy ők rúgják az első gólt, mert a Hajduk a korábbi találkozóin rendre megszerezte a vezetést és jól tartotta meg, vagy növelte az előnyt.

A kapusedző úgy véli, az Alkmaar utánpótlásképzése egész Európában nagy figyelmet kap, az Ifjúsági Liga-trófea elhódítása pedig „páratlan siker” az egyesület számára.

„Másodszor indultunk ebben a sorozatban, az előző alkalommal a nyolc közé jutásért rendezett meccsen kikaptunk a Juventustól. Most a négyes döntőbe jutás volt az elsődleges cél, az pedig, hogy végül sikerült megnyerni az egész sorozatot, az személyesen, szakmai szempontból, valamint klubként és csapatként is nagy siker" - nyilatkozta Szénási.

A 38 éves kapusedző 2018 óta dolgozik az Alkmaarnál, ő felel az utánpótlásban pallérozódó kapusok fejlődéséért.

A Sporting ellen megnyert elődöntős tizenegyespárbajról elárulta, a kapusuk kulacsának aljára írták fel a portugál együttes tizenegyesrúgóinak nevét, valamint azt, hogy melyikük hova rúgja általában a labdát, és ez a lisszaboni rivális utolsó tizenegyesénél be is jött.

„Természetesen ez néha változhat, de azt figyeltük meg, hogy amikor nagy a tét, akkor a játékosok oda rúgják a tizenegyest, ahova a legtöbbször szokták” – jelentette ki Szénási, aki azt is elmondta, hogy szombaton Alkmaar belvárosában ünneplik majd meg a szurkolókkal közösen a sikert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik