Edzősors: itthon is edzősködne a 37-szeres magyar válogatott játékos

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.09. 12:14
null
Balog Tibort Bölöni László hívta a Nancyba
Hosszabb interjút adott a Magyar Nemzetnek a Kakucson nevelkedő, az MTK-t és a Vácot erősítő, Belgiumban és Izraelben is légióskodó Balog Tibor. A Róka becenevet viselő 37-szeres magyar válogatott labdarúgó nemrég a Manchester City korábbi játékosával, Vincent Kompanyval közösen végezte el az UEFA pro licences képzést.

Balog Tibor a lapnak elmesélte a kalandos történetét, hogyan fedezte fel őt 17 éves korában az MTK, melynél Verebes Józseffel is együtt dolgozhatott, a magyar válogatottban pedig Mezey György irányítása alatt mutatkozott be, ott pedig Détári Lajoshoz hozzá sem mert szólni, annyira ámult az egykori világválogatotton.

Az 57 éves szakember először Franciaországban próbálta ki magát, de a Valenciennes-nél nem felelt meg a próbajátékon, Belgiumban viszont a Charleroi szerződtette 1993-ban. Balogot szerződése lejártával Bölöni László hívta a Nancyhoz, s a Bosman-ügy lezárultával biztos volt benne, hogy szabadon igazolható labdarúgó lett, de a belga klub közölte, az akkor hozott szabály nem érvényes az Európai Unión kívül érkezőkre és pénzt kért a játékosért. Mivel ezt nem adta meg a Nancy, fél évig csak a tartalékokkal edzhetett Belgiumban.

Balog ezután hívta fel Bosman ügyvédjét, hogy beperelje a klubot, s 1998 júliusában meg is nyerte a pert, miközben az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) is megtámadta, ennek köszönhetően utóbbi szervezet belement, hogy az EU-n kívüli labdarúgókért se kelljen fizetni, így Balog esete megváltoztatta az európai futballt.

Balog Tibor beszélt továbbá arról is, hogy az eset milyen hatással volt későbbi pályafutására, valamint arról is, hogy nemrég Vincent Kompanyval egy évfolyamon elvégezte az UEFA pro licences képzését. A korábbi válogatott labdarúgó a Magyar Nemzetnek mesélt egy „nevetséges” újpesti ajánlatról és jövőbeli terveiről is.

A TELJES INTERJÚ IDE KATTINTVA OLVASHATÓ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik