Törökország: egyre több halottról szólnak a hírek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.12.11. 10:15
null
A Besiktas stadionjánál robbantottak (Fotó: AFP)
Több mint kétszáz áldozata van a szombat esti isztambuli robbantásoknak: 38-an meghaltak, 166-an pedig megsebesültek – közölte a török belügyminisztérium vasárnap hajnalban. A halálos áldozatok többsége rendőr, derül ki az MTI vasárnap reggeli híréből.

 

Az első, szombati hírek még 15 halottról és 69 sebesültről szóltak, de ez a szám azóta sajnos jelentősen emelkedett. A robbantásos merényletet a Besiktas–Bursaspor (2–1) bajnoki labdarúgó-mérkőzés után követték el az isztambuli klub stadionjánál.

A vasárnap hajnali jelentés szerint a 38 halálos áldozat közül 30 rendőr. Tíz embert őrizetbe vettek az első robbantással összefüggésben.

A robbantások a Besiktas futballklub stadionja közelében történtek. Az elsőt robbanószerekkel megrakott gépkocsi levegőbe röpítésével hajtották végre távirányítással, készenléti rendőrök autóbusza mellett, a stadion egyik kapujánál.A második detonáció 45 másodperccel követte az elsőt egy közeli parkban, ez nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő műve volt.

A török biztonsági erők a két detonációt követően felrobbantottak egy gyanúsnak ítélt csomagot, amelyet ugyancsak a Besiktas stadionja közelében találtak.

A török kormány szombat éjjel átmeneti és részleges hírzárlatot rendelt el a robbantásokról a közrend érdekére és nemzetbiztonsági megfontolásra hivatkozva. A kormány rendelkezése arra kérte a sajtót, hogy tartózkodjon minden olyan részlet közlésétől, ami „pánikot kelthet a lakosságban, és amely terrorista szervezetek céljait szolgálhatja".

A robbantások ugyanakkor jó egy órával az esti meccs befejezése után történtek, és a közönség már távozott a stadionból és környékéről.

A merényletek elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett, de a Reuters jelentése szerint Ankara a kurd szélsőségeseket sejti a támadás mögött.

Törökország egynapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnapra. Binali Yildirim miniszterelnök elrendelte a zászlók félárbocra engedését.

„Terrorcselekményről van szó, amelynek célpontja egyértelműen a rendőrség volt" – állította Numan Kurtulmus kormányfőhelyettes. A történtek után Recep Tayyip Erdogan török elnök elhalasztotta vasárnapra tervezett kazahsztáni látogatását.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik