Vb 2022: bojkottálhatják a játékosok a katari tornát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.05. 17:29
A labdarúgók nemzetközi játékos-szakszervezete (FIFPro) bojkottálni készül a 2022-es katari világbajnokságot, ha a szervezők továbbra is kitartanak a nyári lebonyolítás mellett.

Futball 40 fokos hőségben? A labdarúgók szakszervezete nem rajong az ötletért. A 2022-es katari világbajnokság időpontja továbbra sem hivatalos, egyre többen foglalkoznak a témával, hogyan lehetséges megrendezni a vb-t az arab országban.

„Ha nyáron lesz a világbajnokság, azt tanácsoljuk a játékosoknak, ne vegyenek részt a tornán – mondta Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára. – Minden tőlünk telhetőt megteszünk a labdarúgókért, akiknek a biztonsága és egészsége sokkal fontosabb kell legyen, mint a klubok reklámpénzekből szerzett bevételei.”

A probléma megoldására a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség első ötlete a téli rendezés volt, ám ez nem tetszett a kluboknak, és inkább a tavaszi lebonyolításra szavaztak, azért viszont a FIFA nem rajong.

„Szükségünk van a szponzorokra, de nem szabad, hogy ők vegyék át az irányítást. A téli olimpia január-február környékén kezdődik, az egyetlen megoldás a novemberi-decemberi kezdés lehet” – tette hozzá Van Seggelen.

Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke szerint azonban az lenne a legésszerűbb, ha január-februárban bonyolítanák le a 2022-es katari világbajnokságot.

A francia sportvezető elmondta, ebben az esetben például a Bajnokok Ligájában nem okozna különösebb problémát az egyenes kiesés szakasz kezdetének csúszása, amely azt jelentené, hogy az elődöntőt és a finálét – a jelenlegi április vége-május eleje helyett – júniusban rendeznék meg.

Az UEFA elnöke hozzátette, a végleges időpontról csak márciusban dönt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága, de a klubokkal és a nemzeti szövetségekkel már közel a megállapodás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik