Labdarúgás: szélesebb fej? Több gól és szabálytalanság!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.18. 13:42
null
A tanulmányok szerint az arc szélesség-magasság aránya korrelál az agresszív viselkedéssel (Fotó: colorado.edu)
Hiánypótló tanulmány látott napvilágot a coloradói egyetemen kutatásainak eredményeképpen: a szélesebb fejű játékosok több gólt szereznek, ugyanakkor gyakrabban is szabálytalankodnak, mint a keskenyebb kobakkal rendelkező kollégáik.

 

A tanulmány szerint a futballisták arca megjósolhatja a játékosok pályán nyújtott teljesítményét, legyen szó a gólokról, a gólpasszokról vagy akár az elkövetett szabálytalanságokról.

A tudósok megvizsgálták a 2010-es világbajnokságon szereplő 32 válogatott mintegy 1000 játékosának az arc szélességének és magasságának arányát.

Az eredmény kimutatta, hogy azok a középpályások és támadók, akik nagyobb szélesség-magasság aránnyal rendelkeznek – tehát szélesebb a fejük –, gyakrabban követnek el szabálytalanságokat. A szélesebb koponyájú támadók pedig nagyobb valószínűséggel szereznek gólokat és készítenek elő találatokat.

„A sportolók arcstruktúrával kapcsolatos korábbi kutatások főleg az Egyesült Államokra és Kanadára terjedtek ki – mondta Keith Welker, a coloradói egyetem pszichológia és idegtudományi tanszékének kutatója. – Senki nem figyelte meg igazán, hogyan áll összefüggésben az arc szélesség-magasság aránya a sportolók teljesítményével az egész világon keresztül.”

A szélesség-magasság aránnyal – amelyet az arccsont szélessége és a felső ajak valamint a szemöldök közötti távolság hányadosaként számolnak – kapcsolatos korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szélesebb fejűek hajlamosabbak az agresszív viselkedésre mind pozitív, mind negatív eredménnyel. A példa kedvéért felhozzák, hogy a szélesebb fej kapcsolatban áll a magasabb antiszociális és etikátlan viselkedéssel, ugyanakkor összefügg a nagy sikerek elérésével is a vezérigazgatók és az Egyesült Államok elnökei között.

Ugyanakkor a korábbi kutatások nem találtak összefüggést ezen arány és az agresszív viselkedés kapcsolatáról bizonyos populációkban. Az új kutatás hozzáteszi az egyenlethez a testsúlyt is. Welker és a kollégái azért választották a 2010-es világbajnokságot, mert elegendő mennyiségi és minőségi adat állt rendelkezésre.

„A világbajnokságon rengeteg volt a gól, a gólpassz és a szabálytalanság, ez pedig megfelelő segítséget nyújt abban, hogy több nemzetiségen keresztül is vizsgáljuk, van-e összefüggés az arcstruktúra valamint az agresszív viselkedés és a teljesítmény között.”

A tudósoknak több ötletük is van arra, hogyan hathat ez a mutató az agresszióra. Az egyik lehetőség szerint a korai pubertáskori intenzív tesztoszteronszinttel áll kapcsolatban, amely hatással lehet a fizikai paraméterekre, beleértve a csont sűrűségét, az izom növekedését és a koponya alakját is.

Rooneyra is igaz a kutatás eredménye? (Fotó: Action Images)
Rooneyra is igaz a kutatás eredménye? (Fotó: Action Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik