Ki lép Messi örökébe? További hét barcás ugrásra kész

Vágólapra másolva!
2011.11.01. 08:52
null
Január 9-én kiderül, ki veheti kézbe a 2011-es teljesítményért járó Aranylabdát (Fotó: Action Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és a France Football kedd reggel a honlapján közzétette a 23-as listát, amely az idei Aranylabdára jelölt futballisták nevét tartalmazza.

 

A többek között nyolc Barcelona- és öt Real Madrid-játékos nevét – valamint szokás szerint néhány meglepetést keltő jelölést – tartalmazó listát a FIFA és a díjat alapító France Football szakértői állították össze a 2011-ben nyújtott egyéni teljesítmények, a klubbal és a válogatottal elért sikerek, a pályán kívüli példamutató magatartás, illetve a sportemberi jellemzők figyelembe vételével. A győztes nevét január 9-én, a nagyszabású zürichi gála keretében jelentik be.

AKIKET HIÁNYOLHATUNK – TAVALYRÓL ÉS IDÉNRŐL
A lista, mint mindig, vitákat váltott ki – a France Football maga is közzétett öt nevet, amelyet szívesen ott látott volna a listán, ha nem kell megállni 23 játékosnál.

A France Football hangsúlyozza, munkatársai gondosan egyeztettek a FIFA szakértőivel, és a nagy nemzetközi tornák kereteit szimbolizáló 23-as névsort teljes egyetértésben alkották meg. Ezzel együtt, mint mindenki, az újságírók is szívesen megtoldották volna további labdarúgókkal.

Íme, a francia szaklap szerkesztősége által leginkább hiányolt öt lemaradó: a spanyol David Silva (Manchester City), az olasz sajtó által is erősen reklamált svéd Zlatan Ibrahimovic (Milan), a holland Robin van Persie (Arsenal), a kolumbiai Radamel Falcao (Porto, majd Atlético Madrid) és a chilei Alexis Sánchez (Udinese, majd Barcelona).

A France Football érdekességképpen összevetette a tavalyi és az idei jelöltlistát. Az új belépők: Éric Abidal, Sergio Agüero, Karim Benzema, Nani, Neymar, Gerard Piqué, Wayne Rooney és Luis Suárez. A tavalyihoz képest (többnyire sérülés miatt) gyengébb idényt futók, ezért a jelöltek közül kimaradók: Didier Drogba, Carles Puyol, Arjen Robben, Maicon, Asamoah Gyan, Júlio César, Miroslav Klose és Philipp Lahm.

A kluboknál tehát a Barca (8) képviselteti magát a legtöbb labdarúgóval – természetesen ott található köztük a legutóbbi két alkalommal nyertes és az idén is jó eséllyel pályázó Lionel Messi –, míg az országok közül Spanyolország fiai szerepelnek a legnagyobb számban (heten) a kiválasztottak között.

A klubversenyben – a jelenlegi játékosállományokat tekintve – a Real Madrid (5), a Manchester United (2), a Bayern München (2) és az Internazionale (2) következik a sorban, s ott van a listán a Manchester City (1), a Liverpool (1), a Santos (1) és – az idény első felét még az Interben eltöltő Samuel Eto'o révén – az orosz Anzsi Mahacskala (1) is.

Az országok közül a meggyőző fölénnyel vezető spanyolokat (7) Németország (3), Argentína (2), Brazília (2), Franciaország (2), Portugália (2) és az idén Copa Américát nyerő Uruguay (2) követi. Anglia, Hollandia és Kamerun egy-egy futballista révén érdekelt a versenyben.

A győztesről szóló szavazásban – akárcsak tavaly, amikor a FIFA és a francia szaklap először hirdetett közösen aranylabdást – a nemzeti válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai, valamint a France Football szakértői vesznek részt.

Lionel Messi, az elmúlt két év aranylabdása többek között arról beszélt a díjalapító France Footballnak adott évösszegző interjúban, hogy nagy büszkeséggel tör a nyolcvanas évek kiváló labdarúgója, Michel Platini babérjaira. Mint ismert, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöki tisztét betöltő legendás francia játékos az egyetlen, akinek sikerült egymást követő három esztendőben (1983, 1984, 1985) elhódítania az Aranylabdát. Ha január 9-én Messit hirdetik ki győztesnek, ő lehet a második.

„Figyelembe véve a díj presztízsét, maradéktalanul elégedett lennék, ha megint nyernék – mondta az FF-nek az idei voksoláson is igen jó eséllyel induló Barcelona-játékos. – Fantasztikus lenne a nevemet egy olyan futballistáéval egy sorban tudni, mint Michel Platini. S tudván, hogy még milyen hosszú út áll előttem (még csak 24 éves – A szerk.), egyszer akár meg is előzhetem..."

Ugyancsak kedden hozták nyilvánosságra, melyik az a tíz kiváló szakember, aki az év edzője címre pályázhat. A jelöltek között két-két spanyol, német, portugál és francia, valamint egy-egy skót és uruguayi tréner neve szerepel, közülük heten klubedzők, hárman pedig szövetségi kapitányok. A díjazott nevét szintén a január 9-i zürichi gálán jelentik be.

Ugyanott nevezik majd meg az év legjobb női játékosát és női szakvezetőjét (a jelöltek nevét már korábban nyilvánosságra hozták), akkor ismertetik az év csapatának összeállítását (FIFA/FIFPro) és szintén aznap hirdetik ki, melyik futballistát illeti meg a Puskás-díj az év legszebb góljáért.

A jelöltek körét hamarosan újra szűkítik: december 5-én Párizsban megnevezik a legtöbb szavazatot begyűjtő három-három férfi és női játékost, valamint edzőt. Ugyancsak akkor derül ki, melyik három gól verseng a Puskás-díjért.

Szomorú játéka a sorsnak, hogy a 23-as lista nyilvánosságra hozatalának időpontja szinte egybeesett az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián hétfői halálával.

A 2011-ES FIFA-ARANYLABDA VÁROMÁNYOSAI
Éric Abidal (francia, Barcelona)
Sergio Agüero (argentin, Atlético Madrid/Manchester City)
Karim Benzema (francia, Real Madrid)
Iker Casillas (spanyol, Real Madrid)
Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
Dani Alves (brazil, Barcelona)
Samuel Eto’o (kameruni, Internazionale/Anzsi Mahacskala)
Cesc Fabregas (spanyol, Arsenal/ Barcelona)
Diego Forlán (uruguayi, Atlético Madrid/Internazionale)
Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona)
Lionel Messi (argentin, Barcelona)
Thomas Müller (német, Bayern München)
Nani (portugál, Manchester United)
Neymar (brazil, Santos)
Mesut Özil (német, Real Madrid)
Gerard Piqué (spanyol, Barcelona)
Wayne Rooney (angol, Manchester United)
Bastian Schweinsteiger (német, Bayern München)
Wesley Sneijder (holland, Internazionale)
Luis Suárez (uruguayi, Liverpool)
David Villa (spanyol, Barcelona)
Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid)
Xavi (spanyol, Barcelona)
AZ ÉV EDZŐJE DÍJ VÁROMÁNYOSAI
Vicente Del Bosque (spanyol, spanyol válogatott)
Sir Alex Ferguson (skót, Manchester United)
Rudi Garcia (francia, Lille)
Pep Guardiola (spanyol, Barcelona)
Jürgen Klopp (német, Borussia Dortmund)
Joachim Löw (német, német válogatott)
José Mourinho (portugál, Real Madrid)
Óscar Tabárez (uruguayi, uruguayi válogatott)
André Villas-Boas (portugál, Porto/Chelsea)
Arsene Wenger (francia, Arsenal)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik